Οι μεγαλύτερες πυρηνικές εκρήξεις στην ιστορία

Οι μεγαλύτερες πυρηνικές εκρήξεις στην ιστορία

Καμία άλλη δύναμη δεν απειλεί περισσότερο την ανθρωπότητα από ό,τι μία πυρηνική καταστροφή (Pics)

Η πρώτη πυρηνική δοκιμή πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου 1945. Έκτοτε, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 2.051 πυρηνικές δοκιμές σε όλον τον κόσμο. Η συσκευή που δοκιμάστηκε το 1945 είχε απόδοση 20 κιλοτόνων, που σημαίνει ότι είχε εκρηκτική δύναμη 20.000 τόνων TNT.

Μέσα σε 20 χρόνια, οι  Ηνωμένες Πολιτείες και η  Σοβιετική Ένωση προχώρησαν σε δοκιμές πυρηνικών όπλων άνω των 10 μεγατόνων ή αλλιώς άνω των 10 εκατομμυρίων τόνων ΤΝΤ. Πρόκειται για όπλα τουλάχιστον 500 φορές πιο ισχυρά από ό,τι η πρώτη ατομική βόμβα.

Στην παρακάτω λίστα έχουν συμπεριληφθεί οι μεγαλύτερες πυρηνικές εκρήξεις στην ιστορία. Η κατάταξη έχει γίνει βάσει του  Alex Wellerstein Nukemap. Πρόκειται για ένα εργαλείο οπτικοποίησης του πραγματικού αντίκτυπου που έχει μία πυρηνική έκρηξη στον κόσμο.

10. IVY MIKE

Την 1η Νοεμβρίου 1952, οι ΗΠΑ προχώρησαν στη δοκιμή του Ivy Mike πάνω από τα νησιά Μάρσαλ. Επρόκειτο για την πρώτη βόμβα υδρογόνου στον κόσμο, η οποία είχε απόδοση 10,4 μεγατόνων-700 φορές πιο ισχυρή από ό,τι η πρώτη ατομική βόμβα. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που το νησί Elugelab (πάνω στο οποίο εξερράγη) εξατμίστηκε και άφησε ένα κρατήρα 164 ποδιών. Το πυρηνικό νέφος ταξίδεψε 30 μίλια μέσα στην ατμόσφαιρα.

Οι μεγαλύτερες πυρηνικές εκρήξεις στην ιστορία

9. CASTLE ROMEO

Πρόκειται για την δεύτερη πυρηνική δοκιμή των Αμερικανών στο πλαίσιο της σειράς δοκιμών «Castle» το 1954. Όλες οι εκρήξεις έλαβαν χώρα στην περιοχή Bikini Atoll και η Castle Romeo είχε απόδοση 11 μεγατόνων. Παράλληλα, ήταν η πρώτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε πάνω από το νερό και όχι στην ξηρά.

Οι μεγαλύτερες πυρηνικές εκρήξεις στην ιστορία

8. ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ ΝΟ 123

Στις 23 Οκτωβρίου 1961, η Σοβιετική Ένωση διεξήγαγε την πυρηνική δοκιμή υπό τον αριθμό 123 πάνω από την περιοχή Νοβάγια Ζέμλια. Χρησιμοποιήθηκε βόμβα 12,5 μεγατόνων, η οποία θα μπορούσε να αποτεφρώσει τα πάντα σε έκταση 2,11 τετραγωνικών μιλίων και να προκαλέσει εγκαύματα τρίτου βαθμού σε μια έκταση 1.309 τετραγωνικών μιλίων.

Οι μεγαλύτερες πυρηνικές εκρήξεις στην ιστορία

7. CASTLE YANKEE

Η δεύτερη από τη σειρά πυρηνικών δοκιμών «Castle» πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου 1954. Η βόμβα ήταν 13,5 μεγατόνων. Τέσσερις ημέρες αργότερα, το πυρηνικό νέφος έφτασε στην πόλη του Μεξικού, περίπου 7.100 μίλια μακριά.

Οι μεγαλύτερες πυρηνικές εκρήξεις στην ιστορία

Δείτε τις υπόλοιπες πυρηνικές εκρήξεις στο Fortunegreece

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Fortunegreece
SHARE:

24Media Network