Μαύρη έκθεση για την ελληνική οικονομία

Μαύρη έκθεση για την ελληνική οικονομία

Αυξημένο πληθωρισμό και διεύρυνση του ελλείμματος προβλέπει η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 3,5% το 2008 και το 2009, αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, όπου επισημαίνεται ότι το 2007 η ανάπτυξη ήταν δυναμική και κινήθηκε στο 4%, αν και η οικονομική δραστηριότητα κάπως επιβραδύνθηκε το περασμένο έτος λόγω χαλάρωσης της εγχώριας ζήτησης.

Για τον πληθωρισμό, η έκθεση αναφέρει ότι έχει αυξηθεί φέτος, αλλά αναμένεται να υποχωρήσει στη συνέχεια, καθώς εξασθενούν οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων. Πάντως, θεωρείται πιθανό ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα παραμείνει πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, επιβαρύνοντας έτσι στην ανταγωνιστικότητα. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή εκτιμάται στο 4,2% το 2008 (από 3% το 2007), για να υποχωρήσει στο 3,2% το 2009.

Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα διευρυνθεί περαιτέρω στο 15,3% το 2008 από 14,1% του ΑΕΠ το 2007.

Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα και να εστιάσει στις πρωτογενείς δαπάνες και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού, τονίζεται ότι πρέπει να συνεχιστεί η μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, ενώ προστίθεται ότι είναι ζωτική ανάγκη η σταθερή υλοποίηση της πρόσφατης μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό. Επίσης αναφέρει ότι απαραίτητες είναι μια ευρεία μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.

Για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ο ΟΟΣΑ προβλέπει να διαμορφωθεί στο 2,1% του ΑΕΠ το 2008 και το 2009 έναντι 3,1% το 2007. Για την ανεργία προβλέπει να πέσει στο 7,7% το 2008 και 2009, από 8% το 2007. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,5% το 2008 (από 5,9% το 2007) και οι εισαγωγές κατά 3,5% το 2008 (από 7% το 2007).

Η έκθεση επιβεβαιώνει την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να συνεχισθεί η δημοσιονομική εξυγίανση, όπως και το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής συνοχής“, δήλωσε  ο υπουργός Οικονομίας  κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, σχολιάζοντας την αναφορά της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία.

Σκληρή κριτική από το ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Αλογοσκούφης και η κυβέρνηση βρίσκονται σήμερα έκθετοι και υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε σοβαρός παρατηρητής θα μπορούσε, ήδη, από το τέλος του προηγούμενου έτους, να εκτιμήσει ότι το έλλειμμα για το 2007 θα ξεπερνούσε την «κόκκινη γραμμή» του 3% του ΑΕΠ“, αναφέρει σε δηλώσεις της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σχετικά με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία.

“Είχαμε προειδοποιήσει γι’ αυτό την κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση τότε κώφευε. Σήμερα, ο ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει τη δημοσιονομική εκτροπή. Εκτιμά ότι το έλλειμμα για το 2007 ξεπέρασε το 3% του ΑΕΠ. Αυτό δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα και η κυβέρνηση υποχρεούται να δώσει αμέσως εξηγήσεις”, αναφέρει η κ.Κατσέλη.

Το ΠΑΣΟΚ καλεί τον κ. Αλογοσκούφη “να παρουσιάσει στους πολίτες την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Μια οικονομία, στην οποία παγιώνονται πλέον χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, της τάξης του 3,6%, για το πρώτο τρίμηνο του 2008, και υψηλοί ρυθμοί πληθωρισμού που ξεπερνούν το 4,5%”.

(Πηγή: ΑΠΕ)


 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα