GP Αυστραλίας

GP Αυστραλίας
Μπάτον Μπαρικέλο

Ολοκλήρωσε το θαύμα της Brown GP ο Μπάτον με νίκη στην Αυστραλία. 2ος ο Μπαρικέλο!

Η Brawn GP υπό τις οδηγίες του Ρος Μπρον κατάφερε στον παρθενικό της αγώνα στην Formula 1 να κάνει το 1-2 στην Αυστραλία ξεκινώντας το βιβλίο της ιστορίας της με χρυσά γράμματα. Ο Βρετανός πιλότος εκίνησε από την πρώτη θέση και δεν την έχασε μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας παρά τα όσα συνέβησαν πίσω του.



Δύο φορές μπήκε στην πίστα το αυτοκίνητο ασφαλείας με τους Φέτελ και Κούμπιτσα να συμμετέχουν σε ατύχημα που τους έθεσε εκτός αγώνα τρεις γύρους πριν το τέλος και ενώ ήταν στην 2η και 3η θέση αντίστοιχα. Ο Χάμιλτον που ξεκίνησε από την 18η θέση έκανε ένα καλό αγώνα παρά τα εμφανή προβλήματα της McLaren και εκμεταλλευόμενος τις εγκαταλείψεις και την τιμωρία του Τρούλι ανέβηκε στην 3η θέση.



Ο Ιταλός πιλότος της Toyota τερμάτισε στην τρίτη θέση στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, αλλά ακυρώθηκε από την πειθαρχική επιτροπή της διεθνούς ομοσπονδίας αυτοκινήτου. Ο Τρούλι προσπέρασε τον Λιούις Χάμιλτον αντικανονικά, καθώς εκείνη τη στιγμή ήταν στην κούρσα το αμάξι ασφαλείας. Ετσι ο Ιταλός πιλότος τιμωρήθηκε και στην τρίτη θέση ανέβηκε ο Χάμιλτον με τον Τρούλι να δέχεται ποινή 25 δευτερολέπτων και να πέφτει στην 12η θέση.



Ποινή “έπεσε” και στον Σεμπάστιαν Φέτελ για το ατύχημα με τον Κούμπιτσα. Ο Γερμανός θεωρήθηκε υπεύθυνος για τη σύγκρουση με τον Πολωνό και τιμωρήθηκε με ποινή 10 θέσεων στην εκκίνηση του αγώνα της Μαλαισίας και με πρόστιμο 50.000 δολαρίων.



Απογοήτευση στην Ferrari που δεν μπόρεσαν σε κανένα σημείο του αγώνα να παρουσιάσουν ανταγωνιστικά μονοθέσια με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από την Αυστραλία με “0” βαθμούς και δύο εγκαταλείψεις.



* Η βαθμολογία οδηγών/κατασκευαστών
ΕΔΩ




Άπιαστος ο Μπάτον

Η εκκίνηση ήταν εντυπωσιακή με τον Μπαρικέλο να είναι ο άτυχος καθώς κάποιο πρόβλημα έβαλε “νεκρά” στο κιβώτιο του με αποτέλεσμα να χάσει το πλεονέκτημα της εκκίνησης από την πρώτη σειρά. Ο έτερος Βραζιλιάνος, Φελίπε Μάσα, είχε ακριβώς αντίθετη πορεία όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα καθώς με την πολύ μαλακή γόμα ξεκίνησε ιδανικά και βρέθηκε από την 6η θέση στην 3η!



Για τον Μπάτον που είχε την pole δεν έχουμε πολλά να πούμε καθώς από την στιγμή που έσβησαν τα φώτα εξαφανίστηκε από τον τηλεοπτικό φακό. Ο Βρετανός απέδειξε πως η επίδοσή του το Σάββατο δεν ήταν τυχαία και με το πόδι πατημένο στο γκάζι άρχισε από τον πρώτο γύρο να φτιάχνει διαφορά από τον δεύτερο Φέτελ.



Ο Λιούις Χάμιλτον από την 18η θέση άρχισε να κερδίζει θέσεις αλλά τα δυσάρεστα για την McLaren δεν άργησαν να έρθουν. Ο Χέικι Κοβαλάινεν στον 2ο μόλις γύρο πήγε στα pit με μηχανικό πρόβλημα και δεν επέστρεψε ποτέ στον αγώνα.




Το πρώτο ατύχημα

Το πρώτο ατύχημα της χρονιάς δεν θα μπορούσε να το πετύχει άλλος από τον Καζούκι Νακατζίμα. Ο Ιάπωνας πάτησε πάνω στα κερμπ, έχασε το πίσω μέρος του μονοθεσίου με αποτέλεσμα να “καρφωθεί” στον τοίχο, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί.



Το μονοθέσιό του όμως γέμισε θραύσματα την πίστα και το αυτοκίνητο ασφαλείας έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά φέτος. Ο Τζέινσον Μπάτον έχασε την διαφορά των 4,5 δευτερολέπτων που είχε μέχρι το 41ο γύρο και με τα pit ανοιχτά αρκετοί ήταν αυτοί που μπήκαν για ανεφοδιασμό.



Δρματικές αλλαγές στις θέσεις δεν υπήρχαν εκτός των προσπεράσεων του Λιούις Χάμιλτον στην προσπάθεια του παγκόσμιου πρωταθλητή να βρεθεί στην βαθμολογούμενη οκτάδα. Μέσα σε αυτή ήταν τα μονοθέσια της Ferrari αλλά το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να καθυστερούν (!) όσους τους ακολουθούσαν.



Όσο ο αγώνας έβρισκε και πάλι ρυθμό ο Μπάτον άνοιγε εκ νέου την διαφορά και βρισκόταν κοντά σε μία εύκολη επικράτηση.




Έπαιξαν και έχασαν



Στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα και με 15 γύρους να απομένουν για το πέσιμο της καρό σημαίας άρχισαν οι μονομαχίες και οι εγκαταλείψεις. Αρχικά ο Ραϊκόνεν μετά από ένα τε τα κε έσπασε την εμπρός αεροτομή και αναγκάστηκε να πάει για τρίτη φορά στα pit εγκαταλείποντας ουσιαστικά τον αγώνα. Λίγο αργότερα ο Φελίπε Μάσα εγκατέλειψε με μηχανικό πρόβλημα και το χειρότερο σενάριο για την Ferrari ήταν γεγονός. Πρώτος αγώνας της χρονιάς και συγκομιδή το απόλυτο μηδέν.



Ο Χάμιλτον εν τω μεταξύ κέρδιζε θέσεις και πλέον βρισκόταν στην βαθμολογούμενη οκτάδα αλλά το ενδιαφέρον δεν ήταν στον πρωταθλητή και την προσπάθεια που έκανε. Φέτελ και Κούμπιτσα πάλευαν για την 2η θέση αλλά τρεις γύρους πριν το τέλος συγκρούστηκαν με αποτέλεσμα να “καλέσουν” δεύτερη φορά το “safety car” στην πίστα και να καταστρέψουν τον δικό τους αγώνα.



Οι μόνοι που χαμογέλασαν για το ατύχημα ήταν οι πιλότοι στις πιο πίσω θέσεις με τον Μπαρικέλο να τερματίζει εκεί που ξεκίνησε σε ένα ονειρικό 1-2 για την Brawn GP!


Ο δεύτερος αγώνας από τους 17 του φετινού πρωταθλήματος θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα (3-5 Απριλίου) στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας.




Η τελική κατάταξη

1.

Τζένσον Μπάτον 1:34:15.784

2.
Ρούμπενς Μπαρικέλο +0.807

3.
Γιάρνο Τρούλι +1.604

4.
Λιούις Χάμιλτον +2.914

5.
Τίμο Γκλοκ +4.435


6. Φερνάντο Αλόνσο +4.879

7.
Νίκο Ρόσμπεργκ +5.722

8.
Σεμπαστιάν Μπουέμι +6.004

9.
Σεμπαστιάν Μπουρντέ +6.298


10. Άντριαν Σούτιλ +6.335



* Διαβάστε το προφίλ των οδηγών και τον ομάδων
ΕΔΩ




Ο αγώνας λεπτό προς λεπτό:

Τέλος αγώνα.

Ο Μπάτον νικητής με τον ομόσταυλό του στην Brawn GP στην δεύτερη θέση. Το βάθρο συμπληρωσε ο Τρούλι.



1/58 Εκτός αγώνα ο Φέτελ.



2/58 Αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα.



2/58 Μπάτον, Μπαρικέλο, Τρούλι, Χάμιλτον, Γκλοκ, Αλόνσο, Φέτελ και Ρόσμπεργκ οι πρώτοι οκτώ.



3/58 Ακούμπησαν οι Φέτελ, Κούμπιτσα και στη συνέχεια χωρίς αεροτομές συγκρούστηκα στον τοίχο.



3/58 O Κούμπιτσα πιέζει τον Φέτελε για την 2η θέση.



5/58 Στην έβδομη θέση ο Χάμιλτον.



7/58 Στο 1.6 η διαφορά του Μπάτον με τον Φέτελ.



8/58 Στην πρώτη θέση ο Μπάτον, ακολουθούν Φέτελ, Κούμπιτσα.



10/58 Ο Χάμιλτον πιέζει τον Τρούλι για την 9η θέση.



10/58 Εγκατέλειψε τον αγώνα ο Φελίπε Μάσα.



10/58 Στην 10η θέση ο Χάμιλτον.



14/58 “Τε τα κε” από τον Ραϊκόνεν που έσπασε την αεροτομή του και πήγε στα pit για αλλαγή. Στην 16η θέση ο Φινλανδός.



15/58 Στα pit o Λιούις Χάμιλτον.



18/58 Ο Ραϊκόνεν προσπέρασε τον Γκλοκ μετά από λάθος του τελευταίου. Χωρίς αλλαγές στις υπόλοιπες θέσεις.



22/58 Ταχύτερος γύρος από τον Κούμπιτσα που βρίσκεται στην 3η θέση.



23/58 Ο Γκλοκ πιέζει τον Αλόνσο για την 9η θέση.



25/58 Έχει ανοίξει το “παράθυρο” για τον δεύτερο ανεφοδιασμό.



27/58 Ο Μάσα έκανε το 2ο του pit stop.



29/58 Εξαιρετικός αγώνας από τον Μπάτον που ανοίγει συνεχώς την διαφορά από τον Φέτελ.



32/58 Συνεχίζει στην κορυφή ο Μπάτον και αρχίζει να φτιάχκει εκ νέου την διαφορά που έχασε από το αυτοκίνητο ασφαλείας.



34/58 Εκτός πίστας ο Νέλσον Πικέ.



34/58 Το αυτοκίνητο ασφαλείας αποχώρησε και ο αγώνας αρχίζει.



37/58 Ο αγώνας συνεχίζεται πίσω από το “safety car”.



39/58 Στην πίστα το αυτοκίνητο ασφαλείας.



41/58 Ατύχημα ο Νακατζίμα με πολλά θραύσματα στην πίστα. Ο Ιάπωνας πάτησε πάνω στο κερμπ και σταμάτησε στον τοίχο. Υπό καθεστώς κίτρινης σημαίας ο αγώνας.



42/58 Στα pit ο Φέτελ. Για 11.6 δευτερόλεπτα έμεινε ο Γερμανός. Πρόβλημα για τον Ρόσμπεργκ στα pit καθώς έμεινε “μέσα” για 21 δευτερόλεπτα.



45/58 “Πετάει” ο Τζέινσον Μπάτον στην πρώτη θέση. Παρά τους ταχύτητερους γύρους του Φέτελ έχει αυξήσει την διαφορά στους τελευταίους γύρους στα 4,5 δευτερόλεπτα.



46/58 Αρκετά μονοθέσια στα pit για τον πρώτο ανεφοδιασμό και για να αλλάξουν την πολύ μαλακή γόμα που επέλεξαν για την εκκίνηση.



47/58 Στα pit και ο Μάσα και ο Χάμιλτον. Μεγάλο το Pit stop του Βρετανού.



48/58 Στα pit o Ραϊκόνεν



49/58 Ο Ρόσμπεργκ πέρασε στα φρένα τον Ραϊκόνεν στο τέλος της μεγάλης ευθείας. Πολύ αργά γυρίζει στην πίστα ο Φινλανδός.



50/58 Ταχύτερος γύρος από τον Φέτελ που προσπαθεί (μάταια) να μειώσει την διαφορά από τον Μπάτον.



51/58 Ο Ρόσμπεργκ πιέζει τον Ραϊκόνεν στην 5η θέση.



52/58 Ο Μπάτον είναι στην κορυφή με διαφορά πάνω από 4 δευτερόλεπτα. Ακολουθούν οι Φέτελ, Μάσα, Κούμπιτσα, Ραϊκόνεν, Ρόσμπεργκ, Μπαρικέλο, Νακατζίμα.



54/58 Πίσω από τον Πικέ ο Χάμιλτον στην μάχη για την 9η θέση.



* Ο Μπαρικέλο έκανε κακή εκκίνηση και το άσχημο φρενάρισμα στη συνέχεια δημιούργησε πρόβλημα στο στήσιμο του μονοθεσίου του. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζει τον αγώνα.



56/58 Στα pit o Κοβαλάινεν. Ο Φινλανδός δεν θα συνεχίσει τον αγώνα.



57/58 Χάιντφιλντ, Σούτιλ και Γουέμπερ στα pit μετά από επαφή που είχαν.



57/58 Διαφορά τεσσάρων δευτερολέπτων έχει φτιάξει σε ένα γύρο ο Μπάτον!



58/58 Ο Φέτελ πέρασε τον Μπαρικέλο στην εκκίνηση. Εκπληκτικός Μάσα βρέθηκε από την 6η θέση στην 3η θέση! Ο Μπαρικέλο βρέθηκε από την πρώτη σειρά εκκίνησης στην έβδομη θέση.



* Όλα έτοιμα για την εκκίνηση του αγώνα αλλά και του πρωταθλήματος. Τα μονοθέσια πραγματοποιούν τον γύρο σχηματισμού και στη συνέχεια θα πάρουν τις θέσεις τους για να σβήσουν τα κόκκινα φώτα.



* Από τα Pits θα ξεκινήσουν οι δύο Toyota.




Αναλυτικά η εκκίνηση:



1. Τζέινσον Μπάτον – 2. Ρούμπενς Μπαρικέλο

3. Σεμπαστιάν Φέτελ – 4. Ρόμπερτ Κούμπιτσα

5. Νίκο Ρόσμπεργκ – 6. Φελίπε Μάσα

7. Κίμι Ραϊκόνεν – 8. Μαρκ Γουέμπερ

9. Νικ Χάιντφιλντ – 10. Φερνάντο Αλόνσο

11. Καζούκι Νακατατζίμα – 12. Χέικι Κοβαλάινεν

13. Σεμπαστιάν Μπουέμι – 14. Νέλσον Πικέ

15. Τζιανκάρλο Φιζικέλα – 16. Άντριαν Σούτιλ

17. Σεμπαστιάν Μπουρντέ – 18. Λιούις Χάμιλτον

19. Τίμο Γκλοκ – 20. Γιάρνο Τρούλι




Βάρος μονοθεσίων



Τα καύσιμα που έχουν οι 20 πιλότοι. Πιο “βαρύς” από όλους ο Νικ Χάιντφιλντ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο Brawn είναι κανονικά φοτωμένες με καύσιμα. Τέλος, ο Λιούις Χάμιλτον δεν επέλεξε να γεμίσει με καύσιμα δείχνοντας πως θέλει να επιτεθεί και να κερδίσει θέσεις από νωρίς.



1. Μπάτον 664.5kg

2. Μπαρικέλο 666.5kg

3. Φέτελ 657kg

4. Κουμπίτσα 650kg

5. Ρόσμπεργκ 657kg

6. Μάσα 654kg

7. Ράικονεν 655.5kg

8. Γουέμπερ 662kg

9. Χάιντφελτ 691.5kg

10. Αλόνσο 680.7kg

11. Νακατζίμα 685.3kg

12. Κοβαλάινεν 690.6kg

13. Μποεμί 675.5kg

14. Πικέ 694.1kg

15. Φισικέλα 689kg

16. Σούτιλ 684.5kg

17. Μπουρντέ 662.5kg

18. Χάμιλτον 655kg

19. Τρούλι 660kg

20. Γκλοκ 670kg



Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα