Το μήνυμα Γκουτέρες για την Παγκόσμια Ημέρα Νέλσον Μαντέλα

Το μήνυμα Γκουτέρες για την Παγκόσμια Ημέρα Νέλσον Μαντέλα
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες 2021 Bebeto Matthews/AP Photo

Το μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για τη Διεθνή Ημέρα Νέλσον Μαντέλα.

«Η Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα αποτελεί μία ευκαιρία να αναλογιστούμε τη ζωή και την κληρονομιά ενός θρυλικού παγκόσμιου υπέρμαχου της αξιοπρέπειας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Κάθε χρόνο, αυτή τη μέρα, ημέρα γενεθλίων του Νέλσον Μαντέλα, επισημαίνει ο Αντόνιο Γκουτέρες, «αποτίουμε φόρο τιμής σ’ αυτόν τον ξεχωριστό άνθρωπο που ενσάρκωσε τις υψηλότερες προσδοκίες των Ηνωμένων Εθνών και της ανθρώπινης οικογένειας».

Επίσης, υπογραμμίζει πως οι εκκλήσεις του Μαντίμπα για αλληλεγγύη και τερματισμό του ρατσισμού, είναι ιδιαίτερα επίκαιρες σήμερα, καθώς η κοινωνική συνοχή σε όλο τον κόσμο απειλείται από τη διαίρεση. Ειδικότερα, αναφέρει πως οι κοινωνίες είναι περισσότερο πολωμένες, με τη ρητορική του μίσους να ανεβαίνει και την παραπληροφόρηση να θολώνει την αλήθεια αμφισβητώντας την επιστήμη και υποσκάπτοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς και η συνεχιζόμενη πανδημία του COVID-19 έχει κάνει αυτά τα προβλήματα πιο σοβαρά και έχει ανατρέψει χρόνια προόδου στην παγκόσμια μάχη κατά της φτώχειας. Όπως πάντα σε εποχές κρίσης, προσθέτει, είναι οι περισσότεροι ευάλωτοι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο, συχνά κατηγορούμενοι για προβλήματα που δεν έχουν δημιουργήσει.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναδεικνύει πως η πανδημία έχει δείξει τη ζωτικής σημασίας ανθρώπινη αλληλεγγύη, αξίες των οποίων υπέρμαχος ήταν με το παράδειγμά του ο Νέλσον Μαντέλα με αγώνες για δικαιοσύνη σε όλη τη διάρκεια της ζωή του.

Περαιτέρω, αφού αναφέρει πως κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι όλοι να είναι ασφαλείς, προτάσσει ότι ο καθένας μας έχει έναν ρόλο να παίξει.

Καταληκτικά, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προτρέπει να εμπνευστούμε από το μήνυμα του Μαντίμπα ώστε ο καθένας από μας να κάνει διαφορά για την προώθηση της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αρμονίας με τη φύση και την αξιοπρέπεια για όλους. Εξίσου απευθύνει έκκληση να τιμήσουμε την έκκληση του Μαντίμπα για δράση και ας πάρουμε δύναμη από την κληρονομιά του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα