Ερντογάν: Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας εγκλωβίσει στις ακτές μας

Ερντογάν: Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας εγκλωβίσει στις ακτές μας
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ερντογάν AP

"Αβάσιμη νομικά" χαρακτηρίζει ο Ερντογάν την συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, καλώντας παράλληλα σε διάλογο ώστε "να βρεθεί μία φόρμουλα που να προστατεύει τα δικαιώματα όλων". Προκλητική ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ.

“Αβάσιμη νομικά” χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας την συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, ενώ καλεί σε διάλογο ώστε να βρεθεί μία “φόρμουλα που να προστατεύει τα δικαιώματα όλων”  στην Μεσόγειο.

Επανέλαβε ότι η Άγκυρα μετά από παράκληση της Άγγελα Μέρκελ ανέβαλε τις σεισμικές έρευνες «ως κίνηση καλής θέλησης» και προσέθεσε: «Όμως η ελληνική πλευρά έδειξε για άλλη μια φορά πως δεν συμπεριφέρεται με φιλικό τρόπο και κατευθύνθηκε σε μια συμφωνία με την Αίγυπτο που δεν έχει καμία νομική βάση».

Είπε ότι η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να επιλύσει το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του διαλόγου σε δίκαιη βάση. Προσέθεσε ωστόσο ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει «να αγνοούν την Τουρκία» και «να την εγκλωβίσουν στις ακτές της».

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις με το Oruc Reis, ανέφερε ότι το ερευνητικό πλοίο ξεκίνησε τις έρευνές του στις 8 το πρωί και πως η Τουρκία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ενεργειακή της ανεξαρτησία.

“Μέχρι να επικρατήσει η κοινή λογική, εμείς θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα σχέδια μας και στο μέτωπο και στη διπλωματία. Έτσι το Oruc Reis χθες το βράδυ τις 8.00 απέπλευσε από την Αττάλεια και κατευθύνθηκε στην περιοχή εργασιών του και το πρωί στις 8.00 ξεκίνησε τις εργασίες του” τόνισε.

«H Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα νόμιμα δικαιώματα, στα εδάφη ή στις θάλασσες των άλλων. Όμως θέλουμε κι εμείς να μας προσεγγίζουν με τον ίδιο τρόπο. Δεν θα επιτρέψουμε να αγνοούν την Τουρκία με την τεράστια έκταση των 780 τετρ. χιλιομέτρων εδαφών και να προσπαθήσουν να την εγκλωβίσουν στις ακτές της με κάποια νησιά λίγων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στον κόσμο καμία χώρα δεν σκύβει το κεφάλι σε ένα τέτοιο ηλίθιο και αβάσιμο αίτημα» ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Κάλεσε όλες τις χώρες της Μεσογείου «να συναντηθούμε, να βρούμε μια φόρμουλα που προστατεύει τα συμφέροντα όλων και είναι αποδεκτή από όλους», λέγοντας πως «όσοι κλείνουν τα αυτιά τους σε αυτό το κάλεσμα με ενέργειες που ξεπερνούν το μπόι τους και με βήματα που δεν τους αρκεί η δύναμη τους, αμαυρώνουν το μέλλον της χώρας τους με τα δικά τους χέρια».

Ακσόι: Η Ελλάδα κλιμακώνει την ένταση στην Μεσόγειο

Ανακοίνωση-απάντηση στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την παράνομη είσοδο του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα εξέδωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμίτ Ακσόι.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, η τουρκική πλευρά ανέστειλε τις προγραμματισμένες έρευνες του Ιουλίου, ως “ένδειξη καλής θέλησης μετά από σχετική προτροπή της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να δοθεί μία ευκαιρία στην διπλωματία και να αναβιώσουν οι δίαυλοι επικοινωνίας”, κατηγορείτ ην Ελλάδα ότι δεν ήταν ειλικρινής και έντιμη στον διάλογο και χαρακτηρίζει “πειρατική” την συμφωνία με την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον Ακσόι, η Ελλάδα κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από την Μεσόγειο, η οποία “τελεί υπό τουρκική κυριαρχία για αιώνες”.

Ο Ακσόι, κλείνει την ανακοίνωσή του αναφέροντας, πως τα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το ερευνητικό, δεν αποσκοπούν σε κλιμάκωση αλλά ασκούν το νόμιμο δικαίωμα στην άμυνα, καθώς δεν θα επιτρέψουν καμία στρατιωτική παρέμβαση σε πολιτικό πλοίο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα