Υπαρκτός ο κίνδυνος απαξίωσης
Κριτική στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, άσκησε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Π. Αθανασόπουλος
- 13 Νοεμβρίου 2008 17:55
Κριτική στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, άσκησε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ.Π.Αθανασόπουλος, επισημαίνοντας τον κίνδυνο απαξίωσης της επιχείρησης.
Σε ομιλία του στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης ο κ. Αθανασόπουλος υπέβαλε νέες προτάσεις για τη λειτουργία της αγοράς, μεταξύ αυτών την επιδότηση της ΔΕΗ από τον κρατικό προϋπολογισμό στο πρότυπο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που υιοθέτησαν τη συγκεκριμένη λύση.
Αναφερόμενος εξάλλου στις προτάσεις για αύξηση των τιμολογίων τόνισε ότι “Η ΔΕΗ κατηγορήθηκε πολλές φορές ότι επιδιώκει αύξηση των τιμολογίων σαν να θέλει να κερδοσκοπήσει σε βάρος των πελατών της” και πρόσθεσε: “Πέρα από κάθε κοινωνική μας ευαισθησία ακόμα και με εμπορικούς όρους μιλώντας, καμία εταιρεία δεν επιδιώκει να διαθέτει στην αγορά ένα προϊόν που η τιμή του δεν είναι ικανοποιητική για τους πελάτες της. Όμως, στρουθοκαμηλίζουμε όταν παριστάνουμε ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μικρό , επειδή η τιμή πώλησης της στον τελικό καταναλωτή είναι χαμηλή. Ουσιαστικά συγκεντρώνεται σαν χρέος το οποίο είτε θα αναλάβουμε εμείς που το δημιουργήσαμε , είτε θα το κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας”.
Ο κ. Αθανασόπουλος σημείωσε ότι δεν είναι στόχος της ΔΕΗ η μεγιστοποίηση του κέρδους εις βάρος των πολιτών, ωστόσο λόγω της πολιτικής απαξίωσης της εταιρείας από την Πολιτεία, αν δεν γίνουν αυξήσεις οι ιδιώτες επενδυτές θα έρθουν σε θέση ισχύος.