Θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδος καταγράφεται στις μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι επενδυτές ωθούν σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές των μετοχών
- 05 Μαρτίου 2008 16:03
Ανοδος καταγράφεται στις μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι επενδυτές ωθούν σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές των μετοχών, μετά από απώλειες επί πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις.
Το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου κάτω από τα 1,52 δολάρια ανά ευρώ, εν αναμονή της δημοσιοποίησης του δείκτη για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών στις ΗΠΑ, που αναμένεται να δείξει επιβράδυνση της συρρίκνωσης τον Φεβρουάριο.
Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού ανέκαμψε πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, μετά τη χθεσινή απότομη πτώση της, στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι ο ΟΠΕΚ διατηρεί αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής του. Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας των 30 χωρών-μελών του σε επίπεδα κάτω του 2%, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Ανχελ Γκουρία.
Οι τιμές των μετοχών στην Ευρώπη κινούνται, σήμερα, ανοδικά, για πρώτη ημέρα στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, με τις τράπεζες, τις τηλεπικοινωνίες και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να έχουν τεθεί στην αιχμή της τάσης.
Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE σημείωνε, το μεσημέρι, κέρδη 0,87%, στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 κέρδη 1,20% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης ο δείκτης Dax εμφάνιζε κέρδη 1,36%.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Οσλο, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία είπε ότι “το 2008 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, βραδύτερης ανάπτυξης και κάποιων καινούργιων δυσάρεστων εκπλήξεων. Εχουμε αναθεωρήσει προς τα κάτω μια σειρά εκτιμήσεων”.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο διεθνής οργανισμός είχε προβεί στην εκτίμηση για αναπτυξιακό ρυθμό 2,3% φέτος και 2,4% το 2009, μετά από το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 2,7% που είχε καταγραφεί το 2007. Οι νέες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ θα δημοσιοποιηθούν, επισήμως, στις 20 Μαρτίου.
Στις αγορές συναλλάγματος το δολάριο ανακάμπτει έναντι του ευρώ και ενός “καλαθιού” μεγάλων ανταγωνιστικών νομισμάτων, αν και η επιβεβαίωση των εκτιμήσεων για τη δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών στις ΗΠΑ ενδέχεται να πυροδοτήσει εκ νέου πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα.
Οι σχετικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοδο, τον Φεβρουάριο, του δείκτη ISM υπηρεσιών στις 47 μονάδες, πάνω από τις 44,6 μονάδες στις οποίες είχε υποχωρήσει τον Ιανουάριο, αλλά κάτω από τις 50 μονάδες που σηματοδοτούν το όριο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης.
Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε, το μεσημέρι, με 1,5193 δολάρια, έναντι 1,5217 δολαρίων αργά χθες βράδυ στη Ν. Υόρκη.
Στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε, το μεσημέρι, 87 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό “κλείσιμο”, με την τιμή του να ανέρχεται στα 100,39 δολάρια. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν στα 98,02 δολάρια, κερδίζοντας 50 σεντς στο βαρέλι.
Η απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επίπεδα της παραγωγής του, παρόλο που την περασμένη Δευτέρα η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, αγγίζοντας τα 103,95 δολάρια το βαρέλι, δεν εξέπληξε κανέναν. Η σημερινή απόφαση αφήνει, ενδεχομένως, περιθώρια για ορισμένες μη εμφανείς αλλαγές ως προς τα επίπεδα παραγωγής, όπως σημειώνει το πρακτορείο Ρόιτερ.
Ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Αλι αλ Ναΐμι είπε ότι η χώρα του αντλεί 9,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, 300.000 βαρέλια την ημέρα πάνω από την επίσημη ποσόστωση της. Χθες η Ουάσινγκτον είχε πει ότι μια μικρή αύξηση της παραγωγής, κατά 300.000 με 500.000 βαρέλια την ημέρα, θα συνέβαλε στην ανάσχεση του καλπασμού των τιμών και θα περιόριζε τη ζημιά στην οικονομία. “Νομίζω ότι είναι λάθος να συντελείς στην επιβράδυνση της οικονομίας του μεγαλύτερου πελάτη σου … λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας”, είπε ο πρόεδρος Μπους.
(Πηγή: ΑΠΕ)