Η Φωτογραφία της Ημέρας: Ένα Αντι-Beatles μήνυμα σε τοίχο

Η Φωτογραφία της Ημέρας: Ένα Αντι-Beatles μήνυμα σε τοίχο
Σύνθημα σε τοίχο για τους Beatles ASSOCIATED PRESS

"Είμαστε πιο δημοφιλείς από τον Χριστό", δήλωνε ο John Lennon το 1966, μία φράση που έμελλε να πυροδοτήσει πολλές αντιδράσεις: ραδιοφωνικοί σταθμοί σταματούν να παίζουν τραγούδια των Beatles, κόσμος αντιδρά και χιλιάδες δίσκοι καίγονται στη φωτιά.

Ήταν Μάρτιος του 1966. Ο John Lennon, το πιο διάσημο μέλος των Beatles, ανέφερε στην εφημερίδα London Evening Standard τη διάσημη και ιστορική πλέον φράση “We are more popular than Jesus” (Είμαστε πιο δημοφιλείς και από τον Χριστό).

Πρόκειται για μία προκλητική δήλωση, ιδίως για την εποχή εκείνη, που στην αρχή πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Ωστόσο πέντε μήνες αργότερα, όταν η φράση αναδημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό νεανικό περιοδικό Datebook, η αντίδραση του κόσμου – και κυρίως στις κοινότητες των Χριστιανών- ήταν τεράστια. Το σοκ στις ΗΠΑ ήταν τέτοιο που πολλοί ήθελαν να δουν τους Beatles να καταστρέφονται.

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από ραδιοφωνικούς σταθμούς σε Αλαμπάμα και Τέξας, που έκαναν σαμποτάζ στο συγκρότημα επιλέγοντας να σταματήσουν να παίζουν κομμάτια τους.

Σύντομα οι περισσότεροι σταθμοί των ΗΠΑ ξεκίνησαν μια εκστρατεία εναντίον των «Σκαθαριών», οι συναυλίες τους ακυρώνονταν, ενώ το εχθρικό κλίμα ξεπέρασε και τα σύνορα της Αμερικής. Αντίστοιχες αντιδράσεις υπήρχαν και σε Ισπανία και Νότια Αφρική, ενώ ακόμα και το Βατικανό ασχολήθηκε με τις δηλώσεις του Lennon.

Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί στις 10 Αυγούστου του 1966 στην Πενσυλβανία, στις ΗΠΑ. Είναι ένα σύνθημα σε τοίχο που γράφει: “Θεός για πάντα, Beatles ποτέ ξανά”.

Σύνθημα σε τοίχο για τους Beatles ASSOCIATED PRESS

Το θέμα έλαβε τέλος όταν όλα τα μέλη των Beatles έδωσαν μια συνέντευξη Τύπου στο Σικάγο και ουσιαστικά ζήτησαν συγγνώμη για τη φράση, με τον Lennon να κλείνει τη συνέντευξη λέγοντας: «Απολογούμαι για ό,τι είπα, αλλά ειλικρινά δεν ξέρω τί έκανα λάθος. Αν η συγγνώμη μου σας κάνει χαρούμενους, τότε οκέι, τη λέω».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα