Ford Focus RS

Ford Focus RS
Ford Focus RS sd

Η Ford σύντομα ξεσκεπάζει το νέο Focus RS και κηρύττει πόλεμο στα Impreza και Evo

Αν μας ζητάγανε να χαρακτηρίσουμε με μια λέξη το δεύτερο πλέον Focus RS παραγωγής τότε αυτή θα ήταν «ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ», αφού οι μηχανικοί της γερμανικής εταιρείας δούλεψαν αρκετές ώρες και μέσα στην πίστα του Νίρμπουργκρινγκ, προκειμένου να παρουσιάσουν τη γρηγορότερη έκδοση του Focus.








Παράλληλα, η επίσημη άποψη των αφεντικών της Ford λέει ότι στόχος όλων είναι το νέο Focus RS να συνεχίσει την παράδοση στα αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων που έχει δημιουργήσει η εταιρεία από το 1970 με το θρυλικό Escort RS 1600.



Όσο για την… ανεπίσημη πλευρά το καμάρι της Ford έχει πλέον ξεκάθαρη αποστολή, σ’ έναν άτυπο πόλεμο, να κερδίσει το Subaru Impreza και το Mitsubishi Lancer EVO.




Με… τRελαίνειS



Με την πρώτη ματιά στο Focus RS είναι ευδιάκριτο ότι μέσω της δυναμικής σχεδίασης η Ford θέλει να κερδίσει το παιχνίδι από τα… αποδυτήρια.








Το RS έχει στηριχθεί στο σουλούπι του κλασικού Focus, αλλά με πιο αγωνιστική γραμμή. Στο μπροστινό προφυλακτήρα η τραπεζοειδή σχεδίαση του αεραγωγού είναι άκρως εντυπωσιακή και δένει ιδανικά με τις εισαγωγές αέρα που βρίσκονται πάνω στο καπό και τα φιμέ φωτιστικά.








Στο πίσω μέρος η κατάσταση γίνεται χωρίς υπερβολές ακόμη πιο άγρια ! Οι δύο αλουμινένιες εξατμίσεις μαζί με το μαύρο διαχύτη και την δυναμική αεροτομή από ανθρακόνημα μας μεταφέρουν στον κόσμο του WRC. Όλα τα παραπάνω μαζί με τους εμπρός και πίσω φουσκωμένους θόλους και τις 19αρες ζάντες σε κάνουν να μη θέλει να πάρεις το βλέμμα σου από πάνω του.



Επειδή, σίγουρα θα αναρωτιέστε γιατί το Focus RS παρουσιάστηκε στο ανοιχτό πράσινο χρώμα και όχι στο «μπλε της νίκης», όπως συνέβη με το περασμένο μοντέλο, η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι διάλεξε αυτό το χρώμα ώστε να τιμήσει την έκδοση του Le Mans Green της δεκαετίας του 1970. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι θελήσουν να βάλουν στο γκαράζ τους το νέο RS θα έχουν κι άλλες επιλογές χρωμάτων.




Επιδόσεις… τRέλεS



Οι μηχανικοί της Ford με κάποιες… μικροεπεμβάσεις τοποθέτησαν κάτω από το καπό του RS τον επιτυχημένο υπερτροφοδοτούμενο 5κύλινδρο κινητήρα της Duratec 2,5 λίτρων του Focus ST, ο οποίος χάρη στους νέους εκκεντροφόρους, στις ενισχυμένες κυλινδροκεφαλές και στη νέα εισαγωγή – εξαγωγή αέρα αποδίδει πλέον 300 άλογα με τρομακτική ροπή 410 Nm. Έτσι, παρότι η Ford ακόμη δεν έχει ανακοινώσει επίσημα νούμερα επιδόσεων υπολογίζεται ότι το RS θα αγγίζει τα 0-100 σε λιγότερο από 6 δευτερόλεπτα με τελική που θα ξεπερνάει τα 250χλμ/ώρα.



Σχετικά με τα κρατήματα του RS στο δρόμο οι υπεύθυνοι της Ford χρησιμοποίησαν και εξέλιξαν τη… συνταγή του πρώτου Focus RS που έκανε τους ανταγωνιστές του να απορούν για το πώς είναι δυνατόν ένα μπροσθιοκίνητο μοντέλο να συμπεριφέρεται σαν τετρακίνητο.

Πάντως και το νέο RS έχει την κίνηση στον μπροστινό άξονα, αλλά η συμπεριφορά του θυμίζει… τετρακούνα. Το μυστικό που μετατρέπει το στολίδι της Ford σε… τρένο δεν κρύβεται, αφού το μπροστινό μέρος έχει εξοπλιστεί από μπλοκέ διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, που μοιράζει ανάλογα με την πρόσφυση ιδανικά τους 300 ίππους. Επίσης, η μεγαλύτερη σε διάμετρο πίσω αντιστρεπτική ράβδο, τα κατά 40 χιλιοστά φαρδύτερα μετατρόχια, σε συνδυασμό με την σπορ ανάρτηση (σκληρότερα αμόρτισερ και ελατήρια)… καρφώνουν το αμάξι πάνω στην άσφαλτο.



Και αν όλα αυτά δεν επιβεβαιώνουν τα περί «αυθεντικού», που αναφέραμε στην αρχή, τότε σημειώστε ότι στο νέο Focus RS υπάρχει και το σύστημα Revoknuckle, το οποίο ανάλογα με τα γκάζια… συνεργάζεται με το διαφορικό και μειώνει στο ελάχιστο το σπινάρισμα. Επίσης, η Ford ρύθμισε ιδανικά το σύστημα ευστάθειας (ESP) προκειμένου να συμβαδίζει με τη σπορ διάθεσή του RS και να μην καταντάει ενοχλητικό.



Τέλος, στο σύστημα πέδησης οι δίσκοι 336 χιλιοστών (μπροστά) και 300 χιλιοστών (πίσω)… γονατίζουν το RS και προσγειώνουν τους επιβάτες στην πραγματικότητα.








Στο εσωτερικό του Focus RS οι άνθρωποι της Ford έχουν ακολουθήσει αγωνιστική, αλλά και παράλληλα διακριτική γραμμή. Τα εντυπωσιακά μπάκετ Recaro καθίσματα σε προκαλούν να μην αποβιβαστείς, ενώ αλουμινένιες… πινελιές με το λογότυπο «RS» υπάρχουν στο τιμόνι, στο λεβιέ ταχυτήτων και στα πετάλια.



Για όσους ήδη ανυπομονούν οι πωλήσει επί ευρωπαϊκού εδάφους θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2009, ενώ ακόμη η Ford δεν έχει ανακοινώσει την τιμή του Focus RS.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα