Grand Prix – Σπα

Grand Prix – Σπα
Μάσα

O Μάσα νικητής στα χαρτιά αφού ο Χάμιλτον τιμωρήθηκε για... παράνομη προσπέραση

2ος ο Χάιντφιλντ από την τρίτη θέση που τερμάτισε και την οκτάδα συμπλήρωσαν οι Φερνάντο Αλόνσο, Σεμπαστιάν Φέτελ, Ρόμπερτ Κούμπιτσα, Σεμπαστιάν Μπουρντέ και Τίμο Γκλοκ.



Αναλυτικά χρόνοι και στατιστικά
ΕΔΩ



Το καλύτερο GP του κόσμου ξεκίνησε προσφέροντας συγκινήσεις από την πρώτη κιόλας στορφή. Με το οδόστρωμα να είναι νωπό από την πρωινή βροχή και τους Χάμιλτον, Μάσα, Ραϊκόνεν και Κοβαλάινεν σε παράταξη δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε άλλωστε κάτι διαφορετικό. Ο Βρετανός ξεκίνησε ιδανικά, με τον Μάσα να ακολουθεί χωρίς να υπάρχει ουσιαστική μάχη ανάμεσα στους δύο πρώτους.



Την έκπληξη έκανε ο Κίμι Ραϊκόνεν που πριν την πρώτη στροφή βρέθηκε πίσω από τον ομόσταυλό του, έχασε τα φρένα με αποτέλεσμα να βγει εκτός πίστας αλλά τελικά κατάφερε να περάσει τον Κοβαλάινεν που έμπλεξε στην κίνηση, έκανε το λάθος και έπεσε στην 11η θέση.



Ο Φινλανδός της Ferrari που έχει κερδίσει τα τρία προηγούμενα χρόνια στο Βέλγιο, πάτησε το γκάζι και πριν συμπληρωθεί ο δεύτερος γύρος είχε περάσει τον Φελίπε Μάσα και τον Λιούις Χάμιλτον. Εκπληκτική ήταν και η εκκίνηση του Γκλοκ που προσπάθησε να περάσει όλα τα μονοθέσια από τις πίσω θέσεις όπου βρισκόταν. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν την πρώτη στροφή έφτασε πίσω από τα μονοθέσια της Ferrari!!!



Ο Κοβαλάινεν που έχασε πολλές θέσεις μετά την εκκίνηση άρχισε να περνά τα πιο αργά μονοθέσια που ήταν μπροστά του αλλά 34 γύρους πριν το πέσιμο της καρό σημαίας έκανε το δεύτερο λάθος στον αγώνα. Προσπάθησε να “βουτήξει” στα φρένα αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να εμβολίσει τον Γουέμπερ και να δεχθεί ποινή διέλευσης από τα pit.



Ο Χάμιλτον άνοιξε τον χορό των pit stop με τον Κίμι Ραϊκόνεν να ακολουθεί. Ο Βρετανός βγήκε πίσω από τον Κοβαλάινεν και η “οικογενειακή” μάχη ξεκίνησε την ώρα που ο Φινλανδός της Ferrari τα έκανε όλα σωστά αυτή τη φορά την ώρα του ανεφοδιασμού και βγήκε μπροστά από τον Χάμιλτον. Τους δύο πρωτοπόρους ακολούθησαν όλα τα υπόλοιπα μονοθέσια χωρίς να υπάρξει κάποιο απρόοπτο.



Μετά το πρώτο ανεφοδιασμό ο απόλυτος άρχοντας της πίστας του Σπα, Κίμι Ραϊκόνεν έβαλε το πόδι στο πάτωμα και… εξαφανίστηκε. Ο Φινλανδός βρέθηκε μετά από αρκετό καιρό στην πρώτη θέση με άδειο δρόμο μπροστά του και δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη.



Αύξησε την διαφορά του από τον Λιούις Χάμιλτον στα έξι δευτερόλεπτα στα μισά του αγώνα με τον Βρετανό να βρίσκεται 4,5 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Φελίπε Μάσα που ήταν στην τρίτη θέση.



Πολύ καλό αγώνα μετά από αρκετό καιρό έκανε και ο Φερνάντο Αλόνσο που ακολουθούσε του πρωτοπόρους από την τέταρτη θέση, με τον Σεμπαστιάν Μπουρντέ να είναι στην 5η. Μάχη στην κορυφή δεν υπήρχε αλλά αυτή ανάμεσα στην Toro Rosso και την BMW είχε φουντώσει για τα καλά.



Η TR του Μπουρντέ στην πέμπτη θέση είχε κολλημένο πίσω του τον Ρόμπερτ Κούμπιτσα, με τον έτερο οδηγό της Toro Rosso, Σεμπαστιάν Φέτελ, να είναι στην 7η θέση έχοντας τον Νικ Χάιντφιλντ της BMW πίσω του στην 8η σε μία σπάνια μάχη οδηγών αλλά και κατασκευαστών.



Με τον αγώνα να μπαίνει στο τελευταίο του κομμάτι, είκοσι γύρους πριν το πέσιμο της καρό σημαίας έφτασε η ώρα του δεύτερου ανεφοδιασμού με τους δύο πρωτοπόρους να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα και τις ομάδες να χρησιμοποιούν την πιο σκληρή γόμα που δεν ευνοούσε τον Κίμι Ραϊκόνεν.



Τα καινούργια ελαστικά μείωσαν την διαφορά του Λιούις Χάμιλτον από τον Κίμι Ραϊκόνεν με τον Βρετανό να είναι 2 δευτερόλεπτα πίσω από την πρώτη θέση 15 γύρους πριν το τέλος του αγώνα. Ο Φινλανδός δεν μπορούσε να φέρει τα ελαστικά του σε ιδανική θερμοκρασία με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ferrari με τα Bridgestone να επιστρέφει σαν κακός εφιάλτης για την Ιταλική ομάδα.



Πέντε γύρους πριν το τέλος έπεσαν οι πρώτες ψιχάλες με την βροχή να κάνει την εμφάνισή της τρεις γύρους πριν το τέλος. Εκεί άλλαξε όλος ο αγώνας καθώς ο Χάμιλτον πέρασε τον Φινλανδό έχασε τη θέση του μετά από λίγα μέτρα αλλά την ξανακέρδισε όταν ο Ραϊκονεν βγήκε από την πίστα και κατέστρεψε το μονοθέσιό του.



Το πρώτο προσπέρασμα του Βρετανού όμως έγινε με αντικανονικό τρόπο και μετά το τέλος του αγώνα οι αγωνοδίκες τον τιμώρησαν με ποινή 25 δευτερολέπτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Μάσα να πάρει την πρώτη θέση και ο Χάμιλτον να… πέσει στην τρίτη.



Ο Νικ Χάιντφιλντ που είχε αλλάξει τα ελαστικά του σε ενδιάμεσα κατάφερε στον τελευταίο γύρο να βρεθεί απο την 7η θέση στην 4η εκμεταλλευόμενος την βροχή. Στον τελευταίο γύρο εγκατέλειψε ο Χέικι Κοβαλάινεν την ώρα που όλα τα μονοθέσια προσπαθούσαν να κρατηθούν εντός πίστας για να τερματίσουν.




Εγκατέλειψαν: Ρούμπενς Μπαρικέλο, Νέλσον Πικέ, Κίμι Ραϊκόνεν, Χέικι Κοβαλάινεν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα