Όταν ο Τσίπρας διαδήλωνε εναντίον του Κλίντον. Η υποδοχή με Σημίτη, Άκη και Γ. Παπανδρέου

Όταν ο Τσίπρας διαδήλωνε εναντίον του Κλίντον. Η υποδοχή με Σημίτη, Άκη και Γ. Παπανδρέου

Δεκαέξι χρόνια πριν, ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στις μαζικές διαδηλώσεις κατά του Μπιλ Κλίντον, όταν εκείνος είχε επισκεφθεί την Αθήνα. Χθες, είχε συζήτηση με τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Clinton Global Initiative στη Νέα Υόρκη (Pics+Vids)

Πέρασαν δεκαέξι ολόκληρα χρόνια από τις μαζικές διαδηλώσεις που συγκλόνιζαν την Αθήνα. Στις 17 Νοεμβρίου του 1999 ο Μπιλ Κλίντον πραγματοποιούσε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα.

Μετά από πολλά χρόνια ήταν η πρώτη φορά που η αστυνομία απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις και τις πορείες. Οι διαδηλωτές δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν τον χώρο της δεξίωσης, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια σε όλο το κέντρο της Αθήνας.

Την εποχή εκείνη, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισμού. Μαζί με τον Νίκο Σοφιανό, μίλησαν στις 22 Νοεμβρίου 1999 σε κοινή συνέντευξη Τύπου πολιτικών νεολαιών ενάντια στην άγρια καταστολή της πορείας.

Ρεπορτάζ από την επίσκεψη:

Η επίσκεψη Κλίντον έπρεπε να πραγματοποιηθεί έτσι και αλλιώς για να επιβεβαιωθεί η σύμπλευση της Ελλάδας με την πολιτική των ΗΠΑ και η αποδοχή των ως υπερδύναμη. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε ουσιαστική “ατζέντα ” με προτάσεις και λύσεις για τα φλέγοντα θέματα πέρασε σε δεύτερη μοίρα.

Ο Μπιλ Κλίντον, κρίθηκε ανεπιθύμητος από την τότε Αριστερά, εξαιτίας του γεγονότος ότι όσο ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ, ενεπλάκη ενεργά στο αιματοκύλισμα των Βαλκανίων.

Στη διαδήλωση της 19ης Νοεμβρίου συμμετείχε και ο ΣΥΝ. Στην παρακάτω φωτογραφία διακρίνονται μεταξύ άλλων ο πρόεδρός του, Ν. Κωνσταντόπουλος, και οι Δ. Παπαδημούλης, Μ. Γλέζος, Σπ. Λυκούδης, Φ. Κουβέλης και Π. Κουναλάκης.

Πρωθυπουργός της χώρας το 1999, ήταν ο Κώστας Σημίτης.  Υπουργός Άμυνας ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος και Εξωτερικών, ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η υποδοχή Κλίντον:

Η ομιλία Κλίντον το ’99:

Στην ομιλία του, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε “συγγνώμη” για την στήριξη των αμερικανικών κυβερνήσεων στη χούντα του Παπαδόπουλου.

Θυμίζουμε ότι οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999, ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Κατά τη διάρκεια των έντεκα εβδομάδων -όσο διήρκεσαν- πραγματοποιήθηκαν 2300 αεροπορικές επιδρομές και χρησιμοποιήθηκαν 1130 πολεμικά αεροσκάφη. Από τα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν συνολικά 420.000 βλήματα, πύραυλοι και βόμβες, ενώ από τα πλοία στην Αδριατική 1300 πύραυλοι τύπου Κρούζ (Cruise). Το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε επίσης 37.000 βόμβες διασποράς που προκάλεσαν τους περισσότερους θανάτους μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, όπως επίσης και βλήματα, τα οποία στην κεφαλή έφεραν απεμπλουτισμένο ουράνιο, που αποτελεί ραδιενεργό υλικό.

Οι απώλειες σε ανθρώπινα θύματα ποτέ δεν έχουν εξακριβωθεί. Η κυβέρνηση της Σερβίας υπολογίζει ότι κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών σκοτώθηκαν 2500 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1008 ήταν ένστολοι (αστυνομικοί και στρατιωτικοί), ενώ τραυματίστηκαν 12.500, μεταξύ των οποίων 2700 παιδιά.

Ανεξάρτητες πηγές, ωστόσο, που καταμετρούν και τα θύματα των βομβαρδισμών στο Κόσοβο, όπου η σερβική κυβέρνησης δεν έχει πρόσβαση, αναφέρουν ότι οι νεκροί είναι περίπου 4000.

Οι βομβαρδισμοί έληξαν με την υπογραφή, στις 9 Ιουνίου 1999, της συμφωνίας του Κουμάνοβο (ΠΓΔΜ), που προέβλεπε την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων στο Κόσοβο υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ μέχρι να διευθετηθεί το καθεστώς αυτονομίας του Κοσόβου. Λίγους μήνες μετά, ο Μπιλ Κλίντον ήρθε στη χώρα μας.

Εν έτει 2015, ο νυν πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Κλίντον στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Clinton Global Initiative.

“Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, και για πρώτη φορά γίνεται συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Πήραμε, είπε, μια δύσκολη απόφαση να μείνουμε στην Ευρωζώνη ακόμα και αν αυτό εμπεριέχει δυσκολίες” του ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Greece's Prime Minister Alexis Tsipras (L) speaks with former U.S. President Bill Clinton (R) during a conversation at the Clinton Global Initiative's annual meeting in New York, September 27, 2015. REUTERS/Lucas Jackson REUTERS

 

Η συνάντηση προκάλεσε αντιδράσεις, μιας και ο Κλίντον δεν είναι πλέον πλανητάρχης. Στην εκδήλωση την οποία μετέδωσε ζωντανά το CNN, συμμετείχαν, πέραν φυσικά του ίδιου του πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και του Αλέξη Τσίπρα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς και η Λούκα Κατσέλη, o διεθνής επενδυτής Τζωρτζ Σόρρος αλλά και η Γιάννα Αγγελοπούλου, με την οποία ο κ. Τσίπρας έχει ιδιαίτερη συνάντηση.

Το βίντεο της συνομιλίας. Στο 26ο λεπτό η ερώτηση που έφερε σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα:

Θυμίζουμε άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ όπου μετέχει για πρώτη φορά στη συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δίπλα στους ηγέτες όλου του κόσμου.

Το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή που επιστρέφει από τις ΗΠΑ είναι πλούσιο, προκείμενου να μπορέσει να επαναλάβει τη σημασία που δίνει η ελληνική πλευρά στην απομείωση του χρέους και πως αυτό συνδέεται με την ανάπτυξη της κάθε χώρας.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI) Eurokinissi

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα