Αντιδράσεις για την απεργία στο λιμάνι
Απόφαση για νέα 48ωρη απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη των λιμενεργατών, που ζητούν την ακύρωση της συμφωνίας με την Cosco. Παρέμβαση Τσίπρα
- 02 Νοεμβρίου 2009 14:50
Απόφαση για νέα 48ωρη απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη έλαβαν χθες οι λιμενεργάτες του Πειραιά, καθώς τέθηκε σε ισχύ η σύμβαση της Cosco με τον ΟΛΠ.
Οι λιμενεργάτες ζητούν να ακυρωθεί η σύμβαση με την κινεζική εταιρεία και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η στάση των εργαζομένων θα επανακαθοριστεί την Παρασκευή.
Παρέμβαση Τσίπρα
Να παγώσει εδώ και τώρα η σύμβαση παραχώρησης και να μην εγκατασταθεί στο λιμάνι του Πειραιά, η κινέζικη εταιρεία Cosco, ζήτησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Νομαρχίας Πειραιά, ο επικεφαλής, του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ακόμη να δοθεί άμεσα στην δημοσιότητα η αντζέντα διαπραγμάτευσης με την Cosco καθώς, όπως τόνισε, απαιτείται να διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και οι αποφάσεις να ληφθούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
Επιπλέον, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι “πάρχει ασάφεια στην πολιτική της για το μέλλον του εμπορικού λιμανιού”και επανέλαβε ότι η σύμβαση με την Cosco είναι “ποικιοκρατικού χαρακτήρα” αφού παραχωρεί φορολογικά και άλλα προνόμια στην κινεζική εταιρεία, γεγονός για το οποίο έχει ζητήσει εξηγήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρέμβαση ΕΒΕΑ
Tην ανησυχία του εκφράζει ο επιχειρηματικός κόσμος για τη νέα απεργία στο λιμάνι του Πειραιά και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ. Κ. Μίχαλος, απέστειλε επιστολές προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη και προς τους εργαζόμενους και ζητάει άμεση συνάντηση μαζί τους ”προκειμένου να συζητηθούν εκτενώς συγκεκριμένες θέσεις αλλά και προτάσεις του επιμελητηρίου”.
Στην επιστολή του προς την κυρία Κατσέλη σημειώνει ότι «η ανάγκη της συνάντησης καθίσταται επιτακτική μετά την εξαγγελία νέας 48άωρης απεργίας των λιμενεργατών που θα θέσει εκ νέου σε σοβαρή δοκιμασία το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και την εθνική οικονομία γενικότερα. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια συνάντηση θα έχει θετικά αποτελέσματα για τον επιχειρηματικό κόσμο».
Στις επιστολές του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ προς την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και την Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ ζητά επίσης, άμεση συνάντηση, προκειμένου να συζητηθούν οι ολέθριες συνέπειες που θα υποστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και η εθνική οικονομία, γενικότερα, από την καινούρια εξαγγελία απεργιακών κινητοποιήσεων στο Λιμάνι του Πειραιά.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια συνεννόησης, που μπορούν να μας οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα προς όφελος του επιχειρηματικού κόσμου», σημείωσε στην επιστολή του ο κ. Μίχαλος.
Δήλωση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
“Αδυνατώ να κατανοήσω τη νομιμοποιητική βάση της σημερινής απόφασης του Δ.Σ. της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ. Όπως ανακοίνωσα στους εργαζόμενους την περασμένη Παρασκευή κατά τη συνάντησή μας, ο διάλογος μεταξύ ΟΛΠ ΑΕ και ΣΕΠ ΑΕ για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη σύμβαση παραχώρησης ξεκινάει αμέσως. Στο διάλογο αυτό θα τεθούν ζητήματα που αφορούν τόσο στο ρυθμιστικό και φορολογικό καθεστώς όσο και στα εργασιακά ζητήματα. Είναι προφανές ότι τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου δεν μπορούν να προαναγγελθούν ούτε να προεξοφληθούν, ιδιαίτερα μάλιστα όταν υπάρχει διεθνής σύμβαση κυρωμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση, με ισχύ νόμου. Είναι ώρα ευθύνης για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Η κυβέρνηση, όπως είχε προαναγγείλει στη σχετική συζήτηση στη Βουλή το Μάρτιο του 2009, θα εξαντλήσει, μέσα από τον διάλογο, όλες τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται από τους όρους της Σύμβασης, το ισχύον θεσμικό και νομικό πλαίσιο, όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό δίκαιο, για να εξασφαλιστούν οι καλύτεροι όροι και οι διασφαλίσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν για τον ΟΛΠ ΑΕ, για τους μετόχους του αλλά και εν γένει για την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.”