Η Λία Τόμας προσέφυγε στο CAS για τον αποκλεισμό των transgender αθλητών

Διαβάζεται σε 2'
Η Λία Τόμας προσέφυγε στο CAS για τον αποκλεισμό των transgender αθλητών
Η Λία Τόμας διεκδικεί το δικαίωμα συμμετοχής των transgenders στις διοργανώσεις της κολύμβησης, στο CAS. AP Photo Josh Reynolds,

Λίγους μήνες μετά τη νίκη της Λία Τόμας στο κολεγιακό πρωτάθλημα, άλλαξαν οι κανονισμοί στην κολύμβηση και αποκλείστηκαν οι transgenders. Η 25χρονη διεκδικεί την ανατροπή στο CAS.

Η Λία Τόμας έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο πριν δυο χρόνια, όταν έγινε η πρώτη transgender αθλήτρια που κατέκτησε τίτλο του κολεγιακό πρωτάθλημα (NCAA). Ήταν στα 450 μέτρα ελεύθερο, στην κολύμβηση.

Δεν είχαν συμπληρωθεί τρία χρόνια από την αρχή της μετάβασης της. Στις οργανώσεις ανδρών, ήταν στην 65η θέση στο ίδιο αγώνισμα.

Πολλοί την κατηγόρησαν πως έκανε τη μετάβαση, για να ισχυροποιήσει τη θέση της στο άθλημα της. Ήταν τόσοι που η ίδια αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι «την έκανα για να είμαι ευτυχισμένη, να είμαι αληθινή με τον εαυτό μου».

Η νίκη της προκάλεσε ουκ ολίγες αντιδράσεις που είχαν ως συνέπεια την αλλαγή των κανονισμών από τη World Aquatics τρεις μήνες μετά την κυριαρχία της Τόμας.

Έκτοτε απαγορεύεται η συμμετοχή στην κατηγορία γυναικών κορυφαίων διοργανώσεων «σε όποιον έχει περάσει το όποιο στάδιο της ανδρικής εφηβείας».

Έως τότε οι transgenders μπορούσαν να αγωνίζονται, εφόσον μείωναν τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους.

Στο επιστημονικό έγγραφο που επικαλείται η Ομοσπονδία ως προς την αλλαγή των κανονισμών, αναφέρεται ότι κολυμβήτριες όπως η Τόμας «διατηρούν σημαντικά φυσικά πλεονεκτήματα -σε αντοχή, δύναμη, ταχύτητα, δύναμη και μέγεθος πνευμόνων- από την ανδρική εφηβεία, ακόμη και μετά τη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης τους μέσω φαρμακευτικής αγωγής».

Έγινε η δέσμευση πως θα δημιουργηθεί μια ‘ανοιχτή’ κατηγορία, για αθλητές και αθλήτριες «σαν την Τόμας».

Η ΤΟΜΑΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ

Η Τelegraph αποκάλυψε πως η 25χρονη κολυμβήτρια προσέλαβε δικηγορική εταιρεία, ώστε να προσφύγει στο διαιτητικό δικαστήριο για τον αθλητισμό (CAS) στην Ελβετία.

Η έφεση έχει κατατεθεί ήδη, ενώ τον Σεπτέμβριο εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο δικαστήριο οι αντίδικοι.

Η World Aquatics ζήτησε να αποσυρθεί η υπόθεση, επειδή δεν η Τόμας δεν επηρεάζεται επί του παρόντος από τους κανόνες της (δεν είναι αθλήτρια της USA Swimming. αναγνωρισμένου σωματείου-μέλους της ομοσπονδίας).

Ακόμα και αν εκδικαστεί η υπόθεση, δύσκολα θα συμβεί αυτό πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες που ήταν ο στόχος της Τόμας, η οποία σπουδάζει νομική, με επίκεντρο τα πολιτικά δικαιώματα και το δίκαιο δημοσίου συμφέροντος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα