Ndaba Mandela στο NEWS 247: Ο κόσμος χωρίς τον Μαντίμπα, είναι ένας κόσμος χωρίς πυξίδα

Ndaba Mandela στο NEWS 247: Ο κόσμος χωρίς τον Μαντίμπα, είναι ένας κόσμος χωρίς πυξίδα

Έναν χρόνο χωρίς τον Νέλσον Μαντέλα. Ο εγγονός του, στα χνάρια του "γιου της Αφρικής" μιλά στο NEWS 247 για την επόμενη μέρα της χώρας και της ανθρωπότητας, χωρίς εκείνον. Τι έμαθε, μεγαλώνοντας δίπλα στο είδωλο Μαντέλα (Pics+Vids)

5 Δεκεμβρίου 2013… Η μέρα που ο “γιος της Αφρικής” Νέλσον Μαντέλα άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 95 ετών, περνώντας στο πάνθεον των γιγάντων της Ιστορίας. Έναν χρόνο αργότερα, ο κόσμος είναι αισθητά φτωχότερος, ενώ η πατρίδα του πορεύεται χωρίς την πατρική της φιγούρα. Το κενό που άφησε ο θάνατος του ανεκπλήρωτο, τα διδάγματα αμέτρητα.

Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ο άνθρωπος που πολέμησε όσο κανείς το Απαρτχάιντ, κυνηγήθηκε, καταδικάστηκε και παρέμεινε φυλακισμένος για 27χρόνια, χωρίς να υπαναχωρήσει στιγμή από την πίστη του στις αξίες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Ισότητας και της Ειρήνης. Έζησε μία ζωή, αρνούμενος να παρεκκλίνει από το ιδανικό για έναν καλύτερο κόσμο, όπου όλοι οι άνθρωποι θα είναι ίσοι και θα έχουν ίσες ευκαιρίες.

Ήταν ο ταπεινός γίγαντας, που “καλωσόρισε” την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Μαντέλα, μιλώντας στο πρώτο πληθυντικό πρόσωπο. “Ο αγώνας μας για δικαιοσύνη και ελευθερία ήταν συλλογικός. Η Ημέρα Μαντέλα δεν είναι διαφορετική. Είναι στα χέρια σας, να δημιουργήσετε έναν καλύτερο κόσμο, για όλους όσοι ζούμε σ’αυτόν”, είχε πει.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατό του, ο εγγονός του, Ndaba, μιλά στο NEWS 247 για την επόμενη μέρα της Αφρικής χωρίς τον “πατέρα του Έθνους” και την επόμενη μέρα ενός κόσμου, “χωρίς έμπνευση”, χωρίς “ηθική πυξίδα”.

“Ο κόσμος μας έχει χάσει την πατρική του φιγούρα”

“Η Αφρική και ο κόσμος χωρίς εκείνον είναι ένα μέρος, χωρίς έμπνευση”, λέει ο Ndaba. “Είναι ένα μέρος χωρίς ηθική πυξίδα. Ένα μέρος που έχει χάσει την πατρική του φιγούρα. Ψάχνουμε για κάποιον, που θα βγει μπροστά και θα μιλήσει, για όσους δεν έχουν φωνή, θα αναλάβει δράση, για όλους εκείνους, που δεν μπορούν”.

Για τον Ndaba, ο Νέλσον Μαντέλα είναι ένα είδωλο, που του ενέπνευσε τις αξίες εκείνες, τις οποίες και ο ίδιος ενστερνίστηκε και για τις οποίες ήταν έτοιμος να δώσει και τη ζωή του.

“Ο κόσμος μας δεν έχει πια καλούς ηγέτες. Δεν έχει τους ανθρώπους εκείνους, που χρειάζεται για να εμπνεύσουν τους έστω και λίγους καλούς ηγέτες, που μας έχουν απομείνει”.

“Ο Νέλσον Μαντέλα δεν θα ήταν ευχαριστημένος με τους σημερινούς ηγέτες της Νοτίου Αφρικής, αλλά και άλλων χωρών του κόσμου. Το πιστεύω ακράδαντα”.

Ο 31χρονος , δεύτερος μεγαλύτερος εγγονός του Μαντέλα υπογραμμίζει, πως “τώρα είναι η ώρα, για τη νέα γενιά των Αφρικανών ηγετών, να υψώσουν το ανάστημά τους και να πολεμήσουν το κατεστημένο, τη διαφθορά και τον νεποτισμό”. “Είναι ανάγκη, να πολεμήσουμε την έλλειψη λογοδοσίας και διαφάνειας των κυβερνήσεων και κυρίως την έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις Δημοκρατικές αρχές και αξίες”.

“Ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να σταματήσει. Ο Μαντίμπα θα ήταν τρομοκρατημένος σήμερα, αν έβλεπε όσα συμβαίνουν στην πατρίδα του, με τους θανάτους των νεαρών μαύρων. Είμαι πεπεισμένος, ότι θα είχε πει, θα είχε κάνει κάτι γι’αυτό”.

Συνεχίζοντας την μεγάλη κληρονομιά

Έχοντας μεγαλώσει δίπλα στον άνθρωπο, που αφιέρωσε τη ζωή του στην καθιέρωση των μέγιστων ανθρωπίνων ιδανικών, ο Ndaba συνεχίζει την κληρονομιά του. Ασχολείται με τις φιλανθρωπίες, έχοντας δημιουργήσει το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Africa Rising, που στόχο έχει να συνεχίσει το έργο του Νέλσον Μαντέλα.

Ο Ndaba κουβαλά τις αξίες του παππού του, δηλώνοντας υπερήφανος που είναι Αφρικανός.

Όπως αρκετά από τα 17 εγγόνια του Μαντέλα, έτσι κι ο ίδιος, μεγάλωσε στο πατρικό σπίτι της οικογένειας, έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ, από την ηλικία των 11 ετών. Είκοσι χρόνια μετά, στο ίδιο πάντα σημείο, μαζί με τον 3χρονο γιο του και δισέγγονο του Μαντέλα, έζησε στο πλευρό του τις τελευταίες του στιγμές.

Εκείνες οι στιγμές, ήταν που ένωσαν ξανά την οικογένεια. Ο Ndaba θυμάται, ότι όταν πήγε με τον γιο του να τον χαιρετήσει, όλα ήταν απλά και ήρεμα κι όλοι απολάμβαναν, ο ένας τη συντροφιά του άλλου.

Τα μαθήματα που έλαβε στα γόνατα του παππού του, ο Ndaba τα φυλάει σαν θησαυρό. Του έμαθε πάντα να είναι ταπεινός.

“Όταν ξεκινήσεις να δουλεύεις, μην οδηγείς Jaguar”, του είχε πει κάποτε. Τον είδε να συναναστρέφεται με βασιλιάδες, με μικρά παιδιά και με την μαγείρισσα του σπιτιού. Σε όλους φερόταν με τον ίδιο τρόπο κι αυτό ήταν το “μυστικό” της αξίας του.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που στο πρόσωπο του Ndaba βλέπουν τον επόμενο και άξιο διάδοχο του Νέλσον Μαντέλα, ως ανθρωπιστή και υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

© AP

Ο Ndaba είναι ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Africa Rising Foundation. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο πανεπιστήμιο της Πρετόρια, από όπου αποφοίτησε το 2008. Με τον ξάδελφό του εμπνεύστηκαν τη “Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας”, που έχει αναγνωριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Νέλσον Μαντέλα 1918 – Αιωνιότητα

Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, για τον αγώνα του κατά των φυλετικών διακρίσεων και του καθεστώτος του Απαρτχάιντ.

Η πορεία, το ψυχικό σθένος, το ήθος, η αυτοθυσία και οι αγώνες του ένωσαν όλον τον κόσμο, μέσα σε μία αγκαλιά… τη δική του.

Δείτε ένα βίντεο – αφιέρωμα στον “γιο της Αφρικής”, Νέλσον Μαντέλα:

Κομβικό σημείο στη ζωή του Μαντέλα, η σύλληψη και καταδίκη του σε φυλάκιση 27 ετών. Με επιμονή και υπομονή, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή, ποτέ δεν συμβιβάστηκε και δεν έκανε “εκπτώσεις” στις πολιτικές του πεποιθήσεις, για να αποφυλακιστεί.

Όταν τον Οκτώβριο του 1963, ο ίδιος και 9 ακόμη κατηγορήθηκαν για δολοπλοκία, με στόχο τη βίαιη πτώση της κυβέρνησης, στη δίκη που έμεινε γνωστή ως “Rivonia Trial”, αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή, είπε ενώπιον του δικαστηρίου:

“Πολέμησα κατά της κυριαρχίας των λευκών και πολέμησα κατά της κυριαρχίας των μαύρων. Ονειρεύομαι το ιδανικό μίας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι θα ζουν μαζί, σε αρμονία και με ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό, για το οποίο ελπίζω να ζήσω και να πετύχω. Αν όμως αυτό χρειάζεται, είναι ένα ιδανικό, για το οποίο είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω”.

Οι πύλες της φυλακής άνοιξαν για την αποφυλάκισή του, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου του 1990. Αμέσως μετά την αποφυλάκισή σου, από κοινού με τη δεύτερη γυναίκα του, ρίχτηκαν στον αγώνα επίτευξης των στόχων, που τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι είχαν θέσει 4 δεκαετίες νωρίτερα, οδηγώντας με τη δράση του στην πτώση του ρατσιστικού καθεστώτος.

Το 1991 εξελέγη Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής. Το 1993 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο μοιράστηκε με τον Φρεντερίκ ντε Κλερκ.

Στις 24 Απριλίου του 1994 ο Νέλσον Μαντέλα ψήφισε για πρώτη φορά στη ζωή του και στις 10 Μαΐου του 1994 έγινε ο πρώτος μαύρος, δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.

“Στέκομαι εδώ μπροστά σας, όχι ως προφήτης, αλλά ως ταπεινός υπηρέτης σας. Αφήνω τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μου στα χέρια σας”, ήταν τα πρώτα λόγια μετά την εκλογή του.

Παραμένοντας πιστός στη δέσμευσή του, αποσύρθηκε από το αξίωμα του προέδρου, μετά την ολοκλήρωση μίας μόλις θητείας, το 1999.

Συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Ίδρυμα για παιδιά που φέρει το όνομά του και δημιούργησε το 1995, ενώ δημιούργησε το Ίδρυμα Nelson Mandela και το Mandela-Rhodes Foundation.

Λόγια ενός μεγάλου άνδρα

Μέσα στην απλότητά τους, τα λόγια του Νέλσον Μαντέλα, αντηχούν σε κάθε εποχή, κάθε γενιά, κάθε γωνιά της Γης, χθες, σήμερα, για πάντα.

Δεν είναι τυχαίο, που κάτω από το όνομά του, αναγράφεται πια ως διάρκεια της ζωής του… 1918 – Αιωνιότητα.

Θυμηθείτε κάποιες από τις πιο ιστορικές φράσεις του:

* “Κανείς δεν γεννιέται, μισώντας κάποιον για το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή ή τη θρησκεία του. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν κι αν μπορούν να διδαχθούν το μίσος, μπορούν να διδαχθούν και την αγάπη, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά, παρά το αντίθετο”.

* “Πάντα κάτι φαίνεται αδύνατο, μέχρι να πραγματοποιηθεί”.

* “Είμαι βαθιά αισιόδοξος. Αν αυτό προέρχεται από τη φύση ή την ανατροφή μου, δεν το ξέρω. Υπήρξαν πολλές σκοτεινές στιγμές, κατά τις οποίες η πίστη μου στην ανθρωπότητα δοκιμάστηκε σημαντικά, αλλά δεν μπορούσα να επιτρέψω στον εαυτό μου να παραδοθεί στην απελπισία. Αυτός ο δρόμος οδηγεί στην ήττα και τον θάνατο”.

* “Έμαθα, ότι το θάρρος δεν είναι η έλλειψη φόβου, αλλά ο θρίαμβος επί του φόβου. Γενναίος δεν είναι εκείνος, που δεν νιώθει φόβο, αλλά εκείνος που τον υπερνικά”.

* “Είναι προτιμότερο, να ηγείσαι από την πίσω γραμμή και να αφήνεις άλλους να φαίνονται, ειδικά όταν γιορτάζεις την νίκη κάθε φορά που κάτι καλό συμβαίνει. Στην πρώτη γραμμή μπαίνεις μόνο, όταν υπάρχει κίνδυνος. Τότε και οι άνθρωποι εκτιμούν την ικανότητα ηγεσίας σου”.

* “Αν θέλεις να κάνεις ειρήνη με τον εχθρό σου, πρέπει να δουλέψεις μαζί του. Και τότε, γίνεται σύμμαχός σου”.

* “Δεν υπάρχει τίποτα, που να με φοβίζει περισσότερο, από το να ξυπνήσω μία μέρα χωρίς πρόγραμμα, που θα με βοηθούσε να δώσω λίγη ευτυχία σε εκείνους που δεν έχουν εισοδήματα, στους φτωχούς, τους αγράμματους, εκείνους που κλυδωνίζονται από ανίατες ασθένειες”.

* “Δεν υπήρξα Μεσσίας, αλλά ένας συνηθισμένος άνθρωπος, που έγινε ηγέτης, κάτω από εξαιρετικές συνθήκες”.

* “Αν μιλήσεις σε κάποιον σε γλώσσα που καταλαβαίνει, μιλάς στο μυαλό του. Αν μιλήσεις στη γλώσσα του, μιλάς στην καρδιά του”.

Κάθε χρόνο, στις 18 Ιουλίου, γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα. Καθιερώθηκε το 2009 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για να τιμηθεί η “προώθηση και η ποιότητα της ειρήνης”, για την οποία αγωνίστηκε. Ήταν η ημέρα των γενεθλίων του…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα