Τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τις Οινούσες και το ΝΑ άκρο της Χίου

Τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τις Οινούσες και το ΝΑ άκρο της Χίου
Τουρκικό F16 AP Photo/Emrah Gurel

Τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν νέα υπέρπτηση πάνω από τις Οινούσσες, αλλά και το νοτιοανατολικό άκρο της Χίου. Αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

Ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τις Οινούσες στα 27.000 πόδια στις 14:57.

Ένα λεπτό αργότερα δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 που επίσης εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από το νοτιοανατολικό άκρο της Χίου στα 24.000 πόδια.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Θυμίζουμε πως την Κυριακή (3/5) ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 προχώρησε σε παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Συγκεκριμένα τα τουρκικά μαχητικά στις 11:38 πραγματοποίησαν υπέρπτηση στα 3500 πόδια πάνω από τις Οινούσσες παρενοχλώντας το ελικόπτερο, που μετέφερε την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, λίγο μετά την απογείωση του από το νησί .

Στη συνέχεια, στις 11:58, το ίδιο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι στα 1700 πόδια. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέπτονταν φυλάκια στην περιοχή ευθύνης των 96 ΑΔΤΕ (Οινούσσες), 79 ΑΔΤΕ (Αγαθονήσι) και 80 ΑΔΤΕ (Φαρμακονήσι) με τη συνοδεία επιτελών της ΑΣΔΕΝ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, ισχυρίστηκε ότι «δεν υπήρξε παρενόχληση» και ότι τα μαχητικά αεροσκάφη «πραγματοποιούσαν αναγνωριστική αποστολή». 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα