Κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις: Οι Πρέσπες "βγάζουν" Αρχηγούς

Στιγμιότυπα από το Υπουργειο Εθνικής Άμυνας
Στιγμιότυπα από το Υπουργειο Εθνικής Άμυνας EUROKINISSI

Τα βασικά σενάρια και οι ζυμώσεις. Ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν. Τη Δευτέρα η κρίσιμη ημέρα.

Εδώ και ημέρες ο ΥΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης έχει μεταφέρει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι είναι απαραίτητο να γίνουν οι κρίσεις Αρχηγών που εκκρεμούν. Πληροφορίες του Militaire.gr αναφέρουν ότι είχε συμφωνηθεί ότι ακόμη κι αν η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθετε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη συμφωνία των Πρεσπών καθυστερούσε, θα ΄πρεπε σήμερα Παρασκευή ή το αργότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο να ληφθούν αποφάσεις για τις θέσεις των Αρχηγών.

Πρόταση μομφής δεν κατατέθηκε και η μοναδική καθυστέρηση είναι ότι η ψηφοφορία θα γίνει σήμερα στις 14.30. Αμέσως μετά από την ολοκλήρωσή της όλα είναι ανοιχτά για τις κρίσεις που μπορούν να γίνουν το απόγευμα ή μέχρι την Κυριακή.

ADVERTISING

Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι την Τρίτη ο ΥΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης αναχωρεί για επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Συνεπώς η Δευτέρα θα πρέπει να είναι η ημέρα που Αρχηγοί θα παραδώσουν και θα αναλάβουν καθήκοντα.

Κι έτσι φθάνουμε στο ποιοι φέρονται να φεύγουν, να παραμένουν ή να ΄ρχονται.

Τα σενάρια έχουν εδώ και μέρες κυκλοφορήσει στους διαδρόμους του ΥΠΕΘΑ. Τι λένε:

•Ονόματα Αρχηγών είχαν συζητηθεί πριν ακόμη ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει από την θέση του ΥΕΘΑ. Ο Π.Καμμένος είχε υπολογίσει ότι θα αποχωρούσε περίπου στις 20 Ιανουαρίου, ίσως και λίγο αργότερα. Με τον πρωθυπουργό είχαν συμφωνήσει σ΄ ένα σχήμα Αρχηγών. Οι εξελίξεις όμως ήταν διαφορετικές και ο Καμμένος αποχώρησε νωρίτερα. Υποτίθεται ότι η συμφωνία που υπήρχε με τον Τσίπρα θα ίσχυε και μετά από την αποχώρησή του.

Τα βασικά σενάρια

-Το πρώτο θέλει Α/ΓΕΕΘΑ τον νυν Α/ΓΕΑ Χρήστο Χριστοδούλου και Α/ΓΕΣ τον σημερινό Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο. Στη θέση του Α/ΓΕΑ προωθείται ο σημερινός Αρχηγός ΑΤΑ Αντιπτέραρχος Μπλιούμης και πιθανότερος Α/ΓΕΑ θα ΄ναι ο Θ.Μπουρολιάς. Στο ΓΕΝ έχει μεγάλες πιθανότητες παραμονής ο Α/ΓΕΝ, Νίκος Τσούνης.Αυτό είναι το πιο “στρωτό” σενάριο.

-Το δεύτερο σενάριο προβλέπει προώθηση του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ Κ.Φλώρου, στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ. Τι θα γίνει σ΄ αυτή τη περίπτωση στο ΓΕΣ; Θα δεχτούν να γίνουν Α/ΓΕΣ οι συμμαθητές του Καμπάς ή Ζερβάκης; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας από τους δύο -ίσως και οι δύο- έχουν απαντήσει θετικά.

Σε περίπτωση επικράτησης αυτού του σεναρίου πιθανότατα θα ΄χουμε αλλαγή Αρχηγού στο ΓΕΑ με τους Μπλιούμη και Μπουρολιά να είναι υποψήφιοι, σε περίπτωση που ο σημερινός Α/ΓΕΑ αποχωρήσει.

Στο ΓΕΝ αν πάμε στο πιο “τολμηρό” σενάριο πιθανόν να έχουμε ακόμη πιο μεγάλες αλλαγές απ΄ αυτές που έτσι κι αλλιώς προβλέπονται. Που σημαίνει ότι εκτός από την αποχώρηση του Α/ΓΕΝ θα ΄χουμε πολλές αλλαγές σε επίπεδο Αντιναυάρχων. Κάτι που προβλέπεται βεβαίως ακόμη και στο πρώτο σενάριο που προβλέπει παραμονή του Α/ΓΕΝ στη θέση του.

Διαβάστε ακόμη στο Militaire

Πτήση μυστήριο τουρκικού λήαρ τζετ στη Βενεζουέλα

Οι απειλές Ερντογάν για επέμβαση στη Συρία με φόντο τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου

Πηγή: 

militaire

SHARE:

24Media Network