Μαθήματα Ιστορίας: Ο Έλληνας ηθοποιός που κατέκτησε το Όσκαρ

Μαθήματα Ιστορίας: Ο Έλληνας ηθοποιός που κατέκτησε το Όσκαρ
George Chakiris holds his Oscar for Best Supporting Actor in the film West Side Story, at the Academy Awards, in Santa Monica, Ca., on April 9, 1962, with the actress Shirley Jones, who presented him with the award. (AP Photo) AP

Ποιος είναι ο ηθοποιός που έμεινε στην ιστορία για τη συμμετοχή του στο πιο διάσημο Musical του παγκόσμιου κινηματογράφου

Τι έγινε και πότε: Ο Τζορτζ  Τσακίρης κρατά στα χέρια του το χρυσό αγαλματάκι. Έχει μόλις βραβευθεί στην κατηγορία του β’ ανδρικού ρόλου, στην απονομή των Όσκαρ που παρουσιάστηκε στις 13 Απριλίου 1962. Ανήκε στο καστ της θρυλικής ταινίας West Side Story που μονοπώλησε εκείνη την απονομή, καθώς προτάθηκε σε 11 κατηγορίες, φεύγοντας με το βραβείο σε 10 από αυτές.

Oscar winners for "The West Side Story," George Chakiris, left, Jerome Robbins, Robert Wise and Rita Morena, pose at the Academy Awards in Santa Monica on April 9, 1962. Chakiris won best supporting actor; Robbins won best director; Wise won as co-director with Robbins and as producer of best picture; and Moreno won best supporting actress. (AP Photo) AP

Από αριστερά ο Γιώργος Τσακίρης (β’ ανδρικού ρόλου), ο Τζερόμ Ρόμπινς (Όσκαρ σκηνοθεσίας), ο Ρόμπερτ Γουάιζ, Ρίτα Μορένο (β’ γυναικείου ρόλου)

Οι πρωταγωνιστές: Ο Γιώργος Τσακίρης γεννήθηκε στο Οχάιο των ΗΠΑ, 16 Σεπτεμβρίου του 1934 και διακρίθηκε για την κλίση του στο χορό, το τραγούδι και την υποκριτική. Γιος του Στέφανου Τσακίρη και της Ζωής Αναστασιάδου μεταναστών από την Ελλάδα σπούδασε στην αμερικανική σχολή χορού. Πριν γνωρίσει τη δόξα για τη συμμετοχή του στο West Side Story, υπήρξε χορευτής της Μέριλιν Μονρό, συμμετέχοντας στη σκηνή όπου η μεγάλη στάρλετ του αμερικανικού κινηματογράφου τραγουδούσε “Diamonds Are A Girls Best Friend” για την ταινία “Οι Άνδρες προτιμούν τις ξανθές”.

Στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 στράφηκε στη μικρή οθόνη, συμμετέχοντας σε δημοφιλείς σειρές όπως το “Χαβάη 5-0” ή την καθημερινή σαπουνόπερα “Σάντα Μπάρμπαρα”.

Γιατί αξίζει να το θυμόμαστε: Πέρα από το ελληνικό στοιχεία αυτής της βράβευσης, το West Side Story ήρθε σε μια εποχή σημαντικών ανακατατάξεων στην αμερικανική κοινωνία και με έναν τρόπο αγκάλιαζε ζητήματα που διείσδυαν εις βάθος στα γκέτο, τις συμμορίες ανά εθνική καταγωγή και την ανάγκη για λείανση των αντιθέσεων σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία όπως η αμερικανική. Επιπλέον, το Musical έφτανε για πρώτη ίσως φορά σε τέτοια επίπεδα εμπορικής επιτυχίας.

Ίσως η σκηνή που χάρισε το Όσκαρ τόσο σε εκείνον, όσο και στη Μορένο, το τραγούδι “America”:

Επιπλέον, πέραν της αποδοχής του κοινού, η ταινία κέρδισε και τους ειδικούς που την ανέδειξαν ως το μιούζικαλ με τα περισσότερα βραβεία (συμπεριλαμβανομένου εκείνου για την “καλύτερη ταινία”) στην ιστορία των βραβείων Όσκαρ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα