Ο Α/ΓΕΕΘΑ τα είπε στους Τούρκους για να τ' ακούσουν οι Αμερικανοί;

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ε. Αποστολάκης
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ε. Αποστολάκης EUROKINISSI

Ο Αρχηγός των ΕΔ δεν έχει κρύψει τις σκέψεις και τις προθέσεις του. Πιθανόν ήθελε να υπάρχει μια δημόσια καταγραφή για να μην δηλώσει κανένας αιφνιδιασμένος.

Η δήλωση του Α/ΓΕΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη περί “εξαϋλωσης” όποιου διανοηθεί να πατήσει σε ελληνικό έδαφος, αν και οι μέρες περνούν εξακολουθεί να απασχολεί τα ΜΜΕ και να είναι θέμα συζήτησης. Ο Κυριακάτικος Τύπος αφιέρωσε σελίδες επί σελίδων για όσα είπε ο Ναύαρχος.

Υπάρχει μια διάσταση που ίσως να μας έχει διαφύγει επισημαίνει το Militaire.gr. Ο Α/ΓΕΕΘΑ ίσως να έκανε αυτή τη δήλωση όχι μόνο για να την ακούσουν οι Τούρκοι , αλλά για να την εμπεδώσουν και οι Αμερικανοί! Και λέμε να την εμπεδώσουν, γιατί σ΄ όσες επαφές έχει κάνει ο Αρχηγός δεν έχει κρύψει τις σκέψεις και τις προθέσεις του. Πιθανόν ήθελε να υπάρχει μια δημόσια καταγραφή για να μην δηλώσει κανένας αιφνιδιασμένος…

Θα μας φοβηθούν οι Αμερικανοί που ούτε λίγο, ούτε πολύ μας είπαν ότι αν γίνει κάτι με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι μας; Το ερώτημα από πολλούς ,λογικά θα τεθεί…

Οι παλαιότεροι αξιωματικοί -δεν ξέρουμε αν ισχύει το ίδιο με τους διπλωμάτες- που είχαν γνώση του τρόπου σκέψης των Αμερικανών, πιστεύουν ότι αν κάποιος τους πείσει με τη στάση του ότι είναι διατεθειμένος να φθάσει στα άκρα και τους χαλάσει αυτά που έχουν σχεδιάσει, κάτι κερδίζει. Κάποιοι φέρνουν ως παράδειγμα την διαχείριση της κρίσης τον Μάρτιο του 1987, όταν η Ελλάδα έδειξε ότι ήταν αποφασισμένη να “το τραβήξει”. Το ακριβώς αντίθετο παράδειγμα είναι τα Ίμια.

Οι ΗΠΑ μας συμβουλεύουν να “τα βρούμε” με τους απέναντι, έχοντας ως δεδομένο ότι θα υπακούσουμε και δεν θα κάνουμε φασαρία. Γιατί κι άλλη φασαρία οι ΗΠΑ στην περιοχή δεν θέλουν.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε την ευκαιρία να “τεστάρει” αυτή την άποψη και να βγάλει τα συμπεράσματά του…

Το βέβαιο είναι αυτό που από την πρώτη ημέρα που έγιναν οι δηλώσεις επισημάναμε. Ότι κι αν συμβεί θα είμαστε μόνοι. Ας φροντίσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι και αποτελεσματικοί. Δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από σχέδιο που θα ΄χει αυτοματοποιημένες διαδικασίες που θα έχουν εκ των προτέρων εγκριθεί από την πολιτική ηγεσία και για τις οποίες θα έχουν ενημερωθεί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ελπίζουμε κάποια απ΄ αυτά να δείξουν στοιχειώδη υπευθυνότητα και να μην επαναληφθεί το θλιβερό φαινόμενο της άμεσης τηλεφωνικής ενημέρωσης φιλικών τους ΜΜΕ . Το ΄χουν κάνει κάμποσες φορές μετά από απόρρητες υποτίθεται συνεδριάσεις στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ MILITAIRE.GR

Γιατί η αποχώρηση Μάτις από το Πεντάγωνο ανησυχεί δικαιολογημένα την Ελλάδα

Στα Σκόπια κατέβασαν τα αγάλματα του Μέγα Αλέξανδρου και “σήκωσαν” του Κεμάλ Ατατούρκ!

Επιτέλους Χριστούγεννα μετά από 8 χρόνια και στις ΕΔ -Κάλαντα και Άγια Νύχτα από τη Μπάντα του ΠΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, ΗΠΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης
SHARE: