Αστυνομική επιχείρηση στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Προσαγωγές μετά από παρέμβαση από μέλη φοιτητικών συλλόγων

Ένταση έξω από την Πρυτανεία του Παναπιστημίου Αθυηνών την Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν φοιτητές προσπάθησαν να απελευθερώσουν άλλους φοιτητές που είχαν προσαχθεί από τους αστυνομικούς μετά την κατάληψη της Πρυτανείας νωρίτερα. 
Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών προκειμένου να προχωρήσει με τις προσαγωγές. Το κτίριο είχε αποκλειστεί από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις μετά την κατάληψη που έγινε λίγο μετά τις 10.30 από φοιτητές. Οι φοιτητές εισέβαλλαν στην Πρυτανεία την ώρα που ήταν σε εξέλιξη συνεδρίαση για θέματα του πανεπιστημίου. Οι φοιτητές εισέβαλλαν στην αίθουσα θέλοντας όπως λένε να ακουστεί η φωνή τους. Τότε κάποιος ειδοποίησε την αστυνομία και με εντολή εισαγγελέα το Πανεπιστήμιο έχει αποκλειστεί περιμετρικά από ΜΑΤ και αστυνομικούς της Ομάδας ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ.
(EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)
Ένταση έξω από την Πρυτανεία του Παναπιστημίου Αθυηνών την Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν φοιτητές προσπάθησαν να απελευθερώσουν άλλους φοιτητές που είχαν προσαχθεί από τους αστυνομικούς μετά την κατάληψη της Πρυτανείας νωρίτερα. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών προκειμένου να προχωρήσει με τις προσαγωγές. Το κτίριο είχε αποκλειστεί από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις μετά την κατάληψη που έγινε λίγο μετά τις 10.30 από φοιτητές. Οι φοιτητές εισέβαλλαν στην Πρυτανεία την ώρα που ήταν σε εξέλιξη συνεδρίαση για θέματα του πανεπιστημίου. Οι φοιτητές εισέβαλλαν στην αίθουσα θέλοντας όπως λένε να ακουστεί η φωνή τους. Τότε κάποιος ειδοποίησε την αστυνομία και με εντολή εισαγγελέα το Πανεπιστήμιο έχει αποκλειστεί περιμετρικά από ΜΑΤ και αστυνομικούς της Ομάδας ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Αστυνομική επιχείρηση στο πανεπιστήμιο Αθηνών μετά από κατάληψη από 150 άτομα φοιτητικών συλλόγων. Στο σημείο βρέθηκαν ΕΛΑΣ και πρύτανης (Pics + vids)

Αστυνομική επιχείρηση έλαβε χώρα μετά τις 11 το πρωί της Δευτέρας στο πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 150 φοιτητές του ΕΚΠΑ, πραγματοποίησαν κατάληψη - παρέμβαση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο σημείο βρέθηκαν άνδρες της ΕΛΑΣ και πρύτανης.

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών προσπάθησαν να εμποδίσουν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης. Βρέθηκαν μάλιστα στα Προπύλαια μετά από αποφάσεις των φοιτητικών τους συλλόγων για να διαμαρτυρηθούν για την εφαρμογή του Σχεδίου Αθηνά και την Πανεπιστημιακή φύλαξη,  σύμφωνα και με τη θεματολογία της Συγκλήτου.

Η επέμβαση της αστυνομίας έγινε μετά από καταγγελία καθηγήτριας που φυγαδεύτηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εκτεταμένη επέμβαση και στο εσωτερικό του κτιρίου της Πρυτανείας όπου βρίσκονταν φοιτητές και εργαζόμενοι, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 31 προσαγωγές. Το μεσημέρι της Δευτέρας, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Φοιτητές παρέμειναν για πολύ ώρα εγκλωβισμένοι μέσα στην Πρυτανεία ενώ κλούβες παρατάχθηκαν έξω από τον χώρο του Πανεπιστημίου φράζοντας την πρόσβαση σε αυτό.

Στο σημείο βρέθηκαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ (Κ. Μπάρκας και Β. Κατριβάνου) και δικηγόροι.  Στην πρυτανεία βρέθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Καταγγελία Μπάρκα για επίθεση εναντίον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Οι αστυνομικοί έριξαν χημικά και επιτέθηκαν στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως κατήγγειλε ο Κ. Μπάρκας "στο Κόκκινο". Οι αστυνομικοί, κατά την βίαιη επέμβαση στην Πρυτανεία, αψήφησαν τις εκκλήσεις των βουλευτών και προσήγαγαν τους φοιτητές μετά την ονομαστική καταγγελία καθηγήτριας - μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης.

Ανέβηκαν μάλιστα στο δεύτερο όροφο για να εντοπίσουν τους φοιτητές.

"Πήγαν να διαμαρτυρηθούν και να θέσουν τα αιτήματά τους. Απρόκλητα και χωρίς να συμβεί απολύτως τίποτα παρενέβη η αστυνομία και περικυκλώθηκε το πρώτο πανεπιστήμιο της χώρας από δυνάμεις καταστολής", δήλωσε διοικητικός υπάλληλος της Πρυτανείας που ήταν παρών στο συμβάν.

"Τα ΜΑΤ, το ξύλο, τα χημικά, και οι δεκάδες προσαγωγές, μεταξύ των οποίων και μέλη της Νεολαίας Συνασπισμού αποτελούν τη μόνη απάντηση της κυβέρνησης στις δίκαιες αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας", σχολιάζει η Νεολαία Συνασπισμού σε ανακοίνωσή της για την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκαν στην Πρυτανεία .

Οι φοιτητές έκαναν κάλεσμα σε συμπαράσταση στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών όπου έχουν μεταφερθεί οι προσαχθέντες.

Κάνουν λόγο για κατάφωρη παραβίαση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και του πανεπιστημιακού ασύλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

MAT στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

SHARE:

24Media Network