Αγρότισσα: Γυναίκα από πέτρα και χώμα

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου AGROPOST.GR

Ημερίδα για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελληνίδα αγρότισσα διοργανώνεται στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη.

Προορισμένες να σκάψουνε το μικρό τους χωραφάκι, ανοίγουν τα λαγούμια της δικής τους ψυχής. Καρτερόψυχες, λεβεντοκόρες, γυναίκες φτιαγμένες από πέτρα και χώμα κρατούν αιώνες τώρα, στα ροζιασμένα χέρια τους το άροτρο. Μ’ αυτό οργώνουν κάθε χάραμα την φτώχεια τους, μ’ αυτό φυτεύουν και τα όνειρα τους. Γυναίκες προικισμένες να ονειροπολούν να διαφεύγουν, αποσκιρτούν για λίγο από το πύρινο έδαφος της πραγματικότητας και επιστρέφουν, κουβαλώντας στα πικραμένα χείλη τους το πιο ολόγλυκο ψωμί του κόσμου!

Οι ηρωίδες του πλανήτη μας

Το έτος 1997, με πρωτοβουλία της παγκόσμιας οργάνωσης «Women’s World Sunmit Foundation» και σκοπό την αναγνώριση και την προβολή του έργου της αγρότισσας, καθιερώθηκε η 15η Οκτωβρίου ως παγκόσμια ημέρα για τη γυναίκα της υπαίθρου. Οι ετήσιες εκδηλώσεις της οργάνωσης αυτής, μεταξύ άλλων, αποβλέπουν και στη βελτίωση της νομικής θέσης της αγρότισσας, διότι όπως είπε και σε ένα λόγο της η Elly Pradervand, συντονίστρια της Διεθνούς Εκστρατείας Ενημέρωσης και Ενίσχυσης της αγρότισσας: «οι αγρότισσες όλου του κόσμου είναι οι πραγματικές ηρωίδες του πλανήτη μας».

Kαινοτόμες αγρότισσες

«Οι γυναίκες είναι ικανές για εντυπωσιακά πράγματα και διασφαλίζουν την ένταξη της καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή», διαπιστώνει η Lotta Folkesson επικεφαλής της γυναικείας επιτροπής της αγροτικής οργάνωσης Copa. Αγρότισσες από όλο το κόσμο, καινοτομούν και λανσάρουν διατροφικές μόδες με νέα προϊόντα. Οι γυναίκες αυτές διαγωνίζονται κάθε χρόνο, για την πρώτη θέση στα βραβεία καινοτομίας. Και μας αποδεικνύουν περίτρανα, πως έχουν τη δύναμη και την όρεξη να αντιμετωπίσουν κάθε νέα προκλήση που θα εμφανιστεί μπροστά τους.

Ημερίδα για την Ελληνίδα Αγρότισσα

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της Αγρότισσας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και την Περιφέρεια Αττικής – διοργανώνει την Τρίτη 16 Οκτωβρίου ημερίδα με θέμα «Η Ελληνίδα Αγρότισσα». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15).

Προβλήματα και προκλήσεις

Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί έρευνα-μελέτη με θέμα: «Η Ελληνίδα αγρότισσα: αποτύπωση της συμμετοχής, προβλήματα, προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στον αγροτικό τομέα και την ελληνική ύπαιθρο», που εκπονήθηκε από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων. Το παρόν θα δώσουν γυναίκες αγρότισσες από γυναικείους συνεταιρισμούς αλλά και μεμονωμένες αγρότισσες οι οποίες και θα παρουσιάσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις λύσεις που προτείνουν ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας τους στην ύπαιθρο και τα προϊόντα τους να γίνουν πιο ανταγωνιστικά στην αγορά.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και θα χαιρετίσουν και εκπρόσωποι των αρμόδιων υπουργείων και φορέων που θα διερευνήσουν την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που θα αναφερθούν πως αντιμετωπίζουν οι αγρότισσες σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα στο agropost.gr:

Οι επιδοτήσεις δεν είναι "μισθός"

Σχέδια βελτίωσης: Ζήσε Μάη μου...

Αραχωβίτης: τα 2/3 της εξισωτικής παραμένουν ως έχουν

SHARE: