Γαλλογερμανική “ναυμαχία” για τις ελληνικές φρεγάτες και τα ναυπηγεία

Γαλλογερμανική “ναυμαχία” για τις ελληνικές φρεγάτες και τα ναυπηγεία
Ναυπηγείο Eurokinissi

Η αμερικανική Lockheed Martin φαίνεται ότι εκτός από τον εκσυγχρονισμό των F-16 και την πάντα ανοιχτή συζήτηση περί F-35, φιλοδοξεί να διεκδικήσει ένα ακόμη πολύ μεγάλο πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα του Πολεμικού Ναυτικού! Η LM ναυπηγεί πολεμικά πλοία και είναι έτοιμη να “βουλιάξει” το πρόγραμμα της γαλλικής φρεγάτας Bellhara, η οποία έχει μπει σ΄ ένα δρόμο.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, όπως εκδηλώθηκε στη ΔΕΘ, με την προώθηση της εταιρείας ONEX, δεν ήταν όπως φαίνεται τυχαίο. Η Lockheed Martin ναυπηγεί ένα πλοίο στο οποίο έχει δώσει την ονομασία Freedom και είναι ένα “παράγωγο” πολεμικού πλοίου (LCS) του αμερικανικού ναυτικού. Ήδη έχει κλείσει τον πρώτο πελάτη που δεν είναι άλλος από τη Σαουδική Αραβία.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε τον Οκτώβριο του 2015 την πώληση μέσω FMS, ύψους 11,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τέσσερα τέτοια πλοία. Η διαμόρφωση που μπορεί να έχει το πλοίο ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες των αγοραστών.

Το ελικοδρόμιό του μπορεί να υποδεχτεί ελικόπτερο Seahawk και διαθέτει επίσης ένα μεγάλο υπόστεγο για να φιλοξενήσει ένα ελικόπτερο και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (VTUAVs) κάθετης απογείωσης και προσγείωσης

. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη της Lockheed Martin θα κάνουν μία πρώτη παρουσίαση του πλοίου στον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην έδρα της εταιρείας στο Τέξας, σήμερα.

Το Πολεμικό Ναυτικό είναι γνωστό ότι έχει εκφράσει την ανάγκη απόκτησης νέων πολεμικών πλοίων που θα αντικαταστήσουν γερασμένες φρεγάτες του Στόλου.

Το καλοκαίρι είχαν γίνει συζητήσεις για την ενοικίαση γαλλικών φρεγατών Fremm, οι οποίες όμως διακόπηκαν απότομα, μετά από την αποκάλυψή τους στον Τύπο. Οι πιο καχύποπτοι, “χρεώνουν” τη διαρροή που τελικά “έκαψε” την υπόθεση της ενοικίασης σε “αμερικανικό δάκτυλο”.

Αμέσως μετά έγινε γνωστό ότι η Γαλλία μπορεί να προμηθεύσει στο ελληνικό ΠΝ, δύο έως τέσσερις φρεγάτες Bellhara, οι οποίες τώρα αναπτύσσονται και αποτελούν ότι πιο σύγχρονο έχει σχεδιαστεί σε πλοίο επιφανείας.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των γαλλικών πλοίων είναι πως στον οπλισμό τους περιλαμβάνουν το υπερόπλο Scalp, στη ναυτική τους έκδοση. Στην αεροπορική του έκδοση το όπλο υπάρχει στο ελληνικό οπλοστάσιο. Παραδόξως παρατηρείται μια αδράνεια στην απαραίτητη συντήρησή του. Και αυτό από τους καχύποπτους “χρεώνεται” σε “αμερικανικό δάκτυλο”.

Οι συζητήσεις με τους Γάλλους έχουν ήδη προχωρήσει και όπως λένε οι πληροφορίες το μοναδικό θέμα που είναι υπό διαπραγμάτευση, είναι η συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων στο πρόγραμμα.

Η Αθήνα όπως είναι λογικό επιθυμεί να αξιοποιήσει το πρόγραμμα Bellhara, για να “αναστήσει” τον Σκαραμαγκά και την Ελευσίνα και διεκδικεί μεγάλο ποσοστό συμμετοχής. Την ελληνική επιθυμία για ένα σοβαρό restart των ναυπηγείων , φαίνεται ότι θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτούν οι ΗΠΑ κι έτσι εξηγούν ορισμένοι την πρόταση της ONEX για την εξαγορά Σκαραμαγκά και Ελευσίνας.

Η ONEX που έχει την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ, όπως φάνηκε στη ΔΕΘ, έχει ήδη μπει στο Νεώριο Σύρου.

Διαβάστε περισσότερα στο Militaire.gr

Από το “έξω οι βάσεις του θανάτου” στο “έξω οι βάσεις του Καμμένου”! Όσα αρνούμαστε να αποδεχτούμε

Η μάχη της Ηλεκτρικής και ο Θανάσης Βέγγος! 12 και 18 Οκτωβρίου 1944

Αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα με λογική…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα