Η κόντρα που οδήγησε τον άνθρωπο στη Σελήνη

Διαβάστε πώς η μάχη ΗΠΑ-Σοβ. Ένωσης κατέληξε στον ιστορικό περίπατο των Armstrong και Aldrin στο φεγγάρι (Vids+Pics)
- 03 Μαρτίου 2012 12:37
Με αφορμή τα 50 χρόνια από την πρώτη πτήση του Τζον Γκλεν σε διαστημική τροχιά, αλλά και τις περικοπές που κάνει πλέον η NASA στα προγράμματά της το NEWS 247 θυμάται τη μάχη ΗΠΑ-Σοβιετικής Ένωσης, που οδήγησε τον άνθρωπο στο φεγγάρι.
Το πρώτο “χτύπημα” από τους Ρώσους
Το πρόγραμμα Восто́к, ήταν Σοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα επανδρωμένων πτήσεων. Ήταν το πρώτο τέτοιο πρόγραμμα της Σοβιετικής Ένωσης αλλά και της ανθρωπότητας.
Έφερε αρκετές πρωτιές στο διάστημα για τη Σοβιετική Ένωση, η σημαντικότερη απ’ τις οποίες ήταν η τοποθέτηση του πρώτου ανθρώπου σε τροχιά γύρω από τη Γη, στις 12 Απριλίου 1961.
Το πρόγραμμα Βοστόκ έγινε πηγή γοήτρου, μέσο προπαγάνδας των επιτευγμάτων της Σοβιετικής Ένωσης και σήμα κατατεθέν του διαστημικού της προγράμματος μέχρι την κατάκτηση της Σελήνης από τους Αμερικανούς το 1969.
12 Απριλίου 1961
Χώρα Ρωσία
Διαστημόπλοιο Vostok 1
Αστροναύτης Yuri Gagarin
Περιστροφές γύρω από τη γη 1
Διάρκεια πτήσεως 1 ώρα και 48 λεπτά
Yuri Gagarin : Ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα
Ο Γιούρι Γκαγκάριν γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου 1934 στο χωριό Κλούσινο και ήταν γιός ενός εργάτη και μιας αγρότισσας. Στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου βλέποντας ένα πολεμικό αεροσκάφος να πραγματοποιεί αναγκαστική προσγείωση σε ένα χωράφι κοντά στο σπίτι του και στη συνέχεια τους πιλότους να βγαίνουν από αυτό με το στήθος σκεπασμένο με μετάλλια, εντυπωσιάστηκε και αποφάσισε να γίνει πιλότος.
Τον Νοέμβριο του 1957 ο Γκαγκάριν αποφοίτησε ως αριστούχος του Ορενμποργκ, τοποθετήθηκε σε μια βάση στην Αρκτική, ενώ από την στιγμή που η ΕΣΣΔ εκτόξευσε το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο “Λούνα 1” το 1959, αντελήφθη ότι η ώρα των επανδρωμένων πτήσεων δεν ήταν μακριά. Η αίτησή του για το πρόγραμμα εκπαίδευσης κοσμοναυτών έγινε δεκτή και μαζί με την γυναίκα του Βάλια και την κόρη του Λένοτσκα μετακόμισαν στην “Πόλη των Άστρων” κοντά στην Μόσχα.
Από τους 2.000 πιλότους της σοβιετικής στρατιωτικής αεροπορίας που έλαβαν μέρος στο προκαταρκτικό πρόγραμμα, 200 κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις εξαντλητικές δοκιμασίες, 20 επελέγησαν για εντατική εκπαίδευση, έξι εισήλθαν στο τελικό στάδιο των δοκιμών που διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο και δύο έδειχναν τις τελευταίες μέρες επικρατέστεροι υποψήφιοι κοσμοναύτες. Την ώρα της τελικής κρίσεως ο Γιούρι Γκαγκάριν θεωρήθηκε ιδανικότερος για την εκπροσώπηση της Γης στο διάστημα από τον Γκέρμαν Τίτοφ που είχε την ατυχία να είναι γιος δασκάλου.
Όταν έμαθε ότι επελέγη για την πρώτη επανδρωμένη πτήση, το συζήτησε με την γυναίκα του όλη την νύχτα με εκείνη να τον διαβεβαιώνει ότι «όλα θα είναι εντάξει εδώ». Λίγο πριν την πτήση του είχε γεννηθεί η δεύτερη κόρη τους που ονόμασαν Γκαλότσκα, δηλαδή «πνοή της άνοιξης».
Στις 10.55 ακριβώς (ώρα Μόσχας) ο Γιούρι Γκαγκάριν προσγειώθηκε με αλεξίπτωτο σώος και αβλαβής σε ένα χωράφι 700 χλμ. νοτιοανατολικά της Μόσχας, μπροστά στα έκπληκτα μάτια μιας ρωσίδας χωρικής, της κόρης της και μιας αγελάδας.
Η Γη τού επεφύλασσε υποδοχή ήρωα. Χιλιάδες έκθαμβοι Μοσχοβίτες έτρεξαν να παρακολουθήσουν τη μεγαλοπρεπή παρέλαση διάρκειας έξι ωρών που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του στην Κόκκινη Πλατεία.
Ταξίδεψε με ταχύτητα 27.400 χιλιομέτρων την ώρα κι έφθασε σε ύψος 327 χιλιομέτρων. Η πτήση διήρκεσε 1 ώρα και 48 λεπτά. Αν και ήταν σύντομη, χρειάστηκε πολύ θάρρος. Κανείς δεν ήξερε πραγματικά εάν ο άνθρωπος θα μπορούσε να επιζήσει στο διάστημα. Οι πιθανότητες επιβίωσης κατά τους επιστήμονες ήταν μόλις 5%, ενώ η ασφαλής επιστροφή του στη Γη φάνταζε ως ένα μάλλον απίθανο ενδεχόμενο. Ουσιαστικά επρόκειτο για μία αποστολή αυτοκτονίας.
Η πτήση του έδωσε απαντήσεις σε πολλά σημαντικά ερωτήματα. Οι λεπτομερέστατες παρατηρήσεις του απέδειξαν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνεχίζει να λειτουργεί το ίδιο καλά και στο διάστημα, διαψεύδοντας μία από τις σημαντικότερες ανησυχίες των επιστημόνων. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η βαρύτητα δεν είναι απαραίτητη για την πέψη. Κατά την εκτόξευση και την επιστροφή του, ένιωσε τη βαρύτητα έξι έως οκτώ φορές μεγαλύτερη απ’ ότι στη Γη. Κατάφερε, όμως, να επιβιώσει.
Τραγική ειρωνεία, ο Γιούρι Γκαγκάριν σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, στις 27 Μαρτίου του 1968. Είχε επιλεχθεί να ηγηθεί της σοβιετικής αποστολής στο φεγγάρι, αλλά δεν πρόλαβε να επιστρέψει στο διάστημα. Ωστόσο με την ιστορική του πτήση άνοιξε το δρόμο για την κατάκτηση του διαστήματος.
6 Αυγούστου 1961
Χώρα Ρωσία
Διαστημόπλοιο Vostok 2
Αστροναύτης Gherman Titov
Περιστροφές γύρω από τη γη 17,5
Διάρκεια πτήσεως 25 ώρες και 18 λεπτά
Η Αμερικανική απάντηση
Μετά την εκτόξευση από τo Σοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα του πρώτου τεχνητού δορυφόρου Σπούτνικ 1 στις 4 Οκτωβρίου 1957, η προσοχή των ΗΠΑ στράφηκε στα πρώτα δικά τους διαστημικά βήματα.
Στις 29 Ιουλίου 1958, ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ υπέγραψε την Πράξη Εθνικής Αεροναυτικής και Διαστήματος, ιδρύοντας τη NASA. Όταν ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 1 Οκτωβρίου 1958, η NASA αποτελούνταν κυρίως από τα τέσσερα εργαστήρια και τους 80 υπαλλήλους της 46-ετούς ερευνητικής υπηρεσίας Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Αεροναυτικής.
Τα πρώτα προγράμματα της NASA περιλάμβαναν έρευνα πάνω στις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις και έλαβαν χώρα κάτω από την πίεση του ανταγωνισμού που υπήρχε μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Το πρόγραμμα Mercury, το οποίο ξεκίνησε το 1958, έβαλε τη NASA στο μονοπάτι της εξερεύνησης του διαστήματος από τον άνθρωπο, με αποστολές σχεδιασμένες απλώς για να ανακαλύψουν την δυνατότητα επιβίωσης του ανθρώπου στο διάστημα. Εκπρόσωποι του αμερικανικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας επιλέχθηκαν για να προσφέρουν βοήθεια στην Ομάδα Space Task Group της NASA, μέσω συντονισμού με την υπάρχουσα υποδομή αμυντικών προμηθειών και στρατιωτικής έρευνας, αλλά και τεχνικής βοήθειας προερχόμενης από την ανάπτυξη πειραματικών αεροσκαφών στη δεκαετία του 1950 και από την αντίστοιχη “δεξαμενή” πιλότων δοκιμαστών. Στις 5 Μαΐου 1961 ο αστροναύτης Άλαν Σέπαρντ έγινε ο πρώτος Αμερικανός στο διάστημα όταν πιλοτάρισε το Freedom 7 σε μια 15-λεπτη υποτροχιακή πτήση. Ο Τζον Γκλεν ήταν ο πρώτος Αμερικανός που έκανε το γύρο της Γης σε μια πτήση 5,25 ωρών, στις 20 Φεβρουαρίου 1962, με το Friendship 7.
Ας ρίξουμε μια ματιά στα προγράμματα των δύο ανταγωνιστών εκείνη την περίοδο.
20 Φεβρουαρίου 1962
Χώρα ΗΠΑ
Διαστημόπλοιο Mercury-Atlas 6
Αστροναύτης John Glenn
Περιστροφές γύρω από τη γη 3
Διάρκεια πτήσεως 4 ώρες και 55 λεπτά
Δυσχέρειες στην αυτόματη πλοήγηση κατά την επιστροφή του θαλαμίσκου
24 Μαϊου 1962
Χώρα ΗΠΑ
Διαστημόπλοιο Mercury-Atlas 7
Αστροναύτης Scott Carpenter
Περιστροφές γύρω απο τη γή 3
Διάρκεια πτήσεως 4 ώρες και 56 λεπτά
Σφάλμα 300 χιλιομέτρων στην προσθαλάσσωση
11 Αυγούστου 1962
Χώρα Ρωσία
Διαστημόπλοιο Vostok 3
Αστροναύτης Andriyan Nikolayev
Περιστροφές γύρω απο τη γή 64
Διάρκεια πτήσεως 92 ώρες και 22 λεπτά
Δυαδική πτήση με το Βοστόκ ΙV
12 Αυγούστου 1962
Χώρα Ρωσία
Διαστημόπλοιο Vostok 4
Αστροναύτης Pavel Popovich
Περιστροφές γύρω απο τη γή 48
Διάρκεια πτήσεως 70 ώρες και 57 λεπτά
Δυαδική πτήση με το Βοστόκ ΙΙΙ
3 Οκτωβρίου 1962
Χώρα ΗΠΑ
Διαστημόπλοιο Mercury-Atlas 8
Αστροναύτης Wally Schirra
Περιστροφές γύρω απο τη γή 6
Διάρκεια πτήσεως 9 ώρες και 13 λεπτά
15 Μαϊου 1963
Χώρα ΗΠΑ
Διαστημόπλοιο Mercury-Atlas 9
Αστροναύτης Leroy Gordon “Gordo” Cooper, Jr.
Περιστροφές γύρω απο τη γή 22
Διάρκεια πτήσεως 34 ώρες και 20 λεπτά
14 Ιουνίου 1963
Χώρα Ρωσία
Διαστημόπλοιο Vostok 5
Αστροναύτης Valery Bykovsky
Περιστροφές γύρω απο τη γή 81
Διάρκεια πτήσεως 119 ώρες και 6 λεπτά
Δυαδική πτήση με το Βοστόκ VI
16 Ιουνίου 1963
Χώρα Ρωσία
Διαστημόπλοιο Vostok 6
Αστροναύτης Valentina Tereshkova
Περιστροφές γύρω απο τη γή 46
Διάρκεια πτήσεως 70 ώρες και 50 λεπτά
Η πρώτη γυναίκα αστροναύτης. Τα δύο διαστημόπλοια πλησίασαν μεταξύ τους σε απόσταση 5 χλμ.
Voskhod VS Gemini : Η συνέχεια του ανταγωνισμού
Μετά την απόδειξη από το πρόγραμμα Mercury ότι οι επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις είναι εφικτές, ξεκίνησε το πρόγραμμα Gemini για την εκτέλεση πειραμάτων και την επίλυση προβλημάτων σχετικών με μια αποστολή στη Σελήνη. Η πρώτη επανδρωμένη πτήση Gemini , η Gemini ΙΙΙ έγινε από τους Gus Grissom και τον John Young στις 23 Μαρτίου 1965.
Ακολούθησαν εννιά ακόμα αποστολές, αποδεικνύοντας ότι είναι δυνατές επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις μεγάλης διάρκειας, επιβεβαιώνοντας ότι ήταν δυνατή η συνάντηση και πρόσδεση με άλλο σκάφος στο διάστημα και συγκεντρώνοντας ιατρικά δεδομένα για την επίδραση της έλλειψης βαρύτητας στον ανθρώπινο οργανισμό.
Το Πρόγραμμα Восход, είχε διάρκεια μόλις έξι μηνών και πραγματοποιήθηκε σαν ενδιάμεσος σύνδεσμος μεταξύ των Voskhod και Soyuz, αλλά και για να μπορέσει η Σοβιετική Ένωση να ανταγωνιστεί το πρόγραμμα Gemini των ΗΠΑ και να αποσπάσει την πρωτιά για το πρώτο πολυμελές πλήρωμα και τον πρώτο διαστημικό περίπατο.
Ο κύριος σκοπός του προγράμματος ήταν η πραγματοποίηση του πρώτου “διαστημικού περιπάτου” , καθώς και η πρώτη πτήση πολυμελούς πληρώματος. Μάλιστα, αναφέρεται ότι κύριος λόγος ύπαρξης του προγράμματος αυτού ήταν η απόσπαση των πρωτιών αυτών από τις ΗΠΑ.
Το πρόγραμμα πέτυχε και τους δυο στόχους και, αν και είχαν προγραμματιστεί επιπλέον αποστολές από τις δυο που πραγματοποιήθηκαν, εγκαταλείφθηκε για να δοθεί βάρος στο Πρόγραμμα Soyuz και τη Σοβιετική προσπάθεια για την κατάκτηση της Σελήνης. Στόχος των επόμενων αποστολών θα ήταν η πολυήμερη παραμονή ανθρώπου στο διάστημα, κάτι που πέτυχε το πρόγραμμα Soyuz. Μια ακόμα πρωτιά του Voskhod ήταν και η πρώτη πτήση πολιτών στο διάστημα, ενός γιατρού κι ενός μηχανικού.
Ας ρίξουμε μια ματιά στα προγράμματα των δύο ανταγωνιστών εκείνη την περίοδο.
12 Οκτωβρίου 1964
Χώρα Ρωσία
Διαστημόπλοιο Voskhod 1
Αστροναύτες Vladimir Komarov,
Περιστροφές γύρω απο τη γή 16
Διάρκεια πτήσεως 24 ώρες και 17 λεπτά
Πρώτη πολυμελής πτήση
18 Μαρτίου 1965
Χώρα Ρωσία
Διαστημόπλοιο Voskhod 2
Αστροναύτες Pavel Belyayev, Alexey Leonov
Περιστροφές γύρω απο τη γή 17
Διάρκεια πτήσεως 26 ώρες και 2 λεπτά
Πρώτη έξοδος κοσμοναύτη (Alexey Leonov) από το διαστημόπλοιο
23 Μαρτίου 1965
Χώρα ΗΠΑ
Διαστημόπλοιο Gemini 3
Αστροναύτες Gus Grissom, John Young
Περιστροφές γύρω απο τη γή 3
Διάρκεια πτήσεως 4 ώρες και 53 λεπτά
Επιτυχείς αλλαγές τροχιάς
3 Ιουνίου 1965
Διαστημόπλοιο Gemini 4
Αστροναύτες James McDivitt
Περιστροφές γύρω απο τη γή 62
Διάρκεια πτήσεως 97 ώρες και 48 λεπτά
Πρώτη χρησιμοποίηση προωθητικής συσκευής αστροναύτη έξω από το διαστημόπλοιο
21 Αυγούστου 1965
Χώρα ΗΠΑ
Διαστημόπλοιο Gemini 5
Αστροναύτες Gordon Cooper, Pete Conrad
Περιστροφές γύρω απο τη γή 120
Διάρκεια πτήσεως 190 ώρες και 59 λεπτά
Ο Κούπερ είναι ο πρώτος αστροναύτης που συμμετέχει σε πτήση για δεύτερη φορά
14 Δεκεμβρίου 1965
Χώρα ΗΠΑ
Διαστημόπλοιο Gemini 7
Αστροναύτες Frank Borman, Jim Lovell
Περιστροφές γύρω απο τη γή 206
Διάρκεια πτήσεως 320 ώρες και 35 λεπτά
Πρώτη επιτυχής διαστημική συνάντηση διαστημοπλοίων (Τζέμινι 6 και 7)
15 Δεκεμβρίου 1965
Χώρα ΗΠΑ
Διαστημόπλοιο Gemini 6A
Αστροναύτες Wally Schirra,Thomas Patten Stafford
Περιστροφές γύρω απο τη γή 15
Διάρκεια πτήσεως 25 ώρες και 51 λεπτά
Πρώτη επιτυχής διαστημική συνάντηση διαστημοπλοίων (Τζέμινι 6 και 7)
16 Μαρτίου 1966
Χώρα ΗΠΑ
Διαστημόπλοιο Gemini 8
Αστροναύτες Neil Armstrong, David Scott
Περιστροφές γύρω απο τη γή 7
Διάρκεια πτήσεως 10 ώρες και 42 λεπτά
Διακοπή της αποστολής λόγω περιδίνησης του θαλαμίσκου
3 Ιουνίου 1966
Χώρα ΗΠΑ
Διαστημόπλοιο Gemini 9A
Αστροναύτες Thomas Patten Stafford,Eugene Cernan
Περιστροφές γύρω απο τη γή 45
Διάρκεια πτήσεως 72 ώρες και 22 λεπτά
Νέα τεχνική συναντήσεως. Ο Σέρναν παραμένει εξω από τον θαλαμίσκο για 2 ώρες και 7 λεπτά
18 Ιουλίου 1966
Χώρα ΗΠΑ
Διαστημόπλοιο Gemini 10
Αστροναύτες John Young,Michael Collins
Περιστροφές γύρω απο τη γή 43
Διάρκεια πτήσεως 70 ώρες και 43 λεπτά
Συνάντηση και σύνδεση με δύο στόχους. Μεγάλη παραμονή εξω από τον θαλαμίσκο
12 Σεπτεμβρίου 1966
Χώρα ΗΠΑ
Διαστημόπλοιο Gemini 11
Αστροναύτες Pete Conrad,Richard F. Gordon, Jr.
Περιστροφές γύρω απο τη γή 44
Διάρκεια πτήσεως 71 ώρες και 17 λεπτά
11 Νοεμβρίου 1966
Χώρα ΗΠΑ
Διαστημόπλοιο Gemini 12
Αστροναύτες Jim Lovell,Buzz Aldrin
Περιστροφές γύρω απο τη γή 59
Διάρκεια πτήσεως 94 ώρες και 34 λεπτά
Μακρά παραμονή εξω από τον θαλαμίσκο και εκτέλεση εργασιών με εργαλεία
Soyuz VS Apollo.
Η εξέλιξη του Soyuz- Союз άρχισε το 1964 από τον Sergei Korolev , και ο αρχικός του σκοπός ήταν να αποτελέσει το μέσο με το οποίο οι Σοβιετικοί θα έφταναν στο φεγγάρι.
Το σκάφος Soyuz , όπως και τα περισσότερα Σοβιετικά, είναι παράδειγμα απλότητας και πρακτικότητας στη σχεδίαση, κάτι που του εξασφάλισε και τη μακροβιότητα και αξιοπιστία του. Προσφέρει 1,5 φορές το χώρο διαβίωσης του αμερικανικού Apollo, έχοντας μικρότερο συνολικό βάρος. Αποτελείται από τρία κυρίως τμήματα. Ένα σχεδόν σφαιρικό, τροχιακό τμήμα που χρησιμοποιείται ως θάλαμος αποσυμπίεσης και σύνδεσης με άλλα οχήματα ή διαστημικούς σταθμούς. Ένα τμήμα σε σχήμα καμπάνας, που αποτελεί το όχημα επανεισόδου και μπορεί να μεταφέρει τρία άτομα.
Είναι το μακροβιότερο διαστημικό πρόγραμμα στην ιστορία, με πάνω από σαράντα χρόνια εξέλιξης και εκατό αποστολές.
Τέλος στο πίσω μέρος βρίσκεται ένα τρίτο τμήμα, το τμήμα οργάνων, στο οποίο βρίσκονται τα περισσότερα συστήματα και δεξαμενές καυσίμων και αέρα. Το τροχιακό τμήμα και το τμήμα οργάνων απορρίπτονται στο διάστημα και καίγονται στην ατμόσφαιρα. Το τμήμα επανόδου προσγειώνεται με τη βοήθεια αλεξιπτώτων και μικρών ανασχετικών πυραύλων που πυροδοτούνται σε μικρό ύψος από το έδαφος.
Το Soyuz θα αντικατασταθεί το 2014 από το επαναχρησιμοποιούμενο διαστημοπλάνο Κλίπερ.
22 Απριλίου 1967
Χώρα Ρωσία
Διαστημόπλοιο Soyuz 1
Αστροναύτες Vladimir Komarov
Περιστροφές γύρω απο τη γή 18
Διάρκεια πτήσεως 27 ώρες
Δυσχέρειες στην ευστάθεια και την επικοινωνία με τη γή. Διακοπή αποστολής και θάνατος του αστροναύτη λόγω ανάφλεξης του αλεξιπτώτου.
11 Οκτωβρίου 1968
Χώρα ΗΠΑ
Διαστημόπλοιο Apollo 7
Αστροναύτες Wally Schirra,Donn F. Eisele,Walter Cunningham
Περιστροφές γύρω απο τη γή 163
Διάρκεια πτήσεως 260 ώρες και 9 λεπτά
Πρώτη Αμερικανική πτήση με τρείς αστροναύτες
26 Οκτωβρίου 1968
Χώρα Ρωσία
Διαστημόπλοιο Soyuz 3
Αστροναύτες Georgy Beregovoy
Περιστροφές γύρω απο τη γή 61
Διάρκεια πτήσεως 94 ώρες και 51 λεπτά
Ο πιο ηλικιωμένος άνθρωπος (47 ετών) στο διάστημα
21 Δεκεμβρίου 1968
Χώρα ΗΠΑ
Διαστημόπλοιο Apollo 8
Αστροναύτες Frank Borman,Jim Lovell, William Anders
Περιστροφές γύρω απο τη γή 2
Διάρκεια πτήσεως 147 ώρες
Οι πρώτοι άνθρωποι που διέφυγαν από την έλξη της γής και έκαναν περιφορές γύρω από τη σελήνη
14 Ιανουαρίου 1969
Χώρα Ρωσία
Διαστημόπλοιο Soyuz 4
Αστροναύτες Vladimir Shatalov
Περιστροφές γύρω από τη γη 48
Διάρκεια πτήσεως 71 ώρες και 14 λεπτά
Πρώτη σύνδεση επανδρωμένων διαστημοπλοίων (Σογιούζ 4 και 5) και μετάβαση πληρώματος από το ένα στο άλλο
15 Ιανουαρίου 1969
Χώρα Ρωσία
Διαστημόπλοιο Soyuz 5
Αστροναύτες Boris Volynov
Περιστροφές γύρω από τη γη 49
Διάρκεια πτήσεως 72 ώρες και 46 λεπτά
Πρώτη σύνδεση επανδρωμένων διαστημοπλοίων (Σογιούζ 4 και 5) και μετάβαση πληρώματος από το ένα στο άλλο
3 Μαρτίου 1969
Χώρα ΗΠΑ
Διαστημόπλοιο Apollo 9
Αστροναύτες James McDivitt, David Scott, Rusty Schweickart
Περιστροφές γύρω απο τη γή 151
Διάρκεια πτήσεως 241 ώρες και 1 λεπτό
Δοκιμή της σεληνακάτου
18 Μαϊου 1969
Χώρα ΗΠΑ
Διαστημόπλοιο Apollo 10
Αστροναύτες Thomas Patten Stafford, John Young, Eugene Cernan
Διάρκεια πτήσεως 61 ώρες
Περιφορά γύρω από τη σελήνη, απόσπαση της σεληνακάτου και καθόδου αυτής σε απόσταση 15 χλμ. από την σεληνιακή επιφάνεια και επανασύνδεσή της στο διαστημόπλοιο.
16 Ιουλίου 1969
Χώρα ΗΠΑ
Διαστημόπλοιο Apollo 11
Αστροναύτες Neil Armstrong, Michael Collins, Buzz Aldrin
Ο άνθρωπος στη σελήνη. Η σεληνάκατος προσεδαφίζεται στη σελήνη και οι αστροναύτες Neil Armstrong και Buzz Aldrin βγαίνουν και παραμένουν στην επιφάνεια της σελήνης για 2 ώρες και 11 λεπτά ενώ η σεληνάκατος έμεινε στην επιφάνεια της σελήνης 21 ώρες και 37 λεπτά πριν επανασυνδεθεί στο διαστημόπλοιο και επιστρέψει στη γη.