Ολυμπιακοί Αγώνες: Όσα έγιναν στην τελετή έναρξης στο Τόκιο

Ολυμπιακοί Αγώνες: Όσα έγιναν στην τελετή έναρξης στο Τόκιο
Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο 2021 Kiichiro Sato/AP Photo

Μετά από έναν χρόνο αναβολής και εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν. Πραγματοποιήθηκε η εντυπωσιακή Τελετή Έναρξης στο Τόκιο.

Ολοκληρώθηκε η φαντασμαγορική και υψηλών προδιαγραφών Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων που φέτος διεξάγονται στο Τόκιο της Ιαπωνίας.

Με καθυστέρηση ενός χρόνου, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε τελικά στο Νέο Εθνικό Στάδιο του Τόκιο και υποδέχθηκε τη 32η διοργάνωση της κορυφαίας αθλητικής γιορτής.

Αλλιώτικη η φετινή διοργάνωση

Προσαρμοσμένη εντελώς στα νέα δεδομένα που έχει φέρει στις ζωές όλων η πανδημία της Covid-19 και σε κάθε περίπτωση «απλούστερη και πιο νηφάλια» από τις προηγούμενες διοργανώσεις, η τελετή ξεκίνησε στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) το μεσημέρι της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε στις 17:30 το απόγευμα, παρουσία του αυτοκράτορα Ναρουχίτο, Επίτιμου Προέδρου των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, ο οποίος ενσαρκώνει μια σημαντική συμβολική μορφή στην χώρα.

Το 1998, ο πατέρας του, Ακιχίτο, είχε κηρύξει την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Ναγκάνο, ενώ ο παππούς του, Χιροχίτο των προηγούμενων θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που φιλοξένησε η ιαπωνική πρωτεύουσα, το 1964, αλλά και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σαπόρο, το 1972.

Η τελετή έναρξης, που συνήθως περιλαμβάνει μια σκηνή γεμάτη με διασημότητες, ήταν σιωπηλή, με λιγότερους από 1.000 ανθρώπους που παρευρέθηκαν, με αυστηρούς κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Έστω κι έτσι, η Τελετή Έναρξης σηματοδότησε την ενότητα του κόσμου, στέλνοντας ένα μήνυμα Ειρήνης, αλληλεγγύης και ελπίδας, που μεταφέρθηκε σε ένα κοινό εκατοντάδων εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο που παρακολούθησαν την έναρξη της μεγαλύτερης παράστασης στον αθλητισμό, μέσα από τις τηλεοράσεις του.

Το εναρκτήριο βίντεο που παρουσιάστηκε στο στάδιο ανακεφαλαίωσε την πορεία της Ιαπωνίας στους Αγώνες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο κόσμος, από την επιλογή της ιαπωνικής πρωτεύουσας ως οικοδέσποινας στις 8 Σεπτεμβρίου 2013.

Η πανδημία που άλλαξε τη ζωή μας

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της τελετής, η ιαπωνική σημαία μπήκε στο στάδιο και μεταφέρθηκε από αθλητές, εκ των οποίων ο ένας με αναπηρία, αλλά και μία εργαζόμενη στον υγειονομικό τομέα της Ιαπωνίας, δίνοντας έτσι έναν συμβολικό χαρακτήρα της μάχης κατά της πανδημίας.

Έπαρση της ιαπωνικής σημαίας 2021 Dylan Martinez/Pool Photo via AP


Από το πρώτο μέρος της Τελετής Έναρξης δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά η αναφορά στην πανδημία του κορονοϊού, η οποία επηρέασε μεταξύ άλλων και τους αθλητές σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ έγινε μια συμβολική απεικόνιση της προσπάθειας των αθλητών να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να δώσουν το “παρών” στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους Ισραηλινούς αθλητές που σκοτώθηκαν από τρομοκράτες, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972 στο Μόναχο. Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των οικογενειών των έντεκα θυμάτων, το οποίο ως τώρα η ΔΟΕ είχε αρνηθεί να ικανοποιήσει.

Ένα μέρος επίσης της τελετής ήταν αφιερωμένο και στα θύματα του σεισμού και του τσουνάμι του 2011 που οδήγησαν στην πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα και άφησαν πίσω τους, σχεδόν 18.500 νεκρούς, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όσων έχουν χαθεί.

Στιγμιότυπο από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο 2021 Ashley Landis/AP Photo


Αξίζει να σημειωθεί πως στον ολυμπιακό όρκο, για πρώτη φορά στην ιστορία, οι αθλητές ορκίστηκαν τη δέσμευσή τους για ένταξη, αρμονία, για ισότητα ενάντια στις διακρίσεις.

Μετά από ένα εντυπωσιακό show, οι Ολυμπιακοί κύκλοι σχηματίστηκαν σε μια ξύλινη κατασκευή που έχει κατασκευαστεί από δέντρα που φυτεύτηκαν στους Αγώνες του Τόκιο το 1964, δίνοντας έτσι το σύνθημα για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο.

Οι Ολυμπιακοί Κύκλοι 2021 Petr David Josek/AP Photo


Πρώτη στην παρέλαση η ελληνική αποστολή

Αμέσως μετά, ξεκίνησε η παρέλαση των Εθνικών Ομάδων με την ελληνική αποστολή να κάνει πρώτη την εμφάνισή της και την Άννα Κορακάκη και τον Λευτέρη Πετρούνια να ηγούνται αυτής, κρατώντας την ελληνική σημαία. Αξίζει να σημειωθεί πως η κάθε χώρα έχει δυο σημαιοφόρους, έναν άνδρα και μια γυναίκα για λόγους ισότητας των δυο φύλων, όπως αποφάσισε η ΔΟΕ.

Η ελληνική αποστολή ανοίγει την παρέλαση των ομάδων στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο 2021 David J. Phillip/AP Photos

Ούσα η χώρα στην οποία γεννήθηκε η ιδέα των αγώνων, η Ελλάδα τήρησε την παράδοση, με την αποστολή της χώρας – αποτελούμενη από 83 αθλητές- να εισέρχεται πρώτη στο στάδιο, όπως σε κάθε διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μάλιστα, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, έστειλε το δικό του μήνυμα για τους αθλητές της χώρας μας.

Συγκίνηση και ανείπωτη περηφάνια. Η Ελλάδα, η σημαία μας, η Εθνική μας Αποστολή ανοίγει, όπως πάντοτε ως «μητέρα» του Ολυμπισμού, την παρέλαση των χωρών στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκυο. Η Άννα Κορακάκη και ο Λευτέρης Πετρούνιας, μαζί με τους υπόλοιπους Πρωταθλητές μας και τους συνοδούς καταχειροκροτούνται από τους επισήμους στο Στάδιο, καθώς θεατές δεν επιτρέπονται λόγω της πανδημίας. Οι 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με τα τόσα ποικίλα και πανανθρώπινα μηνύματα, άρχισαν. Πάμε Ελλάδα, πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η άβολη στιγμή της Ρωσίας

Πέρα από τις πρωτότυπες ενέργειες και την βαθιά συγκίνηση που επικρατούσαν στην τελετή έναρξης, υπήρξε και μία αρκετά άβολη στιγμή όταν ήρθε η σειρά της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, η αποστολή της Ρωσίας εισήλθε στο γήπεδο για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο χωρίς σημαία λόγω της σχετικής τιμωρίας που της έχει επιβληθεί από την ΔΟΕ λόγω του σκανδάλου ντόπινγκ που ξέσπασε πριν μερικά χρόνια.

Οι απαγορεύσεις επιβλήθηκαν στην χώρα είχαν ως αποτέλεσμα οι αθλητές των Ρώσων να κατεβαίνουν ως ανεξάρτητοι. Η απόφαση του CAS από τον Δεκέμβριο του 2020 απαγορεύει τη χρήση ονομασίας, σημαίας, εθνικού ύμνου, άλλων εθνικών συμβόλων στην αποστολή της χώρας στο Τόκιο (ακόμα και στις εμφανίσεις), κάτι που οδήγησε σε αυτή την άβολη στιγμή.

Η αποστολή που βρίσκεται στην Ιαπωνία έχει την ονομασία “ΡΟΕ”, από το Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή, και όχι Ρωσία, ενώ φέρει και το έμβλημα της ΡΟΕ αντί σημαίας.

Πυροτεχνήματα, χρώματα και θετική διάθεση

Γενικότερα, λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης φέτος λόγω κορονοϊού, η διοργανώτρια χώρα αλλά και οι υπόλοιπες προσπάθησαν να δώσουν ζωντάνια με άλλους τρόπους στην τελετή έναρξης.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας του Καναδά φορούσαν σήματα στο χρώμα του ουράνιου τόξου, το σύμβολο της κοινότητας των ΛΟΑΤKI, στα ομοιόμορφα μπουφάν τους. Οι Αγώνες ξεκίνησαν με πυροτεχνήματα που φώτισαν ένα άδειο γήπεδο, αλλά και με μια στιγμή απόλυτης σιωπής για να τιμήσουν όσους έχασαν τη μάχη από την Covid-19.

Έχοντας το πνεύμα της ιαπωνικής παράδοσης, παρουσίασαν ξύλινα Ολυμπιακά δαχτυλίδια, συνδέοντας έτσι το παρόν με το παρελθόν, τους Αγώνες του 2020 με εκείνους του 1964. Ένας πολύ μικρότερος αριθμός αθλητών, περίπου 20 ανά έθνος, βάδισε στην παρέλαση των αποστολών, με πολλούς αθλητές να φτάνουν στο Τόκιο λίγο πριν από τους αγώνες τους και αναμένεται να φύγουν λίγο μετά για να αποφύγουν μόλυνση Covid-19.

Οι αντιπροσωπείες προσπάθησαν το καλύτερό τους για να ζωντανέψουν τη διάθεση, κουνώντας τις εθνικές τους σημαίες. Τα μέλη της Ουγκάντα, φορώντας λαμπερές παραδοσιακές φορεσιές, χόρεψαν στη διάρκεια της παρέλασης, ενώ η αντιπροσωπεία της Αργεντινής εισήλθε στο γήπεδο πηδώντας πάνω-κάτω. Οι γυναίκες στην ομάδα του Ιράν είχαν όλες τα κεφάλια τους στολισμένα με μπλε και άσπρα καλύμματα.

Υπήρχε επίσης μια ποικιλία από μάσκες, από απλές μπλε ή λευκές χειρουργικές μάσκες ή με τα χρώματα των εθνικών σημαιών. Καθώς αναβλήθηκαν για ένα χρόνο, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων αναγκάστηκαν να κάνουν το πρωτοφανές βήμα της διεξαγωγής χωρίς θεατές, καθώς τα κρούσματα Covid-19 αυξάνονται.

Το φινάλε της τελετής έναρξης

Η Ιαπωνία ήταν η τελευταία χώρα που συμμετείχε στην παρέλαση.

Κατά τη διάρκεια της τελετής είδαμε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας μέχρι το Τόκιο, όπου φυσικά περιελάμβανε και την Αρχαία Ολυμπία.

Από τις πιο ωραίες στιγμές της τελετής έναρξης ήταν η ιδιαίτερη παρουσίαση των Ολυμπιακών αθλημάτων ένα προς ένα με τα εικονογράμματα.

Προς το τέλος δύο λαμπαδηδρόμοι μπήκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο με την Φλόγα, ένας άνδρας και μια γυναίκα.

Από τα χέρια της Ναόμι Οσάκα, άναψε ο Βωμός στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο. Η πρωταθλήτρια του τένις ήταν η τελευταία λαμπαδηδρόμος και από τα δικά της χέρια η Ολυμπιακή Φλόγα, που ξεκίνησε το ταξίδι της πριν περίπου ενάμιση χρόνο από την Αρχαία Ολυμπία, άναψε το Βωμό που θα καίει για όλη τη διάρκεια των Αγώνων, ως την Κυριακή 8 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα