Τζασίντα Άρντερν: Πώς να κυβερνήσεις μια χώρα σε πέντε (απλά) βήματα

Τζασίντα Άρντερν: Πώς να κυβερνήσεις μια χώρα σε πέντε (απλά) βήματα
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντερν AP

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός έχει κερδίσει τον σεβασμό της υφηλίου για τους πρωτοποριακούς κυβερνητικούς χειρισμούς της, ενώ παράλληλα κατάφερε να "μηδενίσει" τον κορονοϊό.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν έχει ήδη καταφέρει να μείνει στην Iστορία, καθώς αποτελεί τη νεότερη γυναίκα αρχηγό κράτους σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, η Άρντερν έλαβε τα ηνία της εξουσίας στην ηλικία των 37 ετών.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern ap

Η Νεοζηλανδή πολιτικός έχει κερδίσει τον σεβασμό της υφηλίου για τους πρωτοποριακούς κυβερνητικούς χειρισμούς της, δείχνοντας ένα προοδευτικό πρόσωπο, καταφέρνοντας να “μηδενίσει” τον κορονοϊό, ενώ στοχεύει στην ισότητα των φύλων.

Αποτέλεσε την πρώτη πρωθυπουργό της χώρας που παρέστη σε Gay Pride, ενώ κατάφερε να επιτύχει την αποκατάσταση των σχέσεων με τη γειτονική Αυστραλία.

Η Αρντερν στην ετήσια παρέλαση υπερηφάνειας το 2018 YOUTUBE

Η σημαντικότερη στιγμή στην πορεία της ήταν η αντιμετώπιση της τρομοκρατικής επίθεσης στην πόλη Κράιστσερτς τον Μάρτιο του 2019, η οποία οδήγησε σε 51 νεκρούς μουσουλμάνους.

Με μια μαύρη μαντίλα, ως ένδειξη σεβασμού στους μουσουλμάνους που έχασαν τη ζωή τους, η Άρντερν συναντήθηκε με συγγενείς των θυμάτων, στέκοντας στο πλάι τους σε μια τόσο δύσκολη στιγμή.

H Αρντερν ντυμένη με μαύρο μαντίλι στο κεφάλι, ως ένδειξη σεβασμού στους μουσουλμάνους που έχασαν τη ζωή τους σε τρομοκρατική επίθεση το 2019 Youtube

Με πολλά μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αυτόχθονες κοινότητες Μαορί και υψηλό αριθμό γυναικών, το νεοεκλεγέν κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας αναμένεται να είναι το πλέον συμπεριληπτικό στην ιστορία της χώρας. Να σημειωθεί πως περίπου το 10% της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας δηλώνει ΛΟΑΤΚΙ+.

Με επικεφαλής την πρωθυπουργό Άρντερν, το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα κέρδισε 64 από τις 120 κοινοβουλευτικές έδρες στις πρόσφατες εκλογές, στις οποίες σάρωσε.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας AP

Ακολουθούν πέντε από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Άρντερν κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής της θητείας:

1. Προώθηση της ενότητας μετά από τρομοκρατική επίθεση σε τζαμί

Στις 15 Μαρτίου 2019, ένας ένοπλος άνοιξε πυρ σε δύο τζαμιά στο Κράιστσερτς, σκοτώνοντας 51 άτομα. Η Άρντερν κινήθηκε γρήγορα για να καταγγείλει τον ένοχο και τις ενέργειές του, δηλώνοντας σε συνέντευξη τύπου:

“Το τραύμα της 15ης Μαρτίου δεν είναι εύκολο να θεραπευτεί, αλλά σήμερα ελπίζω πως είναι η τελευταία φορά που είμαστε αναγκασμένοι να ακούσουμε ή να προφέρουμε το όνομα του τρομοκράτη που ήταν υπεύθυνος” γι’ αυτό, είπε η Αρντέρν και έκρινε ότι αυτό το οποίο του αξίζει είναι “μια ζωή πλήρους και απόλυτης σιωπής”.

Κινήθηκε επίσης γρήγορα για να αυστηροποιήσει τους νόμους περί πυροβόλων όπλων στη Νέα Ζηλανδία, απαγορεύοντας τα ημιαυτόματα πυροβόλα όπλα στρατιωτικού τύπου μόλις έξι ημέρες μετά τις επιθέσεις και αφαιρώντας πάνω από 62.000 απαγορευμένα όπλα από την κυκλοφορία μέσω του συστήματος εξαγοράς όπλων.

Με μια μαύρη μαντίλα, ως ένδειξη σεβασμού στους μουσουλμάνους που έχασαν τη ζωή τους, η Άρντερν συναντήθηκε με συγγενείς των θυμάτων, στέκοντας στο πλάι τους, με την υπόσχεση ότι θα τους βοηθήσει με κάθε τρόπο.

2. Δράσεις για την κλιματική αλλαγή

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας παρουσίασε το 2019 ένα νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με στόχο τον εκμηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, το οποίο προβλέπει όμως εξαιρέσεις για τον γεωργικό και τον κτηνοτροφικό τομέα, που είναι κρίσιμοι για την οικονομία της χώρας.

Αυτή η νομοθεσία – ορόσημο βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου της κυβέρνησης να μειώσει τις καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο μηδέν έως το 2050 και να προστατεύσει τις μελλοντικές γενιές από τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο νόμος ψηφίστηκε με ομόφωνη υποστήριξη.

“Η κυβέρνηση λαμβάνει σήμερα ιστορικά μέτρα για την κλιματική αλλαγή, τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα και η Νέα Ζηλανδία”, τόνισε η Άρντερν. Αν αγνοηθεί το πρόβλημα, οι επόμενες γενιές θα αναγκαστούν να αναλάβουν ένα μεγάλο βάρος, πρόσθεσε.

3. Ίσες αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων

Η αντιμετώπιση της ανισότητας των μισθών για τις γυναίκες ήταν κάτι που απασχολούσε την Άρντερν.

Νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο διασφαλίζει ισότιμες αμοιβές ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, ώστε κανένας να μην αμείβεται με λιγότερα χρήματα από όσα δικαιούται εξαιτίας του φύλου του. Στη Νέα Ζηλανδία υπάρχει ήδη νόμος για ισότιμες αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων, αλλά το νέο νομοσχέδιο τον επεκτείνει και σε τομείς της αγοράς εργασίας που μέχρι σήμερα θεωρούνται αποκλειστικά αντρικοί.

“Το 2017 είπαμε ότι θα διορθώναμε τον νόμο που εστιάζει στην αντιμετώπιση των ιστορικών ανισοτήτων στις γυναικείες αμοιβές. Σήμερα, το κάναμε” δήλωσε η Άρντερν, τόνιζοντας ότι “το νομοσχέδιο υλοποιεί την υπόσχεσή μας να δημιουργήσουμε μια πιο ισότιμη Νέα Ζηλανδία, διευκολύνοντας τους εργαζόμενους ώστε να διεκδικήσουν μια ισότιμη αμοιβή και ενθαρρύνοντας τη συναίνεση προτού ένα ζήτημα κλιμακωθεί μέχρι τα δικαστήρια”.

Υπό την ηγεσία της Άρντερν, η κυβέρνηση άρχισε επίσης να παρέχει δωρεάν προϊόντα περιόδου σε σχολεία.

4. Υποστήριξη στη ΛΟΑΤΚΙ+ Κοινότητα

Η Άρντερν παρακολούθησε το Pride το 2018 μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Grant Robertson.

“Ας επαναλάβουμε όλοι να συνεχίσουμε να κάνουμε την απαιτούμενη δουλειά και βεβαιωθείτε ότι θα δείξουμε αυτήν τη διεθνή αλληλεγγύη, ώστε όλοι να μπορούν να γιορτάσουν ποιοι είναι, ανεξάρτητα από τον κόσμο στον οποίο ζουν”, είχε δηλώσει.

Η Αρντερν έγινε η πρώτη πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας που συμμετέχει στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας.

Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι την χειροκρότησαν που περπάτησε στους δρόμους του Οκλαντ. Η ίδια χόρεψε και έβγαλε φωτογραφίες με το πλήθος που βρέθηκε εκεί.

“Είναι μια παρέλαση για τη διαφορετικότητα και την ατομικότητα. Είμαι πραγματικά περήφανη για το έργο που έχει κάνει η ομάδα μας όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Από τη στιγμή που υπάρχουν παιδιά στη Νέα Ζηλανδία, αν είναι ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, αν έχουν ψυχικά προβλήματα, αυτό μας λέει πως πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμα”, είπε χαρακτηριστικά.

5. Υποδειγματική διαχείριση της COVID-19

Η Νέα Ζηλανδία υπήρξε πρότυπο στην αντιμετώπισης της πανδημίας κατά την πρώτη φάση και συνεχίζει να παραμένει πρότυπο ακόμα και κατά την διάρκεια του εν εξελίξει δεύτερου κύματος.

Ενόσω το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη, η Νέα Ζηλανδία, ως άλλο γαλατικό χωριό, κατάφερε να επαναφέρει τα κρούσματά της στο μηδέν.

Το είχε ήδη πετύχει μία φορά, εφόσον τα οικονομικά της μεγέθη της επέτρεψαν να κλείσει τα σύνορά της, αλλά ακόμα και έτσι, κατά κάποιο τρόπο, παρά τα κλειστά σύνορα, ο ιός παρείσφρησε στην χώρα.

Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε μάλιστα επίσημη ανακοίνωση και ο λαός της Νέας Ζηλανδίας έχει κάθε λόγο να νιώθει δικαιωμένος για τις θυσίες που χρειάστηκε να κάνει, ώστε να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα.

Μηδέν νέα κρούσματα στην Νέα Ζηλανδία ap

Ολόκληρος ο πλανήτης την επαίνεσε, καθώς με την ορθή διαχείριση της πανδημίας κράτησε τους Νεοζηλανδούς ασφαλείς και μετρίασε τις οικονομικές επιπτώσεις. Στόχος της τώρα είναι να θέσει σε έλεγχο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

“Είμαστε σε θέση να ανοίξουμε με ασφάλεια την οικονομία, πολύ πιο γρήγορα από πολλές άλλες χώρες. Στόχος μέσα από την κρίση είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ενίσχυση τοπικών επιχειρήσεων να ανακάμψουν”, δήλωσε πρόσφατα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version