Αλληλεγγύη, ελβιέλες και πάρτι με μακαρόνια!

HAm???????D?-????? ???? ????S??a? ??üR??(EUROKINISSI-??S ?????
Παλαιότερη εκκίνηση των 10 χιλ (φωτ eurokinissi/Κ Κατωμέρης) EUROKINISSI

H ομάδα ειδικών αποστολών(!) της "σχεδίας" και της καμπάνιας "Γκολ στη Φτώχεια" δίνει άλλο νόημα στην άθληση, βάζοντας στο παιχνίδι και στο… τρέξιμο, την αλληλεγγύη

Μια παρέα σαράντα ανθρώπων όλων των ηλικιών ετοιμάζεται να «κατακτήσει» την πόλη τρέχοντας. ΄Άλλοι στη μαραθώνια διαδρομή (42 χιλιόμετρα και 195 μέτρα, παρακαλώ!), άλλοι στο αγώνισμα των 5 και άλλοι σε εκείνο των 10 χιλιομέτρων. Είναι η «ομάς» ειδικών αποστολών(!) της «σχεδίας» και της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια» που δίνει άλλο νόημα στην άθληση, βάζοντας στο παιχνίδι και στο… τρέξιμο, την αλληλεγγύη.

Η ομάδα, επτά χρόνια τώρα, τρέχει, στέλνει τα δικά της μηνύματα κατά του κοινωνικού αποκλεισμού και συγκεντρώνει δωρεές για το Ιδρυμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων (Homeless World Cup Foundation) και την ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα Αστέγων. Για τον ίδιο σκοπό οργανώνει και ένα καταπληκτικό πάρτι με μακαρόνια (pasta party, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου). Για τους υδατάνθρακες! Για την αγάπη και την αλληλεγγύη.

ΒΓΑΛΑΜΕ τα τηγάνια μας, γεμίσαμε νερό τις κατσαρόλες, σιδερώσαμε τα σορτσάκια μας, ξεσκονίσαμε τα αθλητικά μας παπούτσια. Και είμαστε έτοιμοι. Πανέτοιμοι, για την ακρίβεια, τόσο για το καθιερωμένο (για έκτη χρονιά πλέον!) «πάρτι με μακαρόνια», όσο, βεβαίως, και για να κατακτήσουμε την Αθήνα (και όχι μόνο) τρέχοντας!

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

Όλα ξεκίνησαν την άνοιξη του 2007 όταν η διοργανώτρια αρχή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων απηύθυνε μια πρόσκληση-έκκληση προς όλα τα μέλη του μεγάλου αυτού κοινωνικού και αθλητικού κινήματος: Η πρόσκληση καλούσε όλους εκείνους που ήθελαν να δημιουργήσουν μια «ομάδα ειδικών αποστολών». Παρέες, δηλαδή, που θα αναλάμβαναν κάποια δράση-πρωτοβουλία προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα.

Τα χρήματα αυτά προορίζονταν για τις δέκα φτωχότερες χώρες που είχαν δηλώσει συμμετοχή στο 5ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων της Κοπεγχάγης, αλλά δεν είχαν χρήματα ούτε για τα εισιτήρια. Το Αφγανιστάν, η Ινδία, το Καμερούν, η Κένυα ήταν κάποιες από αυτές.

Η «ελληνική ομάδα ειδικών αποστολών» συστάθηκε κυριολεκτικά εν μία νυκτί, δηλώνοντας πως θα συγκεντρώσει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί… τρέχοντας. Και μάλιστα, τρέχοντας ολόκληρο μαραθώνιο.

Έτσι, το Μάιο του 2007, ο Νίκος, η Γκάμπι, ο Χρήστος και ο Δημήτρης πήραν κυριολεκτικά τα βουνά. Τα βουνά της Αλοννήσου, για την ακρίβεια. Εκεί όπου τότε πραγματοποιούνταν ένας δύσκολος μαραθώνιος αγώνας. Τερμάτησαν και οι τέσσερις, συγκεντρώνοντας στην πορεία ένα ποσό που ξεπερνούσε τα 1.500 ευρώ.

Από τότε, η ελληνική ομάδα «ειδικών αποστολών» το καθιέρωσε! Κάθε χρόνο, μια όλο και διευρυνόμενη παρέα τρέχει στο μαραθώνιο της Αθήνας, και το ποσό που συγκεντρώνεται πάει απευθείας στο ταμείο του Ιδρύματος του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων (Homeless World Cup Foundation).

Από τα τρία άτομα του 2007, φτάνουμε στην Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013 όπου θα τρέξουμε γύρω στα 40 άτομα. Διασκέδαση και προσφορά μαζί.

Η δήλωση του αναγνώστη της «σχεδίας» κ. Δημήτρη Μπαρμπαγιάννη που θα συμμετάσχει στο αγώνισμα των 10 χιλιομέτρων, αποδίδει ιδανικά τη φιλοσοφία της ελληνικής «ομάδας ειδικών αποστολών»: «Πιστεύω ότι είναι πολύ καλό να αγωνίζεσαι για τον εαυτό σου, αλλά είναι ακόμα καλύτερο να αγωνίζεσαι για όλους».

Μπλουζάκια της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια», από το περσινό «πάρτι με μακαρόνια» της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια»

Αλληλεγγύη, ελβιέλες και πάρτι με μακαρόνια!
GIANNAKOPOULOS DIONYSIOS

 

Πάρτι με μακαρόνια

Πέρα όμως, από το… καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, διοργανώνουμε και ένα πάρτι. Ένα «pasta party» για τη λήψη των τόσο απαραίτητων υδατανθράκων, αλλά κυρίως για την παρέα και, βεβαίως, την έκφραση αλληλεγγύης.

Με μια προσιτή είσοδο (10 ευρώ), οι καλεσμένοι φίλοι τρώνε τα μακαρόνια τους, τις σαλάτες τους, πίνουν και κανά κρασάκι και, μέσα σε μια υπέροχα ζεστή ατμόσφαιρα, στέλνουν αγωνιστικά μηνύματα. Οι βραδιές έχουν σταθερά τις εκπλήξεις τους, τις κληρώσεις τους με μικρά δωράκια, αλλά εκείνο που χαίρονται όλοι είναι η καλή διάθεση και το κέφι. Φέτος, το  «pasta party» θα φιλοξενηθεί στο υπέροχο εστιατόρια «Γιάντες» (Βελτετσίου 44, Εξάρχεια, www.yiantes.gr) την Πέμπτη 7 Νοέμβρη (21:00). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν τις κρατήσεις τηλεφωνικώς (213 0231220) ή ηλεκτρονικώς ([email protected]).

Το θέμα, λοιπόν, είναι ότι τώρα… τρέχουμε, προσθέτοντας μια νέα διάσταση στην άθλησή μας. Αυτήν της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης. Κάνει καλό σε όλους.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων:

Περιοδικό δρόμου «σχεδία» & Καμπάνια «Γκολ στη Φτώχεια»

Φαβιέρου 39Α, 10438 Αθήνα

Τ: 213 0231220

www.shedia.gr

[email protected]

f: shedia.streetaper

tw: _shedia

SHARE: