“Τσουχτερό” σαρακοστιανό τραπέζι

8% πιο ακριβό σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να είναι το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι με "τσιμπημένες" τιμές στα θαλασσινά
- 09 Μαρτίου 2008 15:01
“Τσιμπημένες” είναι οι τιμές φέτος στα θαλασσινά, που κατά παράδοση κυριαρχούν στο σαρακοστιανό τραπέζι. 8% πιο ακριβό σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να είναι το φετινό τραπέζι.
Πιο συγκεκριμένα, το κατεψυγμένο χταπόδι πωλείται περίπου 15 ευρώ το κιλό, ενώ το φρέσκο καλαμάρι αγγίζει τα 19 ευρώ το κιλό, από 18 που είχε πέρυσι. Φυσικά, από τις ανατιμήσεις δεν εξαιρούνται τα λαχανικά και τα φρούτα των οποίων οι τιμές θα ανέβουν από 10 έως 40 λεπτά.
Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών(ΚΕΠΚΑ) καταγράφει σημαντική διακύμανση στις τιμές των τροφίμων στη Θεσσαλονίκη που απαρτίζουν το σαρακοστιανό τραπέζι και επισημαίνει ότι “η υψηλότερη τιμή δε σημαίνει απαραίτητα και καλύτερη ποιότητα”.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΠΚΑ, η ψαλίδα ανάμεσα στο πιο φθηνό και στο πιο ακριβό προϊόν της ίδιας κατηγορίας φθάνει ακόμη και στο 240%. Πιο αναλυτικά, τα καλαμάρια πωλούνται 14 έως 22 ευρώ το κιλό, το χταπόδι από 12 έως 16 ευρώ, οι γαρίδες από 18 έως 36 ευρώ, οι καραβίδες από 10 έως 34 ευρώ, οι σουπιές από 8 έως 14 ευρώ, οι γυαλιστερές από 10 έως 15 ευρώ, ο ταραμάς από 2,5 έως 5,9 ευρώ και ο χαλβάς από 4 έως 7,73 ευρώ.
Νέες αυξήσεις αναμένεται να προκαλέσει η συνεχιζόμενη κρίση στα λιμάνια. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Εμπορικών Επιχειρήσεων Τροφίμων Ελλάδος, “η απεργία των λιμενεργατών στα βασικά λιμάνια της χώρας έχει αναγκάσει πολλές εταιρείες να βρουν άλλες λύσεις μεταφοράς των προϊόντων τους. Αυτό έχει συνεπακόλουθη επιβάρυνση στο κόστος διακίνησης, η οποία κυμαίνεται από 3% έως 10%. Ο ΣΕΤΕ φοβάται ότι αν δε βρεθεί λύση άμεσα, τα προβλήματα θα φτάσουν και στον καταναλωτή.
Σημειωτέον ότι η κεντρική ψαραγορά της Αθήνας θα είναι ανοιχτή από τα μεσάνυχτα έως τις 2 το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας, ενώ τα αρτοποιεία θα λειτουργήσουν μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.