Αντί για μισθό... τρόφιμα και γάλα

Αντί για μισθό... τρόφιμα και γάλα

Την έντονη αντίδραση των εργαζομένων προκαλεί η απαίτηση της ιδιοκτήτριας εταιρείας των σούπερ μάρκετ "ΛΑΡΙΣΑ" να αλλάξει ο τρόπος μισθοδοσίας και μέρος του μισθού να χορηγείται σε τρόφιμα και άλλα είδη. Διαβάστε στο NEWS 247 τι καταγγέλλουν οι υπάλληλοι

Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που πλέον αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με τους εργοδότες να επιλέγουν το λουκέτο ως έσχατη λύση, ενώ άλλοι "επινοούν" εναλλακτικούς τρόπους, ώστε να αποφύγουν το μονόδρομο του οριστικού σφραγίσματος.

Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσεται αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Λάρισα, όπου αποφάσισε να προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο μισθοδοσίας στους υπαλλήλους της.

Να πληρώσει σε τρόφιμα και άλλα είδη διατροφής ή ροφημάτων το μισό μισθό του κάθε υπαλλήλου, προκειμένου να γλιτώσει την καταβολή ρευστού.

Και όπως ήταν φυσικό, η πρωτοβουλία αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους του εργατικού προσωπικού.

Σύμφωνα με επίσημες καταγγελίες του συλλόγου εργαζομένων, η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι "από το μήνα Νοέμβριο και στο εξής δεν θα γίνεται κατάθεση του ποσού της προκαταβολής, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά αντικαθίσταται από την δυνατότητα να κάνουν αγορές από τα καταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, έναντι της μισθοδοσίας τους με αποδείξεις.

Αναφέρει επίσης ότι το ύψος επί πιστώσει θα δύναται να φτάσει μέχρι και το ποσό της μηνιαίας αμοιβής τους".

Η επίσημη ανακοίνωση των εργαζομένων και η αντίστοιχη καταγγελία έχουν ως εξής:

"Ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν.Λάρισας καταγγέλλει την εργοδοσία της εταιρείας ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΛΑΡΙΣΑ ΑΒΕΕ για τον εκβιασμό και την τρομοκρατία που εξαπολύει στους εργαζόμενους, μέσα από την ανακοίνωση του Διοικητικού της Συμβουλίου στις 8/11/2011.

Στην εν λόγω ανακοίνωση η εταιρεία ανακοινώνει στους εργαζόμενους ότι από το μήνα Νοέμβριο και στο εξής δεν θα γίνεται κατάθεση του ποσού της προκαταβολής, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά αντικαθίσταται από την δυνατότητα να κάνουν αγορές από τα καταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, έναντι της μισθοδοσίας τους με αποδείξεις. Αναφέρει επίσης ότι το ύψος επί πιστώσει«θα δύναται να φτάσει μέχρι και το ποσό της μηνιαίας αμοιβής τους!

Η εργοδοσία επικαλείται την έλλειψη ρευστού και για να μην αναγκαστεί όπως λέει να απολύσει, ζητάει βοήθεια με εκβιαστικό τρόπο από τους εργαζόμενους για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό.

Προχωράει μάλιστα στο φακέλωμά τους τηρώντας αναλυτικές καταστάσεις με το ποσό των αγορών ανά εργαζόμενο που θα στέλνετε στο λογιστήριο μαζί με το παρουσιολόγιο, στο τέλος κάθε μήνα.

Είναι απαράδεκτο η εργοδοσία να βάζει χέρι στον προϋπολογισμό της κάθε οικογένειας, πόσο μάλλον σε τόσο δύσκολους καιρούς, που για να τα βγάλει πέρα το κάθε νοικοκυριό, μειώνει συνεχώς τα έξοδά του για βασικές ανάγκες, όπως και από τα ψώνια του μήνα από το σούπερ μάρκετ.

Οι επιχειρηματίες της συγκεκριμένης εταιρείας, όπως και οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, αυτοί που τις εργασιακές σχέσεις τις ελαστικοποιούν και τις τεντώνουν στα μέτρα τους, αυτοί που επί δεκαετίες θησαυρίζουν με τα εξοντωτικά ωράρια που επιβάλλουν στους εμποροϋπάλληλους, δίνοντας μισθούς πείνας, επικαλούνται τώρα τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν εξαιτίας της κρίσης στην αγορά και προσπαθούν να σπείρουν το φόβο.

Λες και όταν άνθιζε η κερδοφορία τους τα προηγούμενα χρόνια τα μοιράζονταν με τους εργαζόμενους Τόσα χρόνια αυτοί καρπώνονταν τον πλούτο που παράγουμε και τώρα μας ζητούν να μοιραστούμε την κρίση τους, να πληρώσουμε κι εμείς την χασούρα από τα κέρδη τους.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες για τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας.

Στόχος τους είναι η εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας, για να μπορούν να συνεχίσουν και μετά την κρίση την κερδοφορία τους στις πλάτες των εργαζομένων. Προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους δεν θα διστάσουν να αξιοποιήσουν τα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα που ψήφισαν όλες οι προηγούμενες και συνεχίζει η τωρινή κυβέρνηση του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) και να προωθήσουν την εκ περιτροπή εργασία, μειώσεις μισθών, την πλήρη κατάργηση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, την ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τις πρακτικές της εργοδοσίας, που έχοντας την στήριξη της κυβέρνησης και των κομμάτων της πλουτοκρατίας έχουν μετατρέψει σε γκέτο τους χώρους δουλειάς. Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους. Καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Να απαντήσουν με οργάνωση και συσπείρωση στο ταξικό Σωματείο του κλάδου, στο ΠΑΜΕ, με ταξικό αγώνα για τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας".

SHARE:

24Media Network