Σε αδιέξοδο οι καλλιεργητές μανιταριών στις Κάτω Χώρες

Σε αδιέξοδο οι καλλιεργητές μανιταριών στις Κάτω Χώρες

Οι καλλιεργητές μανιταριών στις Κάτω Χώρες βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής.

“Τα τελευταία χρόνια, από 15 έως 20 εταιρείες χρεοκόπησαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια. Εάν δεν υπάρξει αύξηση στις τιμές για τον παραγωγό, η καλλιέργεια μανιταριών θα εξαφανιστεί σε πέντε χρόνια “, εκτιμούν οι υπεύθυνοι του Οργανισμού Γεωργίας και Φυτοκομίας των Κάτω Χωρών.

Τώρα που αρχίζει και πάλι ο χρόνος των διαπραγματεύσεων με το λιανικό εμπόριο, η επαγγελματική ομάδα LTO, που εκπροσωπεί 50.000 αγρότες, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για να “ξυπνήσει” τους καταναλωτές, τη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο ειδικότερα.

Η LTO είχε συνομιλίες με τους μεγάλους παίκτες του λιανεμπορίου, ιδίως με τις αλυσίδες σουπερμάρκετ της Ολλανδίας, για να εξηγήσει την δύσκολη κατάσταση.

 

Οπως σημειώνουν, οι δαπάνες για την παραγωγή μανιταριών αυξάνονται εδώ και χρόνια, αλλά οι τιμές απόδοσης δεν αντισταθμίζουν αυτές και οι καλλιεργητές δεν έχουν το κεφάλαιο για να κάνουν τις απαραίτητες επενδύσεις, όπως η παραγωγή χωρίς φυτοφάρμακα, την οποία ζητούν επίσης οι λιανοπωλητές.

Λόγω του συνεχιζόμενου θερμού και ξηρού καιρού το φετινό καλοκαίρι, οι καλλιεργητές πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν πρόσθετο κόστος ψύξης.

Ωστόσο, επειδή οι περισσότεροι καλλιεργητές μανιταριών έχουν συμφωνίες μακροπρόθεσμης σύμβασης, δεν μπορούν να μετακυλήσουν αυτά τα πρόσθετα έξοδα.

Η επόμενη καλλιεργητική σεζόν θα έχει επίσης υψηλότερο κόστος.

Οι αυξήσεις του κόστους δεν πρέπει να είναι ευθύνη των καλλιεργητών, προειδοποιεί η LTO. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι, υποστηρίζουν. Εάν οι τιμές των μανιταριών δεν βελτιωθούν για τους παραγωγούς, θα έχουν συνέπειες τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με το nieuweoogst.nu, αυτή τη στιγμή η Ολλανδία παράγει 250 έως 260 εκατομμύρια κιλά μανιταριών σε ετήσια βάση στις Κάτω Χώρες.

* Το Βασίλειο των Κάτω Χωρών, κοινώς γνωστό ως Κάτω Χώρες ή Ολλανδία, ενίοτε αναφερόμενο και ως Βασίλειο της Ολλανδίας, είναι κυρίαρχο κράτος και βασιλευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία με εκτάσεις στη δυτική Ευρώπη και την Καραϊβική. Τα τέσσερα μέρη του βασιλείου είναι η Αρούμπα, το Κουρασάο, η Ολλανδία, και ο Άγιος Μαρτίνος, τα οποία αναφέρονται ως χώρες (landen στα ολλανδικά) και συμμετέχουν σε ισότιμη βάση ως τμήματα του βασιλείου.

Διαβάστε ακόμη στο agropost.gr:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναλυτική εγκύκλιος για τα βιολογικά

Ντομάτα γίγαντας στο Κρυονέρι Καλαβρύτων

Στυψανό Αντάμωμα με παραδοσιακά φαγητά στη Λέσβο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα