"Άφεση αμαρτιών" για την αστυνομική βία;

ΑΘΗΝΑ-Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και πορεία στη βουλή// ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ. (EUROKINISSI-ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)
ΑΘΗΝΑ-Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και πορεία στη βουλή// ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ. (EUROKINISSI-ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγων Πράσινων για κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για ένστολους. Διαβάστε τι προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το άρθρο 20 του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για ένοπλους φρουρούς στα πλοία που προβλέπει ότι αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες δεν θα κινδυνεύουν από την αυτόφωρη διαδικασία για αδικήματα που διώκονται κατ' έγκληση και δαπράχθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως με τη διάταξη αυτή εισάγεται επισήμως καθεστώς ατιμωρησίας για αστυνομικά όργανα, τη στιγμή που οργιάζει η αστυνομική βία και αυθαιρεσία κατά των πολιτών και των συνταγματικών δικαιωμάτων τους.

"Αντί η πολιτεία να διευκολύνει περαιτέρω τις διαδικασίες με τις οποίες τα αστυνομικά όργανα να λογοδοτούν για πράξεις τους ενάντια σε πολίτες και να αποθαρρύνονται από την τέλεσή τους, ουσιαστικά πλέον τα θωρακίζει και τα θέτει στο απυρόβλητο, και μάλιστα κατά προκλητική παράβαση ακόμη και της θεμελιώδους αρχής της ισότητας ενώπιον του νόμου, τονίζουν και προσθέτουν πως πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη, καθώς η κυβέρνηση του Μνημονίου προβλέπει την όξυνση των κοινωνικών αγώνων και επιθυμεί με προληπτικό τρόπο να προστατεύσει νομικά τα εκτελεστικά της όργανα που αυθαιρετούν", σημειώνεται.

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Οικολόγων Πρασίνων, με τη σειρά της, επικαλούμενη εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας για την αστυνομική αυθαιρεσία, αλλά και το γεγονός ότι το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας έχει μείνει στα χαρτιά, επισημαίνει ότι η υπερψήφιση της διάταξης θα ενθάρρυνε νέα περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας και ζητούν την απόσυρσή της.

"Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει να γνωρίζει ότι βαδίζει σε θεσμικά ολισθηρούς δρόμους, καθώς η μη διερεύνηση υποθέσεων σε εύλογο χρονικό διάστημα και η ατιμωρησία παραβιάζουν το δικαίωμα στη δικαστική προστασία που προστατεύεται από το Σύνταγμα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου", αναφέρεται.

Το νομοσχέδιο "Παροχή υπηρεσιών ασφαλείας από ένοπλους φρουρούς σε εμπορικά πλοία και άλλες διατάξεις" συζητήθηκε την Τετάρτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με τους βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αμφισβητεί μάρτυρες και φακό

Ελεύθερος ο αστυνομικός που χτύπησε τη φωτορεπόρτερ

SHARE:

24Media Network