Η AEGEAN θέτει τις βάσεις για πιο βιώσιμες αερομεταφορές

Διαβάζεται σε 5'
Η AEGEAN θέτει τις βάσεις για πιο βιώσιμες αερομεταφορές

Σε μια εποχή που η βιωσιμότητα αναδεικνύεται ως ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την πορεία των επιχειρήσεων, της οικονομίας, αλλά και του πλανήτη γενικότερα, οι επιχειρήσεις όλων των κλάδων αναζητούν νέες, καινοτόμες λύσεις που θα τους οδηγήσουν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Ένας από τους κλάδους που έχει κατανοήσει έγκαιρα τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, παρόλο που ευθύνεται μόνο για το 2% εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει δεσμευτεί με υπευθυνότητα απέναντι στο περιβάλλον και τον άνθρωπο είναι εκείνος των αερομεταφορών. Η AEGEAN, μάλιστα, ηγείται στην εφαρμογή των περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών και επενδύει συστηματικά σε νέες τεχνολογίες και στρατηγικές για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, θέτοντας τις βάσεις για ένα βιώσιμο μέλλον. Από την ανανέωση του στόλου της και κινητήρες νέας τεχνολογίας, βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα SAF (Sustainable Aviation Fuels), μέχρι την υλοποίηση επιμέρους μικρών ή και μεγαλύτερων δράσεων, τόσο στον αέρα, όσο και το έδαφος.

SAF (Sustainable Aviation Fuels) σε Πτήσεις Εσωτερικού και Εξωτερικού

Προς αυτή την κατεύθυνση, η AEGEAN εδώ και 25 χρόνια λειτουργεί και αναπτύσσεται με υπευθυνότητα, συμβάλλοντας στη συλλογική προσπάθεια του κλάδου για τη μείωση των αερίων ρύπων. Προσανατολίζεται σταθερά σε ενέργειες που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου των αερομεταφορών, μέσα από τη διαρκή επέκταση του προγράμματος βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF) που εφαρμόζει. Επιβεβαίωση αποτελεί ότι είναι η πρώτη αεροπορική εταιρεία που πραγματοποίησε πτήση με SAF στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2021, ενώ από τον Ιούλιο του 2022 ξεκίνησε ήδη να πραγματοποιεί το πρώτο και μοναδικό πρόγραμμα στην χώρα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη συστηματικής χρήσης SAF, για όλες τις πτήσεις της που αναχωρούν από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Αργότερα, ακολούθησε η επέκταση και στην Αθήνα, ενώ πρόσφατα και σε αεροδρόμια της Ευρώπης, πραγματοποιώντας ένα ακόμα σημαντικό βήμα για περισσότερο περιβαλλοντικά βιώσιμες μεταφορές και απανθρακοποίηση του κλάδου. Η προμήθεια SAF στα αεροδρόμια της Στοκχόλμης, του Λονδίνου και του Όσλο σηματοδοτεί την έναρξη της σταδιακής επέκτασης του προγράμματος χρήσης βιώσιμων καυσίμων της εταιρείας στο σύνολο του δικτύου της, παρόλο που η αδυναμία παραγωγής SAF σε επαρκείς ποσότητες, η έλλειψη υποδομών για την αποθήκευση και διανομή τους και το αυξημένο κόστος τους, σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα, εμποδίζουν τη γενικευμένη εφαρμογή τους.

«Πράσινος» Στόλος

Παρόλο που ζούμε σε ένα τεχνολογικά διαρκώς αναπτυσσόμενο περιβάλλον, όπου η ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων αποτελεί προτεραιότητα, οι υφιστάμενες τεχνολογικές λύσεις δεν επιτρέπουν – επί του παρόντος – μια ταχύτερη πορεία προς φιλικότερες προς το περιβάλλον μεταφορές. Επομένως, η ανανέωση του στόλου μιας αεροπορικής εταιρείας αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αλλά και την υποστήριξη της παγκόσμιας προσπάθειας αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Η AEGEAN παρακολουθεί από πολύ κοντά τις τεχνολογικές εξελίξεις και αξιολογεί συνεχώς πώς θα μπορούσαν αυτές να ενσωματωθούν στις επιχειρησιακές ανάγκες και διαδικασίες της. Με τα νέα της αεροσκάφη, αποδεικνύει έμπρακτα τον σεβασμό και τη φροντίδα της προς το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, τα νέα αεροσκάφη εξασφαλίζουν 19-23% χαμηλότερο αποτύπωμα CO2 σε σχέση με τα προηγούμενης γενιάς Airbus και έως 50% χαμηλότερο αποτύπωμα CO2 από τα πρώτα και τότε νέα αεροσκάφη της εταιρείας, το 1999. Στο ίδιο πλαίσιο και τα νέα ATR που εντάχθηκαν στον στόλο της εταιρείας, εκσυγχρονίζοντας και τον στόλο των ελικοφόρων αεροσκαφών της, υπολογίζεται να έχουν από 25% έως 30% χαμηλότερο αποτύπωμα CO2 σε σχέση με τα προηγούμενα Q400. Μάλιστα, η πιο πρόσφατη προσθήκη ενός ολοκαίνουργιου ATR στον στόλο της, προσφέρει περαιτέρω 3%-5% εξοικονόμηση καυσίμου και ρύπων, κάνοντας έτσι πράξη τη δέσμευσή της για ακόμη περισσότερο βιώσιμες και πράσινες πτήσεις.

«Πράσινο» Hangar

Οι περιβαλλοντικές δράσεις της AEGEAN εκτείνονται και στο έδαφος, με επενδύσεις σε «πράσινες» υποδομές. Η νέα τεχνική βάση της εταιρείας, έκτασης 35.000 m², εφοδιάζεται ενεργειακά με πράσινη ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ ισχύος 3 MW, καλύπτοντας πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες της. Έτσι, δημιουργείται ένα από τα πρώτα «πράσινα» hangar στην Ευρώπη, μέσα σε ένα από τα πλέον «πράσινα» αεροδρόμια της Ευρώπης. Αυτή η επένδυση συμβάλλει στη δημιουργία ενός περιβαλλοντικά βιώσιμου οικοσυστήματος για την υποστήριξη βαριάς συντήρησης και εκπαίδευσης στην Ελλάδα, προάγοντας τις βιώσιμες επενδύσεις στον κλάδο.

Η ανάγκη για συντονισμένες πρωτοβουλίες

Η επίτευξη του στόχου του μηδενικού αποτυπώματος έως το 2050 είναι φιλόδοξη και απαιτεί δέσμευση από όλες τις εταιρείες των αερομεταφορών σε διεθνές επίπεδο. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι ότι μια ελληνική αεροπορική εταιρεία, ηγείται ήδη σε αυτόν τον τομέα. Η AEGEAN, με υπευθυνότητα και συνέπεια, επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη, υιοθετώντας μέτρα που βελτιώνουν τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό της αντίκτυπο. Μέσα από μία ολοκληρωμένη προσέγγιση ESG, παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, ενώ μειώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Η δέσμευση της AEGEAN στη βιώσιμη ανάπτυξη επεκτείνεται και στην ευρύτερη κοινωνία, καθώς ενισχύει την περιβαλλοντική συνείδηση και προάγει τη βιωσιμότητα, εμπνέοντας άλλες εταιρείες. Έτσι, δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα πιο «πράσινο» και βιώσιμο μέλλον στις αερομεταφορές, ενισχύοντας τη συνολική προσπάθεια για έναν κόσμο με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα έως το 2050.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα