ΚΥΣΕΑ: Ποιοι είναι οι νέοι αρχηγοί Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας

Διαβάζεται σε 4'
Ένοπλες Δυνάμεις
Ένοπλες Δυνάμεις Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις έφερε το ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνεδρίασε την Παρασκευή (12/1) υπό τον πρωθυπουργό. Ποιοι είναι οι νέοι Αρχηγοί ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ.

Ο Αντιστράτηγος Δημήτρης Χούπης είναι ο νέος αρχηγός του ΓΕΕΘΕΑ και αντικαθιστά τον Κωνσταντίνο Φλώρο, ύστερα από απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλαγές υπάρχουν, όμως, και στα υπόλοιπα Όπλα, δηλαδή στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Πιο συγκεκριμένα, ομόφωνα αποφασίστηκε:

  1. Η επιλογή ως Αρχηγού ΓΕΕΘΑ του Αντιστρατήγου Δημήτριου Χούπη.
  2. Η επιλογή ως Αρχηγού ΓΕΣ του Αντιστρατήγου Γεώργιου Κωστίδη.
  3. Η επιλογή ως Αρχηγού ΓΕΝ του Αντιναυάρχου Δημήτριου – Ευάγγελου Κατάρα.
  4. Η επιλογή ως Αρχηγού ΓΕΑ του Αντιπτεράρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη.

Ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ Γεώργιος Κωστίδης

Ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης γεννήθηκε το 1965 στην Καστοριά. Εισήχθη το 1983 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε το 1987 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού των Τεθωρακισμένων.

Φοίτησε σε όλες τις σχολές και τα σχολεία του Όπλου του, στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου του Στρατού Ξηράς (ΑΣΠ) και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ). Τιμήθηκε με όλα τα προβλεπόμενα παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου στη Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού  του Nottingham Trent University. Είναι γνώστης της Αγγλικής γλώσσας.

Κατά τη διάρκεια της Σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε Μονάδες Τεθωρακισμένων και ως Διοικητής υπηρέτησε στην 289 ΙΜΑ (Σαμοθράκη), στην 6η ΕΜΑ (Βυρώνεια), στην 212 ΕΜΑ (Λαγός) και ως Διοικητής ΝΑΤΟ Operational Mentor and Liaison Team (Αφγανιστάν).

Έχει υπηρετήσει ως επιτελής στις Επιχειρήσεις ISAF-HQ στο Αφγανιστάν, Διευθυντής 3ου ΕΓ στην 7η Μ/Κ Ταξιαρχίας, Επιτελής Eπιχειρήσεων South Eastern Europe Brigade (SEEBRIG),  Τμηματάρχης J7 NRDC-GR,  Διευθυντής Έδρας της Επιχειρησιακής Σχεδίασης στην ΑΔΙΣΠΟ, Υποδιοικητής της 34 Μ/Κ Ταξιαρχίας καθώς και Διευθυντής ΔΕΠΙΧ της 1ης Στρατιάς.

Ως Ανώτατος Αξιωματικός (Ταξίαρχος) προήχθη το έτος 2017 και τοποθετήθηκε ως Διοικητής της ΕΛΔΥΚ/3/1 Δ.Ε.Μ.

Το έτος 2019 προήχθη σε Υποστράτηγο και τοποθετήθηκε ως Διοικητής της ΜΕΡΥΠ. Το Μάρτιο του 2020 τοποθετήθηκε Υποδιοικητής του Δ΄ΣΣ. Την 09 Μαρτίου 2021 τοποθετήθηκε ως Διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Την 08 Μαρτίου 2022 προήχθη στο βαθμό του Αντιστράτηγου και τοποθετήθηκε ως Διοικητής ΑΣΔΥΣ.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιούς.

Ο νέος αρχηγός ΓΕΝ Δημήτριος – Ευάγγελος Κατάρας

Ο υποναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας γεννήθηκε στον Βόλο το 1965 και εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1983, από την οποία αποφοίτησε και ονομάσθηκε Μάχιμος Σημαιοφόρος το 1987.

Ο υποναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας έχει υπηρετήσει σε μονάδες κρούσης και υπηρεσίες του ΑΣ ως αξιωματικός Αεράμυνας (ΑΕΡ), αξιωματικός Κέντρου Επιχ/σεων (ΚΕΠΙΧ), αξιωματικός Συνεννόησης (Σν), διευθυντής Επιχειρήσεων, επιτελής διοικητού Μοίρας Φρεγατών, ύπαρχος, κυβερνήτης (Κανονιοφόρου και Φρεγάτας), διοικητής Μοίρας Φρεγατών, διευθυντής Επιχειρησιακής Αξιολογήσεως, διοικητής Διοικήσεως Φρεγατών και υπαρχηγός Στόλου. Έχει διατελέσει διευθυντής Διευθύνσεως και τμηματάρχης (σε Διευθύνσεις Επικοινωνιών, Σταδιοδρομίας και Εξοπλισμών) στο ΓΕΝ, ναυτικός ακόλουθος της Ελλάδος στη Ρώμη, διευθυντής Γ’ Κλάδου στο ΓΕΝ και διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

Την 15η Μαρτίου 2022 ανέλαβε καθήκοντα διοικητού Διοικήσεως Ναυτικής Εκπαιδεύσεως, ενώ στις αρχές του 2023 έγινε Αρχηγός του Στόλου.

Ο υποναύαρχος Δ.Ε. Κατάρας, έχει διέλθει όλα τα σχολεία του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων που προβλέπονται για τον βαθμό και την ειδικότητά του, συμπεριλαμβανομένης της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και της Σχολής Αμύνης ΝΑΤΟ (NATO Defense College). Επιπλέον, κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους MSc in ELECTRICAL ENGINEERING και MSc in AERONAUTICAL ENGINEERING από το Naval Postgraduate School (NPS, ΗΠΑ), ενώ είναι διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός (TEE). Κατέχει όλα τα προβλεπόμενα από τον βαθμό του μετάλλια και παράσημα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και διαμνημονεύσεις συμμετοχής σε Επιχειρήσεις Διατήρησης Ειρήνης ΟΗΕ (Δις) και συμμετοχής σε Επιχειρήσεις UNIFIL. Τέλος ήταν τακτικός διοικητής (OTC) σε επιχείρηση εκκένωσης 182 αμάχων (ΑΓΗΝΩΡ) το 2014, από την Τρίπολη της Λιβύης.

Είναι παντρεμένος με την Ασπασία Κατσανδρή και πατέρας δύο αγοριών. Ομιλεί την αγγλική γλώσσα.

Ο νέος αρχηγός ΓΕΑ Δημοσθένης Γρηγοριάδης

Ο Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης ήταν μέχρι πρότινος ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ). Ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο, τον προγραμματισμό και την παρακολούθηση του εφοδιαστικού συστήματος της Πολεμικής Αεροπορίας, με σκοπό τη διατήρηση της αποτελεσματικής λειτουργίας των συστημάτων της.

Επίσης είχε την ευθύνη για την επιχειρησιακή λειτουργία των αεροσκαφών και ελικοπτέρων ειδικών αποστολών και κοινής ωφέλειας (Πυροσβεστικά, Έρευνας & Διάσωσης και Αεροδιακομιδών).

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα