Εκατό νεκροί από τον τυφώνα Γκούσταβ

default image

Χωρίς να αφήσει πίσω του θύματα πέρασε από τη Νέα Ορλεάνη ο τυφώνας Γκούσταβ, ωστόσο προκάλεσε μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές στην Καραϊβική

Ο τυφώνας Γκούσταβ υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα περνώντας από τη Λουϊζιάνα και αναμένεται ότι θα εξασθενήσει περαιτέρω εντός της ημέρας καθώς θα συνεχίζει την πορεία του προς το Τέξας, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πέρασμα του τυφώνα από τα νότια της Νέας Ορλεάνης δεν προκάλεσε κανέναν θάνατο στην πόλη, τόνισε εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων στην περιοχή. Η είδηση προκάλεσε ικανοποίηση στον αμερικανό πρόεδρο που έκανε λόγο για καλό συντονισμό των υπηρεσιών σε σχέση με τρία χρόνια πριν, κατά την επέλαση του τυφώνα Κατρίνα. “Υπήρξε μία τεράστια επιχείρηση εκκένωσης, θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες που εισάκουσαν τις εκκλήσεις των αρχών κι απομακρύνθηκαν”, τόνισε ο Τζορτζ Μπους.

Οι αρχές της Λουϊζιάνας ανακοίνωσαν ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ΗΠΑ κατά το πέρασμα του κυκλώνα Γκούσταβ, ενώ ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων στην Καραϊβική και τις αμερικανικές ακτές είναι 100 νεκροί.

Στο Όστιν, ο κυβερνήτης του Τέξας Ρικ Πέρι δήλωσε στον Μπους πως η Πολιτεία του απομάκρυνε 280.000 πολίτες της από την ακτογραμμή που αναμένεται να πληγεί από τον τυφώνα Γκούσταβ, ενώ έχει υποδεχθεί και 50.000 ανθρώπους που έχουν καταφύγει εκεί από τη Λουϊζιάνα.   

Ωστόσο, το πέρασμα του τυφώνα Γκουστάβ από την Αϊτή άφησε πίσω του 77 νεκρούς, οκτώ αγνοούμενους και 36 τραυματίες, όπως έγινε γνωστό από επίσημη πηγή το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, περισσότερα από 3.000 σπίτια καταστράφηκαν και 11.458 υπέστησαν ζημιές ενώ οι οικογένειες που επλήγησαν φτάνουν τις 15.000. Η αποστολή του ΟΗΕ στην Αϊτή άρχισε ήδη να μοιράζει βοήθεια στους πληγέντες.Οι αϊτινές αρχές ανέφεραν εξάλλου ότι πολλοί δρόμοι έχουν καταστραφεί, γέφυρες γκρεμίστηκαν ενώ σημαντικές είναι οι ζημιές και στις καλλιέργειες.

Στην Κούβα, όπου δεν αναφέρθηκαν θύματα, οι επίσημες πηγές κάνουν λόγο για σημαντικές ζημιές στην επαρχία Πινάρ ντελ Ρίο, όπου 90.000 σπίτια έχουν καταστραφεί. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το 80% της επαρχίας όπου ζουν 750.000 άνθρωποι έχι μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα αφού λόγω των ισχυρών ανέμων, που έφταναν τα 240 χιλιόμετρα την ώρα, έπεσαν 80 πυλώνες της υψηλής τάσης.

   
(Πηγή:ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα