Συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας – ΝΑΤΟ σε στρατιωτικό επίπεδο, την Τρίτη στις Βρυξέλλες

Συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας – ΝΑΤΟ σε στρατιωτικό επίπεδο, την Τρίτη στις Βρυξέλλες
Οι σημαίες της Ελλάδας και του ΝΑΤΟ

Στόχος των νέων επαφών Ελλάδας-Τουρκίας είναι οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε ένα τεχνικό κείμενο με όρους απεμπλοκής των στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις Βρυξέλλες θα γίνει, αύριο, η συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και ΝΑΤΟ για να συνεχιστεί η συζήτηση ως προς τις προτάσεις του Γ.Γ. ΝΑΤΟ με τις ελληνικές παρατηρήσεις, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Ο στόχος είναι οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε ένα τεχνικό κείμενο αρχών. Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, για τις διπλωματικές κινήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα, η Ελλάδα συζήτησε μόνο για τεχνικούς όρους απεμπλοκής των στρατιωτικών δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι Έλληνας αξιωματικός μετέβη στο γραφείο του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ προκειμένου υποβάλει τα σχόλια της ελληνικής πλευράς επί των προτάσεων του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης.

Ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής ζήτησε από τον Έλληνα Αξιωματικό σειρά διευκρινήσεων επί των υποβληθέντων σχολίων.

Όπως υπογράμμιζαν διπλωματικές πηγές, δεν υπήρξε διάλογος με τον Τούρκο αξιωματικό. Επιπρόσθετα, η ελληνική πλευρά τόνιζε πως διακινούμενες, από την πλευρά Τουρκίας, αναφορές για “ανταλλαγή απόψεων” στο πλαίσιο “τεχνικών συζητήσεων” εντάσσονται στη διαρκή προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα προκειμένου να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων για τις παράνομες ενέργειές της.

Σε κάθε περίπτωση, η απόσυρση του Oruc Reis ήταν ένα θετικό “σήμα” για έναρξη τεχνικών συζητήσεων, κάτι που σημείωσε και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Βασική προϋπόθεση που θέτει η ελληνική πλευρά είναι η παύση των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας και το τέλος της προκλητικότητας στο Αιγαίο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα