Η φωτογραφία της ημέρας: Αεροπειρατεία 17 ημερών με αφετηρία την Αθήνα

Η φωτογραφία της ημέρας: Αεροπειρατεία 17 ημερών με αφετηρία την Αθήνα
Συνέντευξη Τύπου δύο Λιβανέζων που έκαναν αεροπειρατεία σε πτήση Αθήνας προς Ρώμη, στις 14 Ιουλίου 1985 ASSOCIATED PRESS

Η σημερινή φωτογραφία λειτουργεί σαν υπενθύμιση μίας από τις μακρότερες σε διάρκεια αεροπειρατείες. Διήρκησε 17 ημέρες κατά τις οποίες δύο σιίτες κατέλαβαν την πτήση 847 από την Αθήνα προς Ρώμη.

Στις 14 Ιουνίου 1985, μερικά λεπτά μετά την απογείωση του Boeing 727 της πτήσης 847 της TWA που πετούσε από την Αθήνα στη Ρώμηδύο  Σιίτες πολιτοφύλακες Λιβανέζοι που χρησιμοποιούσαν πλαστά διαβατήρια και είχαν επιβιβαστεί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού κατευθύνθηκαν οπλισμένοι στο πιλοτήριο και απείλησαν τον πιλότο ότι θα ανατινάξουν το αεροσκάφος εάν δεν αποδεχτεί τις αξιώσεις τους. Την στιγμή εκείνη μέσα στο αεροσκάφος βρίσκονταν 153 επιβάτες και μέλη του πληρώματος ενώ οι Έλληνες επιβάτες ανέρχονταν σε 8 και ανάμεσα τους βρίσκονταν και ο διάσημος τραγουδιστής και συνθέτης Ντέμης Ρούσσος.

Συνέντευξη Τύπου δύο Λιβανέζων που έκαναν αεροπειρατεία σε πτήση Αθήνας προς Ρώμη, στις 14 Ιουλίου 1985 ASSOCIATED PRESS

Οι αεροπειρατές που ήταν οπλισμένοι με αυτόματα και χειροβομβίδες είχαν ως μοναδικό τους αίτημα την απελευθέρωση από το Ισραήλ 766 κρατουμένων τόσο Παλαιστινίων όσο και Λιβανέζων. 

Πρώτος σταθμός του αεροσκάφους ήταν η Βυρηττός όπου μερικοί επιβάτες ελευθερώθηκαν σαν ανταλλαγή για τον εφοδιασμό του αεροσκάφους με καύσιμα. Ακολούθως το αεροσκάφος απογειώθηκε με προορισμό την Αλγερία όπου περισσότεροι επιβάτες απελευθερώθηκαν. Αμέσως μετά το αεροσκάφος επέστρεψε στη Βυρηττό, όπου οι αεροπειρατές σκότωσαν έναν Αμερικανό πεζοναύτη, σε μία κίνηση επίδειξης ισχύος.

Στις 15 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε άλλη μία πτήση στο Αλγέρι όπου απελευθερώθηαν άλλοι 67 όμηροι, μεταξύ των οποίων και όλοι οι Έλληνες (πέραν του Ντέμη Ρούσσου), ως αντάλλαγμα της απελευθέρωσης του συνένοχου των αεροπειρατών από τις ελληνικές αρχές, ο οποίος είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και δεν κατάφερε να επιβιβαστεί με τους συνεργούς του. Αυτή η κίνηση εξόργισε τους Αμερικανούς, οι οποίοι εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία κατά της Ελλάδος. Στις 17 Ιουνίου το αεροσκάφος έφτασε για τρίτη φορά στην Βυρηττό, όπου ανάμεσα στο νέο κύμα όσων απελευθερώθηκαν ήταν και ο Ντέμης Ρούσσος.

Σε αυτή την τελευταία δόση τελείωσε η αεροπειρατεία όχι όμως και η ομηρία 44 ατόμων (41 επιβάτες και 3 μέλη του πληρώματος) που είχαν απομείνει. Μέχρι τις 26 Ιουνίου αφέθηκαν ελεύθεροι πέντε όμηροι που παρουσίαζαν προβλήματα υγείας ενώ στις 30 Ιουνίου οι υπόλοιποι 39 οδηγήθηκαν στη Δαμασκό και έτσι άνοιξε ο δρόμος προς την ελευθερία.

Η αεροπειρατεία κράτησε 17 ημέρες. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια αεροπειρατείες. 

Η φωτογραφία του κειμένου έχει τραβηχτεί στις 14 Ιουλίου του 1985, από συνέντευξη Τύπου των δύο αεροπειρατών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα