Europa League: Η Αταλάντα έβαλε τέλος στο αήττητο της Λεβερκούζεν με τρομερό Λούκμαν και σήκωσε την κούπα

Διαβάζεται σε 4'
Europa League: Η Αταλάντα έβαλε τέλος στο αήττητο της Λεβερκούζεν με τρομερό Λούκμαν και σήκωσε την κούπα
Associated Press

Η Αταλάντα με τον Αντεμόλα Λούκμαν να βρίσκεται στη ζώνη του λυκόφωτος κέρδισε με 3-0 τη αήττητη για 51 παιχνίδια Λεβερκούζεν και κατέκτησε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας της.

Τι και εάν η Λεβερκούζεν πήγε στον τελικό του Europa League με τον τίτλο του φαβορί και έχοντας πίσω της αήττητο σερί 51 αγώνων φέτος, η Αταλάντα είχε διαφορετική άποψη.

Όπως γράφει το SPORT24, οι Ιταλοί κέρδισαν κατά κράτος τους Γερμανούς με 3-0 χάρις στον μοναδικό σόου του σεληνιασμένου Αντεμόλα Λοούκμαν πανηγυρίζοντας τον πρώτο τους ευρωπαϊκό τίτλο και πρώτο μετά από 61 χρόνια.

Η Αταλάντα πήγε στα αποδυτήρια με το υπέρ της 2-0 χάρις στα τέρματα του Νιγηριανού επιθετικού, Λούκμαν, ο οποίος γίνεται ο πρώτος παίκτης που πετυχαίνει χατ τρικ σε τελικό Europa League ή Κυπέλλου UEFA, ενώ με μοναδική ενέργεια και άδειασμα του Ταπσόμπα στο 75 “κλείδωσε” το τρόπαιο για την ομάδα του Τζανπιέρο Γκασπερίνι.

Το ασφυκτικό πρέσινγκ και οι αποκομμένοι δημιουργοί

Τα πρώτα λεπτά του μεγάλου τελικού ήταν αναγνωριστικά, με τις δύο ομάδες να “δωρίζουν” πολλές φορές την μπάλα στους αντιπάλους τους.

Κυρίως αυτό το πρόβλημα το αντιμετώπισε η Λεβερκούζεν, η οποία δεν βρήκε σε κανένα σημείο του πρώτου ημιχρόνου τη λύση στο ασφυκτικό πρέσινγκ των Ιταλών.

Οι παίκτες της Αταλάντα παρατάχθηκαν με εμφανή τη διάθεσή τους να πιέσουν τους παίκτες κλειδιά της Λεβερκούζεν, καθώς χαλούσαν την κυκλοφορία της μπάλας στους Γερμανούς, κέρδιζαν μέτρα στο γήπεδο και ξεκινούσαν τις επιθέσεις του από το μισό της ομάδας του Τσάμπι Αλόνσο.

Αυτό είχε ως συνέπεια ο Τζάκα να χαμηλώνει για να σπάσει το high press της Αταλάντα, ενώ οι μικρές αποστάσεις που είχαν μεταξύ τους οι Ιταλοί και το γεγονός ότι ντούμπλαραν τόσο τον Βιρτς, όσο και τον Φρίμπονγκ δεν άφησαν περιθώρια στο να κινηθούν ελεύθεροι και να δημιουργήσουν οι βασικές απειλές του γερμανικού συλλόγου.

Η χαμένη προπονητική ταυτότητα του Αλόνσο και τα αμυντικά κενά

Ο Γκασπερίνι απέδειξε με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι αποτελεί μία προπονητική “αλεπού” των πάγκων, αφού διάβασε σε τακτικό επίπεδο το πλάνο του πρωτάρη Αλόνσο, το οποίο αποδόμησε πλήρως.

Χτύπησε τα αμυντικά κενά του Στάνισιτς από τη δεξιά πλευρά της Λεβερκούζεν, με τον Λούκμαν να κάνει το ματς της ζωής του.

Ο Νιγηριανός επιθετικός χτύπησε για πρώτη φορά στο 12′, εκμεταλλευόμενος τη στιγμή αδράνειας της άμυνας των Γερμανών, την καθυστερημένη αντίδραση του Στάνισιτς και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Κόβαρ.

Μετά από 14′ ο Νιγηριανός έκανε και πάλι αισθητή την παρουσία του, με θύμα αυτή τη φορά τον Τζάκα, τον οποίο εξέθεσε για να σημαδέψει με δεξί σουτ την αριστερή γωνία του τερματοφύλακα των Γερμανών

Ανούσια κατοχή με μηδέν απειλή

Στο δεύτερο ημίχρονο τα πράγματα άλλαξαν. Η Αταλάντα έδωσε περισσότερο χώρο στη Λεβερκούζεν, περίμενε στο δικό της, παραχώρησε την πρωτοβουλία των κινήσεων στην ομάδα του Τσάμπι Αλόνσο, με τους παίκτες της ωστόσο να τα έχουν χαμένα μένοντας πολύ μακριά από τα στάνταρ απόδοσής τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο τερματοφύλακας της Αταλάντα δεν πιέστηκε σχεδόν καθόλου, ούτε χρειάστηκε να επέμβει.

Με το ματς “σβησμένο” και τους ποδοσφαιριστές της Λεβερκούζεν να μην μπορούν να κάμψουν την άμυνα της Αταλάντα και να βρουν τους χώρους δράσης που ήθελαν, ο Λούκμαν με υποδειγματική αντεπίθεση ολοκλήρωσε με συνοπτικές διαδικασίες τον τελικό.

Στο 75′ ήταν σειρά του Ταπσόμπα να γίνει έρμαιο στις ορέξεις του Νιγηριανού σόουμαν της Αταλάντα. Ο Λούκμαν με μία υπέροχη προσποίηση άδειασε τον αμυντικό της Λεβερκούζεν και έστειλε την μπάλα να αναπαυθεί για τρίτη φορά στα δίχτυα του Κόβαρ.

Στα εναπομείναντα 15′ της κανονικής διάρκειας και τα 4′ των καθυστερήσεων δεν άλλαξε κάτι, με τον ιταλικό σύλλογο να γίνεται ο 30ος που κατακτά το Europa League/Κύπελλο UEFA.

Αταλάντα (Γκασπερίνι): Μούσο, Τζιμσίτι, Χίεν, Κολάσινατς (46′ Σκαλβίνι), Τζαπακόστα (84′ Χάτεμπουρ), Έντερσον, Κοπμάινερς, Ρουτζέρι (90+2′ Τολόι), Ντε Κετελάρε (57′ Πάσαλιτς), Λούκμαν, Σκαμάκα (84′ Τουρέ)

Λεβερκούζεν (Αλόνσο): Κόβαρ, Στάνισιτς (46′ Μπονιφάς), Τα, Ταπσόμπα, Φρίμπονγκ (81′ Τέλα), Τζάκα, Παλάσιος (68′ Άντριχ), Ιντσάπιε, Βιρτς (81 Σικ), Γκριμάλδο (68′ Χλόζεκ), Αντλί

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα