Πάιατ: Η αναβάθμιση των F-16 πρώτο βήμα για την απόκτηση F-35

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αμερικανός Πρέσβης στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αμερικανός Πρέσβης στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας EUROKINISSI

Στην τελική φάση της πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης στην Ανδραβίδα βρέθηκαν σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Ε.Αποστολάκης , ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τ.Πάιατ, η πρέσβης του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν Άμπα, καθώς και εκπρόσωποι της Ιταλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων - Τα μηνύματα συνεργασίας που εστάλησαν και τα σενάρια για το F-35.

«Σήμερα περνάμε το μήνυμα ότι η συνεργασία, η συνέργεια και οι καλές σχέσεις, είναι αυτές που εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε, αυτό μήνυμα περνάμε όλοι όσοι έχουμε την ίδια άποψη και αντιμετωπίζουμε τις ίδιες απειλές», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας όπου πραγματοποιείται η τελική φάση της πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης μεσαίας κλίμακας «Ηνίοχος 2019», με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ιταλίας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Επιχειρούμε σε όλο τον εναέριο χώρο μας. Είναι ελληνικός και γι΄αυτό ασκούμε το δικαίωμα μας χωρίς να πρέπει να ενοχλείται κανείς

Ο κ. Αποστολάκης χαρακτήρισε την άσκηση άκρως επιτυχημένη τονίζοντας ότι «η άσκηση είναι αρκετά προχωρημένη με αρκετά δύσκολα σενάρια και εξελίσσεσαι σε όλο το FIR της Ελλάδας. Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν να πάρουν κάτι από αυτή. Με αυτή την άσκηση προχωράει ακόμα ένα βήμα σε καλύτερο επίπεδο η συνεργασία μεταξύ των συμμάχων και των Νατοϊκών κρατών». Υπογράμμισε, δε, πως με την άσκηση αυτή η χώρα μας στέλνει το μήνυμα ότι «επιχειρούμε σε όλο τον εναέριο χώρο μας. Είναι ελληνικός και γι΄αυτό ασκούμε το δικαίωμα μας χωρίς να πρέπει να ενοχλείται κανείς».

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης κατά την ομιλία του στην άσκηση Ηνίοχος 2019
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης κατά την ομιλία του στην άσκηση Ηνίοχος 2019 EUROKINISSI

Σχολιάζοντας την είδηση πως οι ΗΠΑ εξετάσουν το ενδεχόμενο να πουλήσουν τα αεροσκάφη F-35 σε νέες πέντε χώρες, μεταξύ αυτών, και στην Ελλάδα, ο κ. Αποστολάκης είπε: «Εμείς πέρα από την αναβάθμιση των F16 είμαστε και στη διαδικασία να επιλέξουμε το καινούργιο αεροπλάνο που θα έχει η Ελλάδα ώστε να μπούμε σιγά σιγά στη νέα γενιά αεροσκαφών. Η δήλωση που έγινε στο αμερικάνικο κογκρέσο βοηθάει σε αυτή την προοπτική. Θα το εξετάσουμε, όλες τις συνιστώσες, και θα δούμε τι θα γίνει».

Ηνίοχος 2019: Μαχητικό F-35 στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας
Ηνίοχος 2019: Μαχητικό F-35 στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας EUROKINISSI

Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που επιστρέφω στην Ανδραβίδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά για την άσκηση "ΗΝΙΟΧΟΣ". Θέλω να συγχαρώ τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την εντυπωσιακή εξέλιξη του "ΗΝΙΟΧΟΥ" αυτά τα χρόνια».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφερόμενος στην προοπτική να αγοράσει η Ελλάδα τα F-35 σημείωσε αρχικά πως η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θεωρεί την Ελλάδα έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο, προσθέτοντας πως η αναβάθμιση των F-16, που έχει ξεκινήσει, βοηθάει την Ελλάδα να περάσει από ένα αεροσκάφος τέταρτης γενιάς σε ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς και αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να αποκτήσει μελλοντικά η Ελλάδα τα F-35.

Από την Άσκηση
Από την Άσκηση "Ηνίοχος 2019" EUROKINISSI
Από την ασκηση
Από την ασκηση "Ηνίοχος 2019" στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας EUROKINISSI

Στην άσκηση, που ξεκίνησε τη Δευτέρα (1/4) και ολοκληρώνεται σήμερα, συμμετέχουν 77 αεροσκάφη ανάμεσα τους και έξι ιταλικά F-35, διάφοροι τύποι F-16, Φάντομ, Τορνέιντο, Μιράζ-2000, καθώς επίσης και εναέρια ραντάρ και τάνκερ.

Στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας βρέθηκαν για να παρακολουθήσουν την τελική φάση της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2019» σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, οι πρέσβεις των ΗΠΑ, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αντιπρόσωπος από την πρεσβεία της Ιταλίας και παρατηρητές από πολλές χώρες.

Άσκηση
Άσκηση "Ηνίοχος 2019" στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας - Αεροσκάφος F35 EUROKINISSI
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πάιατ, ΗΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ηνίοχος 2019: Μαχητικά πέταξαν πάνω από την Ακρόπολη

Ηνίοχος: Ο χάρτης της άσκησης που κάνει όλο το Αιγαίο πεδίο ασκήσεων

Μήνυμα στην Τουρκία: Πτήσεις F-35 σε Λήμνο, Σαμοθράκη και Έβρο

SHARE:

24Media Network