Ντόρτμουντ: Η συμφωνία με κατασκευαστή όπλων που επισκίασε τον τελικό του Champions League

Διαβάζεται σε 5'
Οι παίκτες της Ντόρτμουντ μετά την ήττα από τη Ρεάλ
Οι παίκτες της Ντόρτμουντ μετά την ήττα από τη Ρεάλ AP

Η συμφωνία της Ντόρτμουντ με μεγαλέμπορο όπλων για χορηγία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις πριν από το μεγάλο παιχνίδι του τελικού του Champions League

Δύσκολη νύχτα για τη γερμανική εταιρεία κατασκευής όπλων Rheinmetall, καθώς ο κορυφαίος ποδοσφαιρικός σύλλογος της Μπορούσια Ντόρτμουντ στη Γερμανία -που πρόσφατα χρηματοδοτήθηκε από τον κολοσσό στο εμπόριο όπλων, σε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία που αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα- έχασε τον τελικό του Champions League από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 2-0.

Η χορηγία αυτή προκάλεσε έντονη δημόσια συζήτηση σχετικά με το “πέρασμα” της βιομηχανίας όπλων στο mainstream, σε μια χώρα που εξακολουθεί να φέρει βαριά στις πλάτες της την κληρονομιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τα στρατιωτικά θέματα να εξακολουθούν να αποτελούν ταμπού σε πολλές περιπτώσεις, όπως σημειώνει το Politico.

Ο υπουργός Οικονομίας των Πρασίνων και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ αναγνώρισε ότι η συμφωνία ήταν «ασυνήθιστη», αλλά αντανακλά την πραγματικότητα ενός «διαφορετικού, πιο απειλητικού κόσμου», όπου εταιρείες όπως η Rheinmetall έχουν αποκτήσει εξέχουσα θέση ως προμηθευτές όπλων στην Ουκρανία, όπου το Κίεβο χρησιμοποιεί δυτικά πυρομαχικά για να αποκρούσει την επίθεση που εξαπολύει στα εδάφη της ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η συμφωνία Ντόρτμουντ – Rheinmetall, αξίας εκατομμυρίων ευρώ για τρία χρόνια, προβλέπει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία όπλων θα μπορεί να αναρτά μηνύματα μάρκετινγκ σε όλο το γήπεδο της Ντόρτμουντ, αν και όχι ακόμη στην πολυπόθητη θέση μπροστά από τη φανέλα που μπαίνει συνήθως το εταιρικό λογότυπο.

Σε δήλωση που πραγματοποίησε για να ανακοινώσει τη συμφωνία την Τετάρτη (29/05), ο πρόεδρος της Μπορούσια Ντόρτμουντ Χανς-Γιόαχιμ Βάτσκε δήλωσε ότι ο σύλλογος «ανοίγει διάλογο» για τη συνεργασία του με έναν κατασκευαστή όπλων, αλλά υπερασπίστηκε τη συμφωνία υποστηρίζοντας ότι στη σημερινή πραγματικότητα του πολέμου στην Ευρώπη, «η ασφάλεια και η άμυνα αποτελούν θεμελιώδεις ακρογωνιαίους λίθους της δημοκρατίας μας».

Σφοδρές αντιδράσεις για τη συμφωνία πριν τον μεγάλο τελικό

Όμως από την πλευρά τους, πολλοί οπαδοί της Ντόρτμουντ εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι ο κώδικας δεοντολογίας του συλλόγου περιλαμβάνει τη δέσμευση για μια κοινωνία χωρίς βία, όπως αναφέρει η γερμανική DW.

Μια ανάρτηση σε ιστοσελίδα οπαδών της Ντόρτμουντ Schwatzgelb.de, κατακεραύνωσε τον σύλλογο για την έλλειψη διαφάνειας και διερωτήθηκε: «Η ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας δεν είναι δουλειά της πολιτικής, και όχι ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου;».

Σε δηλώσεις του, τις οποίες μετέδωσε η Welt, ο εκπρόσωπος του Κόμματος της Αριστεράς στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ο Sascha Wagner σημείωσε ότι «ο αθλητισμός υποτίθεται ότι ενώνει τους ανθρώπους και τα έθνη» και ότι μια εταιρεία όπως η Rheinmetall, η οποία είναι «εν μέρει υπεύθυνη για … τα δεινά και τους θανάτους που προκαλούνται από την παραγωγή όπλων», δεν θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο στον αθλητισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι -αν και δεν πραγματοποίησε κάποια δήλωση για τη Rheinmetall- και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας και νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρακολούθησε, σε μια ασυνήθιστη για εκείνη κίνηση, τον αγώνα στη Μαδρίτη μαζί με τον ηγέτη του ισπανικού συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Αλμπέρτο Νούνιεθ Φέιχο, καθώς προσπαθεί να δικτυωθεί στην Ισπανία, σε μια προσπάθεια να κλειδώσει τις 361 ψήφους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πού στοχεύει η Rheinmetall

Για την Rheinmetall, η συμφωνία με τη Ντόρτμουντ είναι απλώς ένα πρώτο βήμα προς την άρση του “ταμπού” στην πώληση όπλων. Η ενέργεια αυτή ενισχύεται από τη ζήτηση – ρεκόρ από πλευράς των δυτικών συμμάχων για όπλα που μπορούν να στείλουν στην Ουκρανία – και για να αναπληρώσουν τα μειούμενα εθνικά σιλό. Η κατασκευάστρια εταιρεία όπλων με έδρα το Ντίσελντορφ στοχεύει να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός πυρομαχικών πυροβολικού στον κόσμο φέτος, καθώς προσπαθεί να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση, ιδίως στην Ευρώπη.

Τα εκατομμύρια ευρώ που φέρεται να αξίζει η συμφωνία χορηγίας είναι μόλις ένα μέρος των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ που εκτιμούν αξιωματούχοι της εταιρείας ότι εισπράττει η Rheinmetall από το ειδικό ταμείο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ της γερμανικής κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό της Bundeswehr μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και από τις επιδοτήσεις ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε η ΕΕ για να βοηθήσει στην ταχύτερη δυνατή αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών.

Η διάθεση μέρους των εσόδων αυτών σε συμφωνίες χορηγίας για μια ομάδα που παίζει τους αγώνες της σε ένα γήπεδο μόλις 45 λεπτά με το αυτοκίνητο από την έδρα της Rheinmetall θα βοηθήσει ενδεχομένως να μετατραπεί η κατασκευάστρια εταιρεία τεθωρακισμένων οχημάτων και βλημάτων σε ένα οικείο και αποδεκτό όνομα.

Η τοποθέτηση του οδοντωτού μπλε λογότυπου της Rheinmetall στους τοίχους των γηπέδων που φιλοξενούν αγώνες στο υψηλότερο επίπεδο του πιο δημοφιλούς αθλήματος στον κόσμο αποσκοπεί στο να καταστήσει τη Rheinmetall «πιο γνωστή διεθνώς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Armin Papperger, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του θα πρέπει να είναι γνωστή τόσο ως βαρέων βαρών της αμυντικής βιομηχανίας όσο και «ως κινητήριος μοχλός βιομηχανικών καινοτομιών στις πολιτικές αγορές».

Η συμφωνία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας να αποκτήσει αξιοπιστία, καθώς τα στελέχη αναζητούν νέα πρόσβαση στις εμπορικές αγορές χρηματοδότησης και προσπαθούν να απορροφήσουν περισσότερη δημόσια χρηματοδότηση για την επέκταση των ερευνητικών εγκαταστάσεων και της παραγωγικής ικανότητας των εργοστασίων.

Αλλά δεν είναι η πρώτη αμφιλεγόμενη συμφωνία χορηγίας στην πρόσφατη ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου. Ο μεγαλύτερος τοπικός αντίπαλος της Ντόρτμουντ, η Σάλκε, χρηματοδοτήθηκε για μια δεκαετία και πλέον από τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom μέχρι την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα