ΕΚΠΑ: Εργαστήριο του Τμήματος Νοσηλευτικής από το… μέλλον

Διαβάζεται σε 3'
ΕΚΠΑ: Εργαστήριο του Τμήματος Νοσηλευτικής από το… μέλλον
UNSPLASH

Όσο περνά ο καιρός, τόσο περισσότερο η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) «εισβάλλει» τον χώρο της Υγείας, δίνοντας νέα δυναμική στον κλάδο και νέες προοπτικές.

Όχι μόνο σε επίπεδο διάγνωσης ασθενειών και θεραπείας, αλλά και σε επίπεδο εκπαίδευσης.

Το νέο Εργαστήριο Επαυξημένης Πραγματικότητας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιακής Ανατομίας «Asclepius» του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Με διευθυντή τον καθηγητή Θεόδωρο Μαριόλη-Σαψάκο, το εργαστήριο αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην εκπαίδευση των νοσηλευτών και των επιστημόνων υγείας στην ανατομία.

Το Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιο Αθηνών συγκαταλέγεται στις 50 καλύτερες Νοσηλευτικές Σχολές του κόσμου. Λειτουργεί από το 1980, παρέχοντας εδώ και 44 χρόνια ολοκληρωμένη εκπαίδευση στο πεδίο.

Στην τελετή εγκαινίων του καινοτόμου Εργαστηρίου, που έγινε πριν από λίγες ημέρες, παρέστη ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, έδωσαν το παρών ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας, ο διευθυντής δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Αλέξανδρος Καμπούρογλου, ο πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής, καθηγητής Παύλος Μυριανθέας, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Νικόλαος Αρκαδόπουλος και άλλοι.

Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, με όλες τις προκλήσεις που τη συνοδεύουν, συνιστά ένα πολύτιμο εργαλείο για τους φοιτητές, που ακολουθούν τη νέα εποχή. Στις ομιλίες, που ακούστηκαν στην εκδήλωση, έγινε μια ιστορική αναδρομή στα πρώτα Εργαστήρια του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ και ο εκπρόσωπος των φοιτητών / βοηθών του Εργαστηρίου ανέλυσε τη συμβολή του μέσα από τη ματιά των φοιτητών.

«Η χρήση της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας θα προσφέρει μια μοναδική μαθησιακή εμπειρία και περαιτέρω δυνατότητες για επιστημονικές και ακαδημαϊκές δράσεις στους φοιτητές Νοσηλευτικής και στους σπουδαστές της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής», ανέφερε στην ομιλία του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος Σιάσος.

Και πρόσθεσε: «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για εμένα να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του νέου Εργαστηρίου «Asclepius». Η υποδειγματική και δυναμική λειτουργία του είναι αποτέλεσμα της σθεναρής δέσμευσης του Πανεπιστημίου μας στην ποιότητα, στην καινοτομία, στην επιστημονική έρευνα, στη συνεχή εκπαίδευση και στην αφοσίωση στη φροντίδα των ασθενών.

Η χρονιά που διανύουμε σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του Τμήματος. Ευχαριστούμε θερμά τον μεγάλο ευεργέτη του Πανεπιστημίου μας, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για την προσφορά του νέου Εργαστηρίου».

Κατά τη διάρκεια της τελετής επιδόθηκαν τιμητικές πλακέτες στον επίτιμο καθηγητή, πρώην Πρύτανη και πρώην Υπουργό Χρήστο Κίττα, στον ομότιμο καθηγητή και πρώην βουλευτή Παναγιώτη Σκανδαλάκη, στον ομότιμο καθηγητή Αλέξανδρο Παράσχο, στον ομότιμο καθηγητή Γεώργιο Τρουπή, στον καθηγητή Ευάγγελο Μανώλη και στον καθηγητή Ιωάννη Κακλαμάνο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα