Κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις: Οι Πρέσπες “βγάζουν” Αρχηγούς

Κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις: Οι Πρέσπες “βγάζουν” Αρχηγούς
Στιγμιότυπα από το Υπουργειο Εθνικής Άμυνας Eurokinissi

Τα βασικά σενάρια και οι ζυμώσεις. Ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν. Τη Δευτέρα η κρίσιμη ημέρα.

Εδώ και ημέρες ο ΥΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης έχει μεταφέρει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι είναι απαραίτητο να γίνουν οι κρίσεις Αρχηγών που εκκρεμούν. Πληροφορίες του Militaire.gr αναφέρουν ότι είχε συμφωνηθεί ότι ακόμη κι αν η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθετε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη συμφωνία των Πρεσπών καθυστερούσε, θα ΄πρεπε σήμερα Παρασκευή ή το αργότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο να ληφθούν αποφάσεις για τις θέσεις των Αρχηγών.

Πρόταση μομφής δεν κατατέθηκε και η μοναδική καθυστέρηση είναι ότι η ψηφοφορία θα γίνει σήμερα στις 14.30. Αμέσως μετά από την ολοκλήρωσή της όλα είναι ανοιχτά για τις κρίσεις που μπορούν να γίνουν το απόγευμα ή μέχρι την Κυριακή.

Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι την Τρίτη ο ΥΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης αναχωρεί για επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Συνεπώς η Δευτέρα θα πρέπει να είναι η ημέρα που Αρχηγοί θα παραδώσουν και θα αναλάβουν καθήκοντα.

Κι έτσι φθάνουμε στο ποιοι φέρονται να φεύγουν, να παραμένουν ή να ΄ρχονται.

Τα σενάρια έχουν εδώ και μέρες κυκλοφορήσει στους διαδρόμους του ΥΠΕΘΑ. Τι λένε:

•Ονόματα Αρχηγών είχαν συζητηθεί πριν ακόμη ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει από την θέση του ΥΕΘΑ. Ο Π.Καμμένος είχε υπολογίσει ότι θα αποχωρούσε περίπου στις 20 Ιανουαρίου, ίσως και λίγο αργότερα. Με τον πρωθυπουργό είχαν συμφωνήσει σ΄ ένα σχήμα Αρχηγών. Οι εξελίξεις όμως ήταν διαφορετικές και ο Καμμένος αποχώρησε νωρίτερα. Υποτίθεται ότι η συμφωνία που υπήρχε με τον Τσίπρα θα ίσχυε και μετά από την αποχώρησή του.

Τα βασικά σενάρια

-Το πρώτο θέλει Α/ΓΕΕΘΑ τον νυν Α/ΓΕΑ Χρήστο Χριστοδούλου και Α/ΓΕΣ τον σημερινό Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο. Στη θέση του Α/ΓΕΑ προωθείται ο σημερινός Αρχηγός ΑΤΑ Αντιπτέραρχος Μπλιούμης και πιθανότερος Α/ΓΕΑ θα ΄ναι ο Θ.Μπουρολιάς. Στο ΓΕΝ έχει μεγάλες πιθανότητες παραμονής ο Α/ΓΕΝ, Νίκος Τσούνης.Αυτό είναι το πιο “στρωτό” σενάριο.

-Το δεύτερο σενάριο προβλέπει προώθηση του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ Κ.Φλώρου, στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ. Τι θα γίνει σ΄ αυτή τη περίπτωση στο ΓΕΣ; Θα δεχτούν να γίνουν Α/ΓΕΣ οι συμμαθητές του Καμπάς ή Ζερβάκης; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας από τους δύο -ίσως και οι δύο- έχουν απαντήσει θετικά.

Σε περίπτωση επικράτησης αυτού του σεναρίου πιθανότατα θα ΄χουμε αλλαγή Αρχηγού στο ΓΕΑ με τους Μπλιούμη και Μπουρολιά να είναι υποψήφιοι, σε περίπτωση που ο σημερινός Α/ΓΕΑ αποχωρήσει.

Στο ΓΕΝ αν πάμε στο πιο “τολμηρό” σενάριο πιθανόν να έχουμε ακόμη πιο μεγάλες αλλαγές απ΄ αυτές που έτσι κι αλλιώς προβλέπονται. Που σημαίνει ότι εκτός από την αποχώρηση του Α/ΓΕΝ θα ΄χουμε πολλές αλλαγές σε επίπεδο Αντιναυάρχων. Κάτι που προβλέπεται βεβαίως ακόμη και στο πρώτο σενάριο που προβλέπει παραμονή του Α/ΓΕΝ στη θέση του.

Διαβάστε ακόμη στο Militaire

Πτήση μυστήριο τουρκικού λήαρ τζετ στη Βενεζουέλα

Οι απειλές Ερντογάν για επέμβαση στη Συρία με φόντο τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα