Όταν ο Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας κατέβαζαν τη ναζιστική σημαία από την ακρόπολη

Όταν ο Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας κατέβαζαν τη ναζιστική σημαία από την ακρόπολη

Σαν σήμερα, πριν από 74 ολόκληρα χρόνια δυο νέα παιδιά τόλμησαν να τα βάλουν με τη "μπότα" του κατακτητή και κατέβασαν τη σημαία του Ράιχ από το βράχο της Ακρόπολης

Δύο νέα παιδιά μόλις 19 ετών, που είχαν μόλις μπει στο πανεπιστήμιο, αποφάσισαν πως δεν μπορούν να υπομείνουν τη χιτλερική σημαία να κυματίζει πάνω από την Αθήνα. Το βράδυ της 30ης Μαΐου του 1941 ανέβηκαν στον ιερό βράχο, κατέβασαν τη σημαία και την πέταξαν στο πηγάδι όπου οι αρχαίοι τάιζαν τον Εριχθόνιο χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους κατακτητές.

"Κατέβηκε η σημαία, την κόψαμε με ένα μαχαιράκι που είχα εγώ, κόψαμε από ένα κομμάτι από τον αγκυλωτό σταυρό, το βάλαμε στον κόρφο μας και τη μαζέψαμε κι έγινε ένας μπόγος τέτοιος, τον οποίο μπόγο όμως δε μπορούσαμε πλέον να τον πάρουμε μαζί μας" ανέφερε ο Σάντας σε συνέντευξή για το περιστατικό.

Πρόκειται για την πρώτη πράξη αντίστασης απέναντι στην γερμανική κατοχή, αφού ακόμη και οι αντιαστασιακές οργανώσεις ΕΑΜ και ΕΔΕΣ ιδρύθηκαν λίγους μήνες μετά, το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Πηγή: TVXS/ Wikipedia

SHARE:

24Media Network