Τρεις οι μνηστήρες για την ΕΥΑΘ

Τρεις κοινοπραξίες εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά του 23% της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης
- 28 Ιουλίου 2009 09:12
Τρεις κοινοπραξίες εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά του 23% της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) τη Δευτέρα, ημέρα λήξης της προθεσμίας για την καταβολή προσφορών.
H γαλλική Suez Environnement σχημάτισε κοινοπραξία με την Ελλάκτωρ για να διεκδικήσουν το ποσοστό στην ΕΥΑΘ, και η ισπανική Aqualia της FCC με την ΓΕΚ Τέρνα. Ο τρίτος υποψήφιος είναι κοινοπραξία MIG, Ιονίου ΑΤΕ και της γαλλικής Veolia.
Σημειώνεται ότι η Suez Environnement διατηρεί ποσοστό 5% στην ΕΥΑΘ με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 260 εκατ. ευρώ.
Η MIG γνωστοποίησε ότι η σύνθεση της κοινοπραξίας έχει κύριο συμμέτοχο τη Veolia (γαλλική εταιρεία ύδρευσης, διαχείρισης απορριμμάτων, ενέργειας και μεταφορών) με συμμετοχή 51%, ενώ η MIG συμμετέχει στην κοινοπραξία με 44% και η Ιόνιος με 5%.
H πώληση του 23% της ΕΥΑΘ σε «στρατηγικό μέτοχο» εντάσσεται στο φετινό πρόγραμμα αποκρατικοποίησεων, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, με σκοπό τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο, ο νικητής θα αποκτήσει δικαιώματα στο management της εταιρίας με το Δημόσιο να διατηρεί τον έλεγχο των τιμολογίων.
Οι σύμβουλοι του Δημοσίου στην πώληση του ποσοστού της εταιρίας είναι η Εθνική Τράπεζα και η HSBC .
Την Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων για να αποφασιστεί ποιες προσφορές πληρούν τα κριτήρια του διαγωνισμού και θα ακολουθήσει αργότερα η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.