Πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας “Ύδρα” στην επιχείρηση “Ασπίδες” – Άνοιξε πυρ

Διαβάζεται σε 3'
Η φρεγάτα "Ύδρα"
Η φρεγάτα "Ύδρα" INTIME

H φρεγάτα “Ύδρα” στο πλαίσιο της επιχείρησης “Ασπίδες” κατάφερε να αναχαιτίσει δύο drones (UAVs) και να προστατέψει ένα εμπορικό πλοίο που δέχτηκε επίθεση.

Η φρεγάτα “Ύδρα” συμμετείχε τα ξημερώματα της Τετάρτης (13/3) σε επιχείρηση για την προστασία ενός εμπορικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν κοντά στην Υεμένη.

Ειδικότερα, η φρεγάτα ΥΔΡΑ, στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES κατάφερε να καταρρίψει δύο drones (UAVs) , σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, παρέχοντας με αυτό τον τρόπο προστασία σε εμπορικό πλοίο που έπλεε στην περιοχή. Τα drones που απειλούσαν το πλοίο απομακρύνθηκαν.

Η ενημέρωση αναφέρει συγκεκριμένα πως: «Την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 και πρωινές ώρες στον Κόλπο του Άντεν, η Φρεγάτα ΥΔΡΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον 2 Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, τα οποία απομακρύνθηκαν. Η Φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της».

Η Φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της.

Φρεγάτα "Ύδρα"
Φρεγάτα "Ύδρα" (EUROKINISSI/ΓΕΕΘΑ)

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα 11/3, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφτηκε τη φρεγάτα «Ύδρα», που βρίσκεται εν πλω στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της επιχείρησης EUNAVFOR ASPIDES.

Ο Νίκος Δένδιας στη φρεγάτα "Ύδρα"
Ο Νίκος Δένδιας στη φρεγάτα "Ύδρα" EUROKINISSI

Η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα» αποτελεί μέρος μιας ναυτικής ομάδας της ΕΕ στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες», η οποία συστάθηκε με στόχο στη διαφύλαξη της θαλάσσιας ασφάλειας και τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, ιδίως για τα εμπορικά πλοία, στην περιοχή όπου πολυάριθμες επιθέσεις των Χούθι έχουν ως στόχο διεθνή εμπορικά πλοία από τον Οκτώβριο του 2023.

Σημειώνεται πως η επιχείρηση είναι ενεργή κατά μήκος των κύριων θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας στα στενά Μπάαμπ αλ-Μαντάμπ και τα στενά του Χορμούζ, καθώς και στα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του ‘Αντεν, στην Αραβική Θάλασσα, στον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο.

Η επιχείρηση «Ασπίδες» συντονίζεται στενά με την επιχείρηση «Atalanta» για να συμβάλει στη θαλάσσια ασφάλεια στον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό και στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και με ομοϊδεάτες εταίρους που συμβάλλουν στη θαλάσσια ασφάλεια στην περιοχή δραστηριότητάς της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα