Ξεχασμένοι της αστυνομικής βίας: Σαν σήμερα έχασε τη ζωή του ο Ιάκωβος Κουμής

Ξεχασμένοι της αστυνομικής βίας: Σαν σήμερα έχασε τη ζωή του ο Ιάκωβος Κουμής
Ιάκωβος Κουμής, κύπριος φοιτητής της Νομικής, που έπεσε θύμα άγριας επίθεσης από τα ΜΑΤ στις 16 Νοεμβρίου 1980 κατά τη διάρκεια της πορείας για τον εορτασμό της επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου SanSimera

Ένα όνομα που ακούμε σε συνθήματα στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Σαν σήμερα το 1980 εξέπνευσε ο Ιάκωβος Κουμής, θύμα αστυνομικής βίας. Ποτέ κανείς δεν τιμωρήθηκε για τη δολοφονία.

Αόρατα θύματα της Δημοκρατίας. Άνθρωποι που δολοφονήθηκαν από όργανα του κράτους. Από ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλειά μας. “Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες;”, αναρωτιέται ο Ιουβενάλης στις Σάτιρες, ερώτημα που δυστυχώς παραμένει πάντα επίκαιρο.

Σαν σήμερα λοιπόν εξέπνευσε ο Κύπριος φοιτητής Νομικής, Ιάκωβος Κουμής, αφού έπεσε θύμα άγριας επίθεσης των ΜΑΤ στις 16 Νοεμβρίου του 1980 κατά τη διάρκεια της πορείας για τον εορτασμό της επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Όπως διηγήθηκαν αργότερα μάρτυρες, ο Κουμής δέχθηκε χτυπήματα πισώπλατα ενώ καθόταν σε καφενείο στο Σύνταγμα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο κλινικά νεκρός και απεβίωσε μια εβδομάδα αργότερα, στις 23 Νοεμβρίου. Ο Ιταλός ιατροδικαστής Ντουράντε περιέγραψε ως αιτία θανάτου ένα “καίριο πλήγμα αποκοπής του εγκεφάλου”.

Η πορεία του Πολυτεχνείου του 1980 έμεινε στην ιστορία για τα πιο αιματηρά γεγονότα που καταγράφηκαν σε πορεία στη χώρα μετά τη μεταπολίτευση. Πέραν του Κουμή, από τα χτυπήματα των ΜΑΤ πέθανε και η 21χρονη εργάτρια από το Περιστέρι, Σταματίνα Κανελλοπούλου.

Το χρονικό

Εκείνη τη χρονιά, επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργίας του Γεωργίου Ράλλη είχε απαγορευτεί η καθιερωμένη πορεία να προσεγγίσει την πρεσβεία των ΗΠΑ και η αστυνομία σταματούσε τους διαδηλωτές στο Σύνταγμα. Εκείνοι αντέδρασαν και ακολούθησε μια πρωτοφανής επίθεση της δυνάμεων της αστυνομίας.

Πέραν των δύο νεκρών, ο αριθμός των ανθρώπων που τραυματίστηκε έφθασε τους 150, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής.

Για τους θανάτους διατάχτηκε ΕΔΕ που δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα. Οι οικογένειες των νεκρών κατέθεσαν μηνύσεις αλλά κανένας από τους δολοφόνους τους δεν βρέθηκε.

Η τότε Βουλή περιορίστηκε στο να κάνει μία συζήτηση επί του θέματος, κατά την οποία η πλειοψηφία των πολιτικών έσπευσε να αποδώσει την ευθύνη στους διαδηλωτές που “αμαύρωσαν τη μεγάλη λαϊκή επέτειο και προκάλεσαν βάναυσα τα δημοκρατικά και ειρηνικά αισθήματα του συνόλου του ελληνικού λαού”. Χαρακτηριστική δε ήταν η ατάκα του τότε πρωθυπυργού, Γ. Ράλλη, ο οποίος δήλωσε χαρακτηστικά: “Και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ σπάθην κρατεί στα χέρια του για να αμυνθεί εναντίον των δαιμόνων. Δεν κρατεί άνθη”.

Η δολοφονία του Κουμή πέρασε “στα ψιλά”. Ήταν άλλη μία “παράπλευρη απώλεια”, ενώ κανείς ποτέ δεν τιμωρήθηκε. Το όνομά του όμως παραμένει ζωντανό όσο υπάρχει σε σύνθημα (“Κουμής, Κανελλοπούλου, Μιχάλης Καλτεζάς, Αλέξης Γρηγορόπουλος αυτή είναι η ΕΛΑΣ”) σε πορείες για το Πολυτεχνείο ή για την αστυνομική βία.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα