Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου INTERAMERICAN: Οι σύγχρονες προκλήσεις έχουν απάντηση μέσα από τον Μετασχηματισμό των επιχειρήσεων

Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου INTERAMERICAN:
Οι σύγχρονες προκλήσεις έχουν απάντηση μέσα από τον Μετασχηματισμό των επιχειρήσεων

Στις δυναμικές αλλαγές που υπαγορεύει για το επιχειρείν η έντονα μεταβατική περίοδος της συνάρτησης κρίσεων -υγειονομικής, κοινωνικής, οικονομικής- αναφέρθηκε ο Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος της INTERAMERICAN, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό «Business Partners», του ΕλληνοΑμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Μιλώντας για την παρατεταμένη αβεβαιότητα και τις προοπτικές της οικονομίας, τόνισε: « Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, είναι βέβαιο ότι για να έχουμε προοπτική θα πρέπει να κάνουμε σοβαρές εκτιμήσεις για τις προϋποθέσεις οικονομικής ανάταξης και ανάπτυξης, αλλά και για τη σύνδεση της πραγματικής οικονομίας με τα μέτρα της δημοσιονομικής χαλάρωσης και τις νομισματικές πολιτικές. Βλέπουμε τώρα ένα γενναιόδωρο “μαξιλάρι”, υπάρχει σημαντική κοινοτική χρηματοδοτική υποστήριξη. Όμως, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το χρέος, το ενδεχόμενο ενός υπερ-πληθωρισμού. Στη χώρα μας, έχουμε μακροπρόθεσμους περιορισμούς στα δημοσιονομικά μας. Είναι ενθαρρυντικές οι εκτιμήσεις των οίκων για ενισχυμένο πιστοληπτικό προφίλ, όμως ταυτόχρονα είναι προφανές πως χρειαζόμαστε μια μεγαλύτερη βάση παραγωγικά, πέρα από τον τουρισμό. Δίπλα στις υπηρεσίες, που αποτελούν δυσανάλογα τη μεγαλύτερη πηγή τροφοδοσίας της οικονομίας, χρειαζόμαστε ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και της βιομηχανίας, μετά από μία πολυετή περίοδο αποβιομηχανοποίησης».

Αναφερόμενος στις τάσεις και τη διαμόρφωση νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο επικεφαλής της ασφαλιστικής εταιρείας επεσήμανε: «Στο επίπεδο του σχεδιασμού, κοινός παρονομαστής των στρατηγικών επιλογών για τις επιχειρήσεις σήμερα είναι η πρόκληση της αλλαγής, με γνώμονα την έγκαιρη προσαρμογή στις εξελίξεις. Αυτό πρέπει να γίνεται παράλληλα με τη διατήρηση της επιχειρησιακής ζωτικότητας στο παρόν, δηλαδή χωρίς να χάνεται ο βηματισμός του οργανισμού. Στις αλλαγές, πρέπει να διασφαλίζεται η διατήρηση της ικανότητας της επιχείρησης να ανταποκρίνεται με συνέχεια και αποδοτικότητα, χωρίς ρίσκα». Ειδικότερα για την INTERAMERICAN διευκρίνισε πως ο Μετασχηματισμός είναι στρατηγικά καθοριστικός και υλοποιείται σε δύο άξονες: «Πρώτον, στις λειτουργίες με τη δυναμική ψηφιοποίηση και την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και δεύτερον, στην οργάνωση διοικητικά και δομικά με νέα αντίληψη για τον τρόπο εργασίας. Κλειδί του Μετασχηματισμού και στις δύο συνιστώσες είναι οι άνθρωποι».

Στο επίπεδο των ανταγωνιστικών επιλογών και πρακτικών, χαρακτήρισε ως μεγάλη πρόκληση την κατάλυση των παραδοσιακών ορίων στους επιχειρηματικούς τομείς: «Εδώ, η απάντηση έχει δύο σκέλη. Αφενός, απαιτείται η εξειδίκευση σε εκείνα που μπορείς να αναπτύξεις και να κάνεις καλύτερα από τους άλλους, κερδίζοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα – αυτό είναι το ένα σκέλος. Το άλλο σκέλος είναι η αναζήτηση συνεργασιών που μπορούν να σού προσθέσουν δυνατότητες που δεν τις διαθέτεις». Ο Γιάννης Καντώρος ανέφερε, επίσης, ως πρόκληση τους αναδυόμενους μεγάλους κινδύνους, εκτιμώντας πως ειδικότερα για την ασφαλιστική αγορά, που δραστηριοποιείται στη διαχείριση κινδύνων, η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης με σωστή διαχείριση των κινδύνων είναι καθοριστική. «Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κλιματική αλλαγή, που εγκυμονεί κρίσεις με πολλές εκφάνσεις. Σήμερα, ένα απροσδόκητο γεγονός έχει, πλέον, αυξημένες πιθανότητες να συμβεί. Η πανδημία είναι ένα παράδειγμα, καθώς δείχνει πως υπάρχουν μεγάλες ασυνέχειες στη λεγόμενη κανονικότητα. Σε τέτοιες συνθήκες, οι επιχειρήσεις που έχουν σχέδιο και προετοιμασία, μπορούν να επιβιώσουν και να προχωρήσουν μπροστά» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα