CIA: Λίγο πριν το τέλος του Ελληνικού Εμφυλίου η μοναδική ένδειξη σοβιετικής εμπλοκής

CIA: Λίγο πριν το τέλος του Ελληνικού Εμφυλίου η μοναδική ένδειξη σοβιετικής εμπλοκής
sansimera.gr

Το έγγραφο της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών έγγραφο που "αποδεικνύει" την "πρώτη επιβεβαιωμένη ένδειξη της συμμετοχής της Σοβιετικής Ένωσης στις μάχες στην Ελλάδα”.

Σε ένα από τα πολλά απόρρητα έγγραφα της CIA όπου γίνεται αναφορά στην ταραγμένη Ελλάδα του 1949, αποκαλύπτεται η πρώτη και μάλλον μοναδική ένδειξη που αναζητούσαν οι ΗΠΑ (από την πρώτη ημέρα του Εμφυλίου) για να εμπλέξουν τη Σοβιετική Ένωση. Όπως έχει αποδειχτεί η Σοβιετική Ένωση του Στάλιν είχε από νωρίς πάρει τις αποφάσεις της για την Ελλάδα και η βοήθεια που παρείχε στους αντάρτες ήταν περιορισμένη.

Η μοναδική “σαφής ένδειξη σοβιετικής εμπλοκής” όπως αναφέρεται στο αποχαρακτηρισμένο πλέον έγγραφο είναι η μεταφορά σε νοσοκομεία της Ρουμανίας “τραυματισμένων Ελλήνων, Ρουμάνων και Σοβιετικών ανταρτών στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και Σοβιετικοί αξιωματικοί”. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι σοβιετικά αεροσκάφη έκαναν ρίψεις ιατροφαρμακευτικού υλικού στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει το Militaire.gr, το έγγραφο της CIA αναφέρει: “αυτή είναι η πρώτη επιβεβαιωμένη ένδειξη της συμμετοχής της Σοβιετικής Ένωσης στις μάχες στην Ελλάδα”.

Το έγγραφο κλείνει με σχόλιο της CIA: “Η CIA δεν έχει λάβει καμία άλλη απόδειξη για τη συμμετοχή Σοβιετικών ή Ρουμάνων στις συγκρούσεις στην Ελλάδα”.

 

Με λίγα λόγια, οι ενδείξεις της CIA βρέθηκαν λίγο πριν τελειώσει ο Εμφύλιος…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ MILITAIRE.GR:

Μετά τα Φώτα αρχίζουν τα όργανα! Τα σενάρια αλλαγών σε πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ΕΔ
Γιατί ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed που ενδιαφέρει Ελλάδα και Κύπρο είναι δύσκολο να γίνει
Η CIA είχε τη μοναδική ένδειξη σοβιετικής εμπλοκής στιν Ελληνικό Εμφύλιο λίγο πριν το τέλος του!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα