“Δίαιτα” στην εστίαση έφερε ο ΦΠΑ στο 23%

“Δίαιτα” στην εστίαση έφερε ο ΦΠΑ στο 23%
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% μείωσε στο 40% τον τζίρο στην εστίαση

Για μείωση 40% στον τζίρο των καταστημάτων εστίασης μετά την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης.

Ο ΣΕΠΟΑ τονίζει ότι η απώλεια τζίρου  ξεπέρασε το 40%, μπήκε λουκέτο σε 4.000 καταστήματα και χάθηκαν 30.000 θέσεις εργασίες.

Η φοροδιαφυγή, όπως σημειώνεται, εκτινάχθηκε στα ύψη και κυριάρχησε η ανασφάλιστη εργασία, ενώ τα έσοδα του κράτους σε ΦΠΑ και οι εργοδοτικές εισφορές μειώθηκαν σημαντικά.

“Αρμόδια στελέχη και από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση αλλά και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δημοσίως αναγνωρίσει ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση ήταν λάθος.

Ο σημερινός Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προεκλογικά για μείωση του συντελεστή στο 9%. Με μεγάλη αγωνία για το μέλλον του Κλάδου μας περιμένουμε την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 9%”, υπογραμμίζουν.

Επισημαίνουν ακόμα ότι στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου όλες οι τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες, με παρόμοια ή αντίστοιχα οικονομικά προβλήματα, συνεχίζουν να έχουν ΦΠΑ από 5.5% – 10% γιατί οι κυβερνήσεις τους έχουν αντιληφθεί ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα ήταν καταστροφική για τον κλάδο της εστίασης και για τις ίδιες τις χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα