Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου Χαμένος Παράδεισος του Τζάιλς Μίλτον

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου Χαμένος Παράδεισος του Τζάιλς Μίλτον

στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου η παρουσίαση της επετειακής έκδοσης του ιστορικού βιβλίου Χαμένος Παράδεισος, του καταξιωμένου συγγραφέα και δημοσιογράφου Τζάιλς Μίλτον, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, με την παρουσία προσωπικοτήτων του πνευματικού χώρου, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και αναγνωστών.

Με τον συγγραφέα συνομίλησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδων Πλουμίδης, ενώ ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον Καθηγητή Ιστορίας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Χάρη Βλαβιανό.

Η αντιπρόεδρος Public Affairs του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Κλώντια Καρύδη, καλωσορίζοντας τους καλεσμένους, ανέφερε: «Η καταστροφή της Σμύρνης σηματοδοτεί και την ολοκληρωτική καταστροφή του σχολείου μας που ιδρύθηκε εκεί το 1875. Παράλληλα όμως, η σημερινή επέτειος είναι ευκαιρία να νιώσουμε ευγνώμονες καθώς, 100 χρόνια μετά, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, βρίσκεται στη μεγαλύτερη ακμή της λαμπρής ιστορίας του».

Ο εκδότης του Μίνωα Γιάννης Κωνστανταρόπουλος επεσήμανε την ικανότητα του συγγραφέα Τζάιλς Μίλτον να κάνει ιστορικά γεγονότα ενδιαφέροντα στο ευρύ κοινό, όπως χαρακτηριστικά έχουν αναφέρει και οι Times. Επίσης, ο κ. Κωνστανταρόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το 2022 είναι έτος ανάμνησης της Μικρασιατικής Καταστροφής και επιπλέον σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση των Εκδόσεων Μίνωας.

Ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα ζωντανή υπήρξε η συζήτηση ανάμεσα στον συγγραφέα και στους δύο ιστορικούς. Εξαιρετικής σημασίας ήταν η αναφορά του συγγραφέα Τζάιλς Μίλτον στην κοσμοπολίτικη, πλούσια και ανοικτόμυαλη πόλη της Σμύρνης, που υπήρξε χωνευτήρι πολλών πολιτισμών και εθνοτήτων. Ειδική μνεία έκανε στους Λεβαντίνους της Σμύρνης, οι ιστορίες των οποίων αποτέλεσαν το έναυσμα της συγγραφής του Χαμένου Παράδεισου. Ο κύριος Πλουμίδης παρουσίασε τα γεγονότα πριν από την Καταστροφή της Σμύρνης, με έμφαση στην απόφαση του Βενιζέλου να προστατεύσει τους ελληνικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας από τα πογκρόμ των Νεότουρκων, ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η εκστρατεία των Ελλήνων στη Μικρά Ασία κατέρρευσε, ενώ με τους κατάλληλους χειρισμούς, κι εφόσον θα είχαν προηγηθεί οι εκλογές, θα μπορούσε να έχει αποβεί νικηφόρα.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε live από το Bookia και είναι διαθέσιμη για όσους θέλουν να την ξαναδούν στο κανάλι των εκδόσεων Μίνωας στο YouTube.

Πληροφορίες για το βιβλίο:

O Χαμένος Παράδεισος είναι μια δυνατή ιστορία καταστροφής, ηρωισμού και επιβίωσης, ειπωμένη με τον ξεχωριστό λόγο που κατέστησε τον Τζάιλς Μίλτον επιτυχημένο δημοσιογράφο και συγγραφέα. Ξετυλίγεται μέσα από τις αναμνήσεις επιζώντων, πολλοί από τους οποίους μιλάνε για πρώτη φορά δημόσια, και τις μαρτυρίες εκείνων που βρέθηκαν στη δίνη μιας από τις μεγαλύτερες καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας.

Κείμενο οπισθόφυλλου:

«ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΤΟ 1922».

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1922, το τουρκικό ιππικό μπήκε στη Σμύρνη, την πιο πλούσια και κοσμοπολίτικη πόλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στην πόλη υπήρχε διάχυτος ο φόβος ότι ο νικηφόρος πια τουρκικός στρατός θα ξεσπούσε με παράφορο μένος στους κατοίκους της Σμύρνης.

Η πραγματικότητα όμως διέψευσε και την πιο δυσοίωνη πρόβλεψη. Αυτό που συνέβη τις επόμενες δύο εβδομάδες έχει καταγραφεί ως ένα απ’ τα πιο φρικτά δράματα στην ιστορία του εικοστού αιώνα, το δράμα του ξεριζωμού χιλιάδων προσφύγων, των οποίων το αίμα κυλάει στις φλέβες πολλών σύγχρονων ελληνικών οικογενειών. Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι έπεσαν θύματα μιας τρομακτικής, σε βιαιότητα και έκταση, καταστροφής.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Τζάιλς Μίλτον γεννήθηκε το 1966 στο Μπακιγχαμσάιρ της κεντρικής Αγγλίας. Φοίτησε στο σχολείο Λάτιμερ Άπερ του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Είναι συγγραφέας μυθιστορημάτων, καθώς και μιας σειράς ιστορικών βιβλίων, όπου με γλαφυρό αφηγηματικό τρόπο καταγράφει γνωστά αλλά και λιγότερο γνωστά και παράξενα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας. Τα ιστορικά του έργα, τα οποία βασίζονται σε προσωπικές μαρτυρίες, ημερολόγια, περιοδικά, επιστολές, πρωτογενείς πηγές, έχουν σημειώσει επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο και έχουν μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες.

Το βιβλίο Ρώσικη ρουλέτα (Μίνωας, 2014) καταγράφει τις απαρχές των μυστικών υπηρεσιών και τις προσπάθειες Βρετανών κατασκόπων να ματαιώσουν τα σχέδια του Λένιν για παγκόσμια επανάσταση. Στο βιβλίο Ο ανορθόδοξος πόλεμος του Τσόρτσιλ (Μίνωας, 2017) ο συγγραφέας αφηγείται την ιστορία μιας άκρως μυστικής οργάνωσης που συγκροτήθηκε στο Λονδίνο έχοντας ως αποστολή την καταστροφή της πολεμικής μηχανής του Χίτλερ διά μέσου τολμηρών επιχειρήσεων δολιοφθοράς. Στο βιβλίο D-Day (Μίνωας, 2019) εξιστορεί τα γεγονότα που οδήγησαν στη μεγαλύτερη στρατιωτική απόβαση κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το βιβλίο του Ρουά Ματ στο Βερολίνο (Μίνωας, 2021) είναι μια καθηλωτική αφήγηση της κούρσας για την κατάληψη του Βερολίνου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Ο άνθρωπος από τη Γροιλανδία (μυθιστόρημα, 2017), Wolfram – Ένα αγόρι πάει στον πόλεμο (ιστορία, 2011) και Η μύτη του Εδουάρδου Τρένκομ (μυθιστόρημα, 2008).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα