Μάντης κακών

Μάντης κακών

Στην άτολμη οικονομική πολιτική λιτότητας που επιβάλει η Γερμανία στην υπόλοιπη Ευρώπη αποδίδει ο γκουρού των αγορών Τζορτζ Σόρος, μία επερχόμενη ύφεση στην Ευρωπη, την οποία θεωρεί αναπόφευκτη

Η δημοσιονομική και οικονομική πολιτική της Γερμανίας θα φέρει την κατάρρευση του ευρώ, υποστηρίζει σε συνέντευξή του ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit που θα δημοσιευτεί αύριο.

“Η πολιτική της Γερμανίας θέτει σε κίνδυνο την Ευρώπη και μπορεί να καταστρέψει το project της Ευρωπαϊκής Ένωσης” τονίζει ο Σόρος προσθέτοντας ότι δεν αποκλείει και την κατάρρευση του ευρώ.

Όπως επισημαίνει, “Η Γερμανία συμπεριφέρεται σαν να είναι η συνθήκη του Μάαστριχτ ιερό κείμενο” λέγοντας ότι εάν  δεν αλλάξει την πολιτική της η έξοδός της από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ωφελήσει την υπόλοιπη Ευρώπη.

Υπογραμμίζει δε ότι αυτή τη στιγμή οι Γερμανοί παρασύρουν τις  γείτονες χώρες σε αποπληθωρισμό, ο οποίος τους απειλεί με μια μακρά φάση στασιμότητας, και κατ’ επέκταση αυτό οδηγεί σε εθνικισμό, κοινωνική αναταραχή και ξενοφοβία.

“Μπορεί να διακυβεύεται η δημοκρατία”, είπε.

Παράλληλα, μιλώντας τη Κυριακή σε σεμινάριο που διοργάνωσαν στις Βρυξέλλες δύο οικονομικά ινστιτούτα, το European Council on Foreign Relations και το Center for European Reform, ο μεγαλοεπενδυτής επέρριψε ευθύνη για την κρίση σε εγγενή μειονεκτήματα που είχε το ευρώ ευθύς εξαρχής, τα οποία οξύνθηκαν, ενώ προειδοποίησε πως η τρέχουσα κρίση έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει την Ε.E.

Τα σχόλια του Σόρος έρχονται εν μέσω μίας παγκόσμιας διαμάχης για την οικονομική πολιτική. Η Γερμανία, όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων λιτότητας για να ανατάξει τα δημόσια οικονομικά της, ενώ οι ΗΠΑ ζητούν να υποστηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη.

“Οι πιστωτές σε όλον τον κόσμο, κυρίως στη Γερμανία και την Κίνα, πρέπει να συνεισφέρουν με τη σειρά τους στην έξοδο από την κρίση”, προσθέτει ο Σόρος υποστηρίζοντας τη θέση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο, ο Σόρος υποστηρίζει την άποψη της Γερμανίας για την αναγκαιότητα ρύθμισης των οικονομικών αγορών, ενώ δηλώνει υπέρ ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, όπως αυτός που πρότειναν το Παρίσι και το Βερολίνο στους εταίρους τους της G20.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα