Ο Ουσμάνοφ δώρισε ντοκουμέντο αξίας 8,8 εκατ. δολαρίων στο Ολυμπιακό Μουσείο

Ο Ουσμάνοφ δώρισε ντοκουμέντο αξίας 8,8 εκατ. δολαρίων στο Ολυμπιακό Μουσείο
Ο Ουσμάνοφ με τον Πούτιν Alexei Druzhinin/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ο Ρώσος κροίσος Αλισέρ Ουσμάνοφ πλειοδότησε για την αγορά του αυθεντικού μανιφέστο για τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, δωρίζοντάς το στο Μουσείο της Λωζάνης.

Το Ολυμπιακό Μουσείο εδρεύει στη Λωζάνη της Ελβετίας και φιλοξενεί μόνιμα και προσωρινά εκθέματα σχετικά με τον αθλητισμό και το Ολυμπιακό κίνημα. Εδώ και λίγο καιρό όμως μπορεί να υπερηφανεύεται πως διαθέτει κάτι που του έλειπε τόσο καιρό, ένα σπάνιο κειμήλιο που η τύχη του αγνοείτο για πάνω από έναν αιώνα.

Όπως αναφέρει το Sport24.gr, πρόκειται για ένα αυθεντικό μανιφέστο του 1892, ένα έγγραφο 14 σελίδων που είχε γραφτεί ενόψει των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Αθήνα, με τον Αλισέρ Ουσμάνοφ να το αποκτάει πλειδοτώντας σε σχετική δημοπρασία και να το δωρίζει στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, που είναι επίσης ο πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας ξιφασκίας, αγόρασε το έγγραφο που έχει την υπογραφή του ιδρυτή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Πιερ ντε Κουμπερτέν και το οποίο κηρύσσει ουσιαστικά την αναγέννηση των Αγώνων στην αρχαία Ελλάδα, με τη δημοπρασία να γίνεται στην Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο του 2019 και τον Ουσμάνοφ να το αποκτά έναντι 8,8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στη δημοπρασία είχαν πάρει μέρος άλλοι δύο υποψήφιοι αγοραστές με αποτέλεσμα η τιμή να εκτοξευτεί από το 1 εκατομμύριο στα 8,8 εκατομμύρια δολάρια, με τον Ουσμάνοφ να αναδεικνύεται νικητής και την αποκάλυψη του ονόματός του να γίνεται την Δευτέρα (10/2).

“Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες της ιστορίας. Γινόμαστε μάρτυρες ενός ιστορικού ντοκουμέντου, το χειρόγραφο του λόγου που έθεσε τις φιλοσοφικές βάσεις του Ολυμπιακού Κινήματος.

Επιπλέον, γινόμαστε μάρτυρες μίας ιστορικής στιγμής, όπου αυτό το χειρόγραφο επιστρέφει στο Ολυμπιακό σπίτι του, το μέρος που ανήκει”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, στο πλαίσιο εκδήλωσης που έλαβε χώρα στη Λωζάνη.

Από την πλευρά του ο Ουσμάνοφ, που κατείχε το 30% των μετοχών της Άρσεναλ μέχρι το 2018 και τον Ιανουάριο του 2020 απέκτησε τα εμπορικά δικαιώματα του γηπέδου της Έβερτον έναντι 30 εκατομμυρίων λιρών, τόνισε πως το έγγραφο έπρεπε να επιστρέψει σπίτι του.

“Αυτό το χειρόγραφο είναι το μανιφέστο για τους μοντέρνους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πιστεύω πως το Ολυμπιακό Μουσείο είναι το πιο ενδεδειγμένο μέρος για να φυλάει αυτό το ανεκτίμητο έγγραφο”, είπε μεταξύ άλλων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα