Σαν σήμερα: Όλα τα γεγονότα της 12ης Σεπτεμβρίου

Σαν σήμερα: Όλα τα γεγονότα της 12ης Σεπτεμβρίου
Ο γάμος του Τζον Κένεντι με την Τζάκι Μπουβιέ το 1953. ASSOCIATED PRESS

Το 490 πΧ οι Πέρσες υφίστανται συντριπτική ήττα στη Μάχη του Μαραθώνα, το 1953 ο Τζον Κένεντι παντρέυεται την Τζάκι και το 1981 ο Ρόρυ Γκάλαχερ εμφανίζεται στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Δείτε αναλυτικά όλα τα γεγονότα που έχουν μείνει στην ιστορία και που συνέβησαν σαν σήμερα, 12 Σεπτεμβρίου.

490 π.Χ: Οι Αθηναίοι και οι Πλαταιείς συντρίβουν τους Πέρσες στη Μάχη του Μαραθώνα.

1609: Ο βρετανός εξερευνητής και θαλασσοπόρος Χένρι Χάντσον, ανακαλύπτει τον ποταμό, που αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσι, στον οποίο δίνει το όνομά του.

1829: Η Μάχη της Πέτρας στη Βοιωτία: Μάχη και περιφανής νίκη των Ελλήνων στο στενό Πέτρας (μεταξύ Θηβών και Λιβαδειάς). Αυτή είναι και η τελευταία μάχη της Ελληνικής Επανάστασης.

1906: Παραιτείται ο αρμοστής της Κρήτης, πρίγκιπας Γεώργιος και αντικαταστάτης του αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Ζαΐμης.

1921:Η Τουρκία ζητά να της δοθούν η Σμύρνη και η Αδριανούπολη. Η Ελλάδα απορρίπτει κάθε παρόμοια σκέψη.

1944: Ο βασιλιάς Γεώργιος αναχωρεί για το Λονδίνο, όπου θα παραμείνει μέχρι ο ελληνικός λαός αποφασίσει με δημοψήφισμα, αν θα επανέλθει στο θρόνο του.

1953: Ο γερουσιαστής και μετέπειτα Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, παντρεύεται την Τζάκι Μπουβιέ, στην καθολική εκκλησία Σαιντ Μαίρη στο Νιου Πορτ.

1959: Αρχίζουν στις Βρυξέλλες συνομιλίες για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

1972: Ισλανδική κανονιοφόρος βυθίζει δυο βρετανικά ψαράδικα στη Βόρεια Θάλασσα. Πρόκειται για τις πρώτες εχθροπραξίες του λεγόμενου και «Πολέμου του Βακαλάου».

1974: Εκθρονίζεται ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας, Χαϊλέ Σελασιέ, από μια προσωρινή στρατιωτική κυβέρνηση, η οποία του αποστερεί κάθε εξουσία.

1979: Η εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου νικά τη Σοβιετική Ένωση με 1-0 στη «Λεωφόρο» και προκρίνεται για πρώτη φορά στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

1980: Οι στρατιωτικοί αναλαμβάνουν με πραξικόπημα την εξουσία στην Τουρκία. Ο στρατηγός Κενάν Εβρέν ανατρέπει την κυβέρνηση του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και αναλαμβάνει επικεφαλής του “Εθνικού Συμβουλίου”, που κυβερνά πλέον τη χώρα.

1981: 40.000 ροκάδες συνωστίζονται στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας για να απολαύσουν το Ρόρυ Γκάλαχερ, σε μία από τις πρώτες ροκ συναυλίες στη χώρας μας, η οποία θα συνοδευτεί από σοβαρά επεισόδια.

1995: Η Παγκόσμια Οργάνωση Μετεωρολογίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία μείωση του στρώματος του όζοντος, που προστατεύει τη Γη από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Γεννήσεις

1888: Μορίς Σεβαλιέ, Γάλλος ηθοποιός και τραγουδιστής

1913: Τζέσε Όουενς, Αμερικανός Ολυμπιονίκης,

1944: Μπάρι Γουάιτ, αμερικανός τραγουδιστής,

1961: Στέφανος Κορκολής, μουσικοσυνθέτης και τραγουδιστής

Θάνατοι

1362: πάπας Ιννοκέντιος Στ’

1992:Άντονι Πέρκινς, αμερικανός ηθοποιός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα