Γιατί η μισή εθνική Κορέας είναι Kim και Hwang

Γιατί η μισή εθνική Κορέας είναι Kim και Hwang
Η 11αδα της Κορέας που παρατάχθηκε στο παιχνίδι της Δευτέρας 28/11 με την Γκάνα, έχει πέντε Κim και δυο Hwang. AP Photo/Lee Jin-man

Οι έξι Kim και οι τρεις Hwang της εθνικής Κορέας που παίζει στο Παγκόσμιο Κύπελλο, δεν είναι συγγενείς. Πώς προέκυψαν αυτά τα επίθετα και γιατί οι μισοί Κορεάτες μοιράζονται τρία (Kim, Lee, Park).

Αν καθίσετε να μετρήσετε τα επίθετα που υπάρχουν στην Ελλάδα, κάποια στιγμή -λογικά- θα χάσετε το μέτρημα. Πράγμα που είναι λογικό. Και συμβαίνει παντού στον κόσμο. Ή σχεδόν παντού.

Στην Κορέα, το 2015 μέτρησαν 286 διαφορετικά επίθετα, σε πληθυσμό 51 και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων. Δεν θα λέγατε πως υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Θα βοηθήσει το γεγονός ότι στην Ιαπωνία υπάρχουν 100.000 επίθετα.

Για αυτό και στην ομάδα που εκπροσωπεί το έθνος στo World Cup, έξι έχουν το επίθετο Kim και τρεις το Hwang.

Τα κυρίαρχα επώνυμα στην Κορέα (πιάνουν το 42.8% του λαού) είναι τρία και όλα έχουν ένα γράμμα -στη γλώσσα τους. Ποια είναι; Ιδού.

  • Kim (10.689.967 άνθρωποι -20.6%, δηλαδή 1 στους 5)
  • Lee (14.1%)
  • Park (8.1%)

Στη λίστα ψηλά βρίσκονται και τα Choi, Jung, Kang, Jo, Yoon, Jang και Im.

To Ηwang το ‘χει το 1.4% του πληθυσμού.

Σε αναλογία, στις ΗΠΑ το πιο κοινό επίθετο είναι το Smith και το έχουν 2.4 εκατομμύρια άνθρωποι που αντιστοιχούν στο 0.73% του πληθυσμού. Μαζί τα τρία κυρίαρχα επώνυμα (Smith, Johnson και Williams), ‘πιάνουν’ το 1.6%.

Πού χάθηκε η συγγένεια

Μολονότι προκαλεί μια κάποια σύγχυση, όσοι έχουν το ίδιο επίθετο στην Κορέα δεν έχουν και κάποιον -έστω μακρινό- βαθμό συγγένειας.

Οι πρώτοι πληθυσμοί της γωνιάς αυτής της Γης ζούσαν σε δυο βασίλεια: το Gaya και το Silla. Αμφότερα είχαν βασιλιά που λεγόταν Kim -με το συγκεκριμένο επίθετο να γίνεται σύμβολο status από τότε.

Όταν έγιναν ένα, βασιλιάς ήταν ο Kim Bopmin.

Εκείνες τις εποχές (και μέχρι τους τελευταίους αιώνες) δεν είχαν όλοι οι πολίτες επίθετα. Μόνο τα εξέχοντα μέλη -των βασιλικών και των μελών της ανώτερης τάξης.

Αυτοί που ήταν στο χαμηλότερο κομμάτι της πυραμίδας (πχ σκλάβοι) δεν είχαν καν ονόματα. Απέκτησαν επίθετα προς το τέλος της περιόδου Joseon. Δηλαδή, της τελευταίας δυναστείας της χώρας που διήρκεσε πάνω από 500 χρόνια (αντικαταστάθηκε από την Αυτοκρατορία της Κορέας, το 1897).

Οι τρόποι που έπαιρναν οι Κορεάτες το επίθετο τους, ήταν τρεις.

  1. Ως δώρο (το απένειμαν κυρίως οι βασιλείς της δυναστείας Goryeo -918 έως 1392-, ως χάρη στους πιο κοντινούς του ανθρώπους. Ήταν το Hwang)
  2. Με εμφάνιση στα βιβλία γενεαλογίας (επρόκειτο για σπάνιες περιπτώσεις -με τους ιστορικούς να διαψεύδουν το μύθο που ήθελε πολλούς να αγόρασαν την είσοδο τους σε αυτό το βιβλίο, πριν τον 20ο αιώνα).
  3. Με την απογραφή (αυτή είναι η πιο εύκολη και πιο πολυχρησιμοποιημένη μέθοδος, καθώς απογραφή γίνεται κάθε τριετία).

Στα τελευταία χρόνια της περιόδου Joseon εξαφανίστηκε το σύστημα με τις ‘φατριές’ και τότε οι ‘κοινοί πολίτες’ -ακόμα και οι σκλάβοι- άρχισαν να αποκτούν επίθετα. Διάλεγαν κάποια από τα ήδη υπάρχοντα. Δηλαδή, Kim, Lee και Park.

Έτσι κάθε επίθετο απέκτησε τόσα μέλη, που η συντριπτική πλειοψηφία δεν συνδεόταν πια, δια αίματος. 

Το σύστημα με τις ‘τάξεις’ τελείωσε το 1894. Έκτοτε τα υψηλού κύρους επίθετα, είναι διαθέσιμα σε όλους.

Το Kim συνέχισε να κυριαρχεί και ο λόγος είναι γιατί σημαίνει ‘χρυσός’. Ήταν και το επίθετο βασιλέων και αποπνέει μια αίγλη. Εν τούτοις, υπάρχουν 16 διαφορετικές οικογένειες (σόγια), στις οποίες ‘χωρίζονται’.

Aυτές έχουν να κάνουν με διαφορετικές περιοχές της χώρας. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τα άλλα -κοινά- επίθετα. Αλλά και πάλι δεν είναι εγγυημένη η συγγένεια, αφού μια περιοχή μπορεί να έχει περισσότερες από μια οικογένειες με το ίδιο όνομα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα